Hlavní navigace

Lékaři někdy dokáží vyléčit i pacientky s rakovinou prsu, která metastazovala

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pokud se nádor prsu rozšířil do plic, jater nebo mozku, dříve lékaři věděli, že pacientku už nevyléčí a bojují pouze o prodloužení jejího života. Posledních několik let to ale díky novým lékům a klinickým studiím přestalo platit.

Dříve měly šanci na vyléčení jen ženy, jimž rakovina metastazovala z prsu maximálně do nejbližších mízních uzlin. Dnes už to podle onkoložky Petry Tesařové neplatí a jako vyléčené se lékařům jeví i některé ženy, kterým onemocnění zasáhlo i další orgány včetně mozku. Zdá se, že u některých podtypů karcinomu je možné udolat zhoubný nádor i v metastatické fázi, potvrzuje přednostka Ústavu radiační onkologie Fakultní nemocnice Bulovka.

Žen, jenž se vyléčí z metastatické rakoviny prsu, není zatím mnoho. Tvoří jen zlomek pacientek. Postupně jich ale díky pokroku v léčbě přibývá a lékaři nyní řeší otázku, kde je hranice, kdy je mohou prohlásit za skutečně vyléčené. Zatím stanovena nebyla, proto jsou tyto ženy oficiálně stále považované za pacientky v tzv. remisi, tedy v období, kdy sice onemocnění zcela ustoupilo a neprojevuje se, ale medicína předpokládá, že je stále přítomné. Z toho také vyplývá, že musí docházet na pravidelné kontroly, i když rozbory krve nebo zobrazovací metoda PET CT neukazují žádné známky nemoci.

Přežití více pacientek s metastázemi zaznamenávají lékaři v posledních zhruba pěti letech, kdy žen s rakovinou prsu nadále přibývá, zároveň ale pokračuje snižování počtu takových, které komplikacím spojeným s nádorem podlehnou. Přibývá tak žen, jež nemoc porazí nebo s ní žijí desítky let. V současné době jich je v ČR v této situaci zhruba sto tisíc.

Sdílet informace o druhé rakovině je pro mě těžší, ale pořád to má smysl, říká Anna Slováčková Přečtěte si také:

Sdílet informace o druhé rakovině je pro mě těžší, ale pořád to má smysl, říká Anna Slováčková

Nastala tlačenice léků

Za pokrok v léčbě mohou nové terapie – léčba rakoviny prsu se velmi dynamicky mění. Dnes už jsme v situaci, kdy u některých typů nádorů máme doslova tlačenici léků pro pacientky s metastázemi, shrnuje Petra Tesařová a opakuje bonmot, že mít rakovinu prsu je, s nadsázkou řečeno, vlastně štěstím, protože na rozdíl od jiných onkologických nemocí má většina pacientů velmi dobré vyhlídky na vyléčení. Případně na to, že i s nemocí jejich život bude delší než třeba před deseti a více lety. Prodlužování délky přežití přitom zvyšuje naději, že se dožijí nového léku, s jehož pomocí onemocnění zcela porazí.

Podle Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) se za poslední čtyři roky počet nově dostupných léčiv zdvojnásobil a aktuálně je na tuzemském trhu 15 novinek zaměřených na rakovinu prsu.

První pacientka po rakovině získala životní pojištění, pojišťovny ji po několika letech berou jako zdravou Přečtěte si také:

První pacientka po rakovině získala životní pojištění, pojišťovny ji po několika letech berou jako zdravou

Další nadějné léky jsou přitom na cestě. V ČR v současné době běží 206 onkologických výzkumných projektů, z toho 31 je zaměřeno na hledání nových léčiv v oblasti rakoviny prsu.

Do klinického testování jsou zapojeny desítky pracovišť. Kromě Prahy a Brna také nemocnice v Plzni, Liberci, Ostravě, Olomouci nebo Pardubicích či Českých Budějovicích. Podle onkoložky je přitom ideálem, aby dostupné byly klinické studie na každý typ nádoru prsu v různé léčebné fázi. Čím více klinických studií proběhne, tím více inovativních léků budou mít naši pacienti k dispozici, dodává lékařka.

Klinické studie se podle výkonného ředitele AIFP Davida Koláře obecně soustředí zejména na onkologii, protože ta je pro farmaceutický průmysl velkou výzvou. V této oblasti léčby je totiž stále spoustu neprobádaných oblastí, a je tedy stále co objevovat, podotýká Kolář. V ČR převažují studie fáze III., méně početně zastoupené jsou pak fáze II.

Fáze testování nadějných léčiv

  • Testy v laboratoři na kulturách nádorových buněk a zvířatech.
  • I. fáze – posuzuje se bezpečnost a hledá se optimální dávka nového léku.
  • II. fáze – účinnost léčby se ověřuje na omezeném množství nemocných.
  • III. fáze – klinický přínos se ověřuje na větším množství nemocných, je hodnocen statisticky.

