Hlavní navigace

V Motole vznikne národní onkologické centrum za 4,5 miliardy. Takhle bude vypadat

15. 6. 2023

Sdílet

V areálu pražské Fakultní nemocnice Motol vyroste do tří let největší tuzemské centrum léčby nádorových onemocnění. Nemocnice oznámila dodavatele stavebních prací a zveřejnila budoucí podobu pracoviště za 4,5 miliardy korun.

Vizualizace Motolského onkologického centra ukazují moderní budovu, jež má kaskádovité terasy plné zeleně a z velké části prosklenou fasádu. Zelená je také většina střech. Autorem návrhu je ateliér DOMY Architects.

Snímky v galerii ukazují budoucí podobu nového centra, neboť samotná stavba zatím nezapočala. FN Motol 15. června oznámila vítěze výběrového řízení na stavební a inženýrské práce – společnost Gemo.

Uvnitř najde zázemí věda i medicína

Jaké zázemí se bude za moderní fasádou přesně skrývat? Už delší dobu je jasné, že součástí nového centra bude výzkumné a diagnostické pracoviště, které ponese jméno tragicky zesnulého podnikatele Petra Kellnera. Právě nadace, kterou založil s manželkou, na jeho vybudování a provoz poskytla dar ve výši 500 milionů korun. 

Podepsání smlouvy mezi FN Motol a nadačním fondem Kellnerových v dubnu oznámil premiér Petr Fiala s tím, že jde o dosud největší dar soukromého subjektu ve prospěch Česka. Úřad vlády tehdy uvedl, že 300 milionů korun bude využito na stavbu výzkumného pracoviště a zbývajících 200 milionů korun pracoviště bude čerpat postupně až po svém otevření.

Z koncepce pracoviště, které je přílohou smlouvy mezi nadací a FN Motol, vyplývá, že vědecké pracoviště bude mít zázemí v podobě laboratoří včetně těch určených pro práci s geneticky modifikovanými organismy, vlastní biobanku s kryoskladem nebo konferenční místnosti.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, Renáta Kellnerová, premiér Petr Fiala a ředitel FN Motol Miloslav Ludvík po popisu darovací smlouvy. Nadační fondy Kellnerových věnoval nově vznikajícímu onkologickému centru půl miliardu na podporu vědy.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, Renáta Kellnerová, premiér Petr Fiala a ředitel FN Motol Miloslav Ludvík po popisu darovací smlouvy. Nadační fond Kellnerových věnoval nově vznikajícímu onkologickému centru půlmiliardu na podporu vědy.

Autor: Úřad vlády

Součástí bude stacionář pro genovou terapii

Jak dále na dotaz Vitalia.cz doplnila mluvčí FN Motol Pavlína Danková, součástí onkocentra bude také stacionář s 81 od sebe oddělenými křesly. „Na nich bude probíhat podávání chemoterapie, genové terapie a biologické léčby, uvádí mluvčí.

V budovách najde zázemí také třicet dvoulůžkových pokojů, jednotka intenzivní péče, čtyři operační sály, endoskopické centrum, zobrazovací metody v podobě počítačové tomografie a magnetické rezonance. „Zvýší se počet lineárních urychlovačů a také tam bude množství specializovaných ambulancí,“ vyjmenovává Pavlína Danková.

Část centra poslouží také odpočinkovým zónám, restauraci a zázemí pro doprovody pacientů. Moderní budova má ambici nabídnout pacientům i návštěvníkům příjemné zázemí, které bude pozitivně ovlivňovat psychiku pacientů, protože i ta se podílí na jejich léčbě.

Galerie: Jak bude vypadat nové Motolské onkologické centrum

Kdy přesně v areálu FN Motol započnou stavební práce, nemocnice přesně nesdělila, protože zahájení stavby je v gesci vysoutěženého zhotovitele. Jasné ale je, že hotovo musí být do března 2026, protože na tento termín je vázána možnost čerpat na projekt evropské peníze. Celkem bude nové centrum stát 4,5 miliardy a stane se největším zařízením svého druhu v zemi.

Jak FN Motol upozorňuje, v případě centra ovšem nepůjde o vybudování zcela nové nemocnice. Motolské onkologické centrum bude stavebně navazovat na pavilon Nové onkologie, jenž byl otevřen v roce 1997. Jeho provoz pak bude úzce provázán se současnými pracovišti. Nemocnice počítá, že s centrem budou spolupracovat všechny kliniky, které se již nyní starají o onkologické pacienty. Jde například o Urologickou či Gynekologicko-porodnickou kliniku a další pracoviště.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).