Jak léky dostat k nádoru

Testované látky mají podobu infuzí, injekcí nebo pilulek či tobolek. Určené jsou zprvu zejména ženám v nevyléčitelné fázi nemoci. Máme-li poznat, že nový lék funguje lépe než ten předchozí, musí mít pacientka viditelnou takzvanou nádorovou nálož. Musí tam být tedy tzv. měřitelná léze – koule v játrech, v plicích. A my sledujeme, zda se při standardní léčbě rakovina mění hůře než při inovativní terapii. A pokud se inovace osvědčí, začne se nová léčba používat ve fázi časných nádorů, vysvětluje Petra Tesařová s tím, že nejúčinnější jsou, pokud je lékaři nasadí v tzv. první linii. Proto především pacientky, kterým se vrátí onkologické onemocnění, by se měly zajímat o účast v klinických studiích, byť se ženy v té chvíli ocitají v citlivé situaci – zaskočené, že se jim nemoc vrátila, podotýká lékařka.

Mezi nadějnými léčivy jsou ty, jež patří mezi hormonální terapii. Častěji ale jde o novinky v tzv. cílené léčbě (monoklonální protilátky nebo tyrosinkinázové inhibitory) a imunoterapii. Ta u pacienta napomáhá vrátit do hry nemocí pokořenou imunitu tak, aby ona sama nádor zlikvidovala.

Nezabírá vám léčba nebo lék neexistuje? Můžete se zkusit dostat do klinické studie Přečtěte si také:

Nezabírá vám léčba nebo lék neexistuje? Můžete se zkusit dostat do klinické studie

Dalším velkým pomocníkem jsou léky fungující na principu protilátka-lék, odborníkům známým pod zkratkou ADC (Antibody-Drug Conjugates). Jde o koncept, kdy protilátka zaměřená na nějaký cíl na povrchu nebo uvnitř nádoru  nefunguje jen jako lék, ale hlavně jako transportér, vysvětluje Petra Tesařová.

Takový lék si lze představit jako někoho, kdo nese v pomyslném batůžku na zádech sbalenou molekulu účinné látky, tedy léčivo – nejčastěji cytostatikum, které sice v klinických studiích prokázalo u karcinomu prsu účinnost, ale také výraznou toxicitu, takže se dosud nemohlo podávat. Tuto zabalenou molekulu, jež si nemůže během cesty nic dovolovat, odnese protilátka krevním řečištěm až k nádorové buňce. Tam ji enzymatickým mechanismem rozbalí a ona začne působit v místě nádoru, ale nejen na ty buňky, na něž je zaměřena protilátka, ale i na buňky v jejich okolí, popisuje onkoložka princip nové léčby, jež je efektivní a netoxická.

Jak vyzkoušet budoucí léčbu

Klinické studie jsou přesně dané, regulované zkoušky nadějných účinných látek či jejich kombinací. Pokud uspějí, stanou se z nich nová léčiva, jež mohou být registrována u lékových autorit a následně také hrazena zdravotními pojišťovnami.

To, zda pro vaše onemocnění, a nemusí jít jen o rakovinu, existuje vhodná klinická studie, zjistíte v online poradně AIFP

O účast v klinické studii se může přihlásit buď samotný pacient, nebo může dostat pozvání od ošetřujícího lékaře. 

O tom, zda bude v klinické studii skutečně léčen, ve finále ale rozhoduje lékař do studie zapojený. Např. testy budoucích léků na rakovinu prsu nejsou určené mimo jiné ženám s dysfunkcí jater či ledvin, protože ta by mohla výsledky studie zkreslit. Aby studie správně probíhaly, je třeba dodržovat stanovenou klinickou praxi. V tom nám pomáhají studijní koordinátoři a datamanažeři, dodává Petra Tesařová za FN Bulovka, kde nyní probíhají desítky klinických studií s více než stovkou zapojených pacientů.

Studie nejsou většinou omezeny na určitý okres či kraj. Je-li pacient svolný za nadějnou léčbou cestovat, může se do studie zapojit klidně i na druhém konci republiky. Roli z pohledu farmaceutického průmyslu nehraje vzdálenost, ale to, zda pacient vyhovuje nastaveným kritériím. Pacient, který je z hlediska jeho bydliště ve vzdálené studii, ovšem musí počítat s tím, že k lékaři bude cestovat častěji než při běžné léčbě. Aby byly doloženy účinky či negativa nové léčby, je potřeba více vyšetření, než se běžně provádí.

Zapojení pacienti mají léčbu vždy bezplatnou, a to i po skončení studie, pokud lékař rozhodne, že léčbu i nadále potřebují a je pro ně přínosem. 

Pacient může kdykoliv odvolat informovaný souhlas a účast ve studii ukončit.

Léky prevenci nenahradí

Ačkoliv novinek v léčbě přibývá, pro pacientku je stále klíčové, aby se na rakovinu přišlo včas. Protože jen včasný záchyt nádoru je dnes stále zatím jedinou jistou cestou k vyléčení.

Ženy by proto neměly zapomínat, že od 45. roku věku mají nárok každé dva roky na bezplatné preventivní vyšetření na mamografu (více o screeningu najdete zde). Ostatním ženám na toto vyšetření zpětně přispívají zdravotní pojišťovny.

Kromě mamografu lze prsní tkáň vyšetřovat také ultrazvukem. Ani jedna z metod není univerzální. Kterou metodu pacientce doporučit a předepsat, záleží třeba na tom, jakou hustotu tkáně prsa mají. 

KL24

Nezanedbatelnou roli stále má také samovyšetření prsou. Ženy jím může provést i aplikace v mobilu, která vám navíc připomene, kdy je čas na to jej zopakovat. Více o ní najdete zde

Podívejte se na videoinstruktáž, jak si vyšetřit prsa v pohodlí domova:

Zdroj: YouTube.com

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).