Rakytník: dokonalý na posílení imunity

2. 11. 2015

Sdílet

Obsah vitamínu C má daleko vyšší než černý rybíz, pomeranče nebo kiwi, cenné látky v něm najdete ve vysokém množství a navíc v ideálním poměru. Ten zaručuje, že rakytníkový koktejl využije tělo bezezbytku a jeho obranyschopnost výrazně posílí.

Tenhle módní hit výjimečně padne každému a pro svou popularitu má pádný důvod. Výrazné léčivé účinky mají plody, listy, a dokonce i větvičky rakytníku řešetlákového (vaří se z nich odvar).

Můžete-li, zajděte do zahrady. Zpracování rakytníku je rychlé a jednoduché. Pokud nemáte možnost získat ho v přírodě, najdete pomoc v lékárně, prodejnách zdravé výživy, ale i v běžných obchodech s potravinami. Podrobnosti najdete zde:

S rakytníkem proti chřipce: Síla céčka od kapslí po cereální tyčinky

V čem je složení rakytníku unikátní

Odborníci uvádějí, že jedna bobulka rakytníku obsahuje desetkrát víc vitamínu C než pomeranč a pokryje denní dávku tohoto vitamínu. V zimním období se doporučuje zkonzumovat přibližně deset bobulek rakytníku denně.

Důležité je, že se vitamín C velmi dobře uchovává i v produktech z plodů vyrobených – díky tomu, že v plodech není přítomna askorbináza, což je enzym rozkládající kyselinu askorbovou (tedy vitamín C).

Rakytník je přírodním koncentrátem vitamínu A, vitamínů řady B, vitamínu D, E, F, K.

Zásadní je také obsah alkaloidu hipopheinu, který se v těle přeměňuje na serotonin, hormon důležitý pro celkovou vitalitu, chránící organismus proti depresi i nádorům. Látka byla u rostlin poprvé objevena právě v rakytníku řešetlákovém.

V rakytníku najdeme i vysoký obsah karotenu a kyseliny listové.

V rakytníkovém oleji je velké množství nenasycených mastných kyselin omega 3, 6 a 9 (které si tělo nedovede samo „vyrobit“ a jsou zásadní pro naše zdraví), a to ve vyrovnaném poměru.

Jak prospívá právě imunitě

Rakytník pomáhá tělu lépe se vypořádat s celou řadou problémů, od zlepšení trávení, krvetvorby, pružnosti a průchodnosti cév přes kožní potíže až po podporu organismu při rakovinovém nádoru. Co nejvíc ocení vaše imunita na podzim a v zimě?

  • Rakytník má protiinfekční účinky, pomáhá proti všem druhům nachlazení, chřipce a angínám.
  • Odbourává škodlivé látky v těle, čistí ho.
  • Pomáhá při zahlenění i zápalu plic.
  • Posiluje a revitalizuje tělo při celkové slabosti.
  • Urychluje rekonvalescenci.
  • Podporuje i odolnost vůči stresu, a tím opět celkovou obranyschopnost.

Posilou pro imunitu jsou hlavně plody, které se pojídají čerstvé nebo zpracovávají na šťávy, sirupy a džemy. Vnitřně můžete užívat i rakytníkový olej. Při zánětech hltanu a horních cest dýchacích ho krom pití využijete i k čištění – pomocí vatového tampónu nasáklého olejem. Olej je v těchto případech dobré i inhalovat, případně jím vyplachovat dutiny.

Inspirujte se: Recepty z rakytníku: olej, med i čaj

V přírodě sklízejte s nůžkami a za sucha

Objevíte-li rakytníkové keře v přírodě, natrhejte si na podzim dobře vyzrálé, ale ještě tvrdé plody – aby se v ruce nerozmáčkly a šťáva z nich netekla.

Netrhejte v deštivých dnech, hodnoty rakytníku v té době výrazně ztrácejí na síle.

Nejlépe se bobule sbírají střiháním do plastové nádoby, protože rukou se obvykle stáhne jen slupka bobulí a vnitřek zůstane na keři (s nůžkami se navíc lépe vyhnete dlouhým, špičatým a tvrdým ostnům).

Můžete také plody nechat přejít mrazem a pak je střást na plachtu (tímto způsobem se sklízejí na plantážích ve velkém).

Plody se mohou sklízet celou zimu, promrznutí jim nevadí.

Na zahradu potřebujete alespoň dva keříky

  • Keř rakytníku je nejen neobyčejně zdravý, ale se svými sytě žlutooranžovými plody a stříbřitě zelenými listy bude na zahradě i výraznou dekorací.
  • Na pěstování je nenáročný, je přizpůsobivý a mrazuvzdorný (nejlépe se mu daří v písčitých a kamenitých půdách).
  • Nemá ale rád stín a trvale zamokřená místa.
  • Chcete-li si ho pořídit na zahradu, potřebujete keříky dva, nejlépe tři, na jeden keř samičí dva keře samčí (jinak neplodí, je to rostlina dvoudomá).
  • Kořen rakytníku tvoří rozsáhlý systém, proto keř vysazujte jen tam, kde bude mít dost místa se rozrůstat.
  • Sazenice koupíte v každém větším zahradnictví (tam znají i pohlaví sazenic).

Co zvládnete jednoduše připravit doma?

Rakytníkové šťávy nebo marmelády určitě najdete v prodejnách zdravé výživy, ale můžete si je připravit i sami doma, pokud máte možnost si rakytník opatřit. Práce s ním je vcelku jednoduchá, využití maximální.

Inspirujte se: Recepty z rakytníku: olej, med i čaj

Nejjednodušší je plody zmrazit – užívá se denně jedna lžička rozmrazených plodů.

Při rychlém zamrazení můžete uchovat v plodech po dobu šesti až sedmi měsíců všechny jejich cenné obsahové látky (hlavně vitamín C). Teprve po roce skladování se obsah vitamínu C sníží o polovinu.

Plody můžete lisovat a získat tak cennou šťávu, zbylý výlisek pak můžete zpracovat na marmeládu nebo džem.

Marmeládu připravíte stejně jako z jiného drobného ovoce, se stejným poměrem cukru a konzervačních přípravků.

Plody prosypané cukrem nebo zcela bez cukru se zavařují do skleniček jako běžný kompot. Dají se také zalít medem a uzavřít do skleniček.

Naložením do alkoholu (slivovice, vodka) získáte výluh, kterého v zimním čase užívejte 1–3 lžičky denně.

Plody můžete za mírné teploty i snadno usušit. Uchovávejte je v tmavé vzduchotěsné nádobě, dají se uzobávat po celou zimu. Nebo se rozemelou, případně podrtí na prášek, toho užívejte jednu až dvě čajové lžičky denně. (Je možné plody i rozmixovat, ale budete na to potřebovat opravdu kvalitní a výkonný mixér, jsou velmi tvrdé).

Z listů, kůry i výhonků rakytníku (čerstvých nebo sušených) se připravují čajové směsi.

Silná pětka pro imunitu

Recepty bylinkářky Idy Rystonové

Osvěžující nápoj proti únavě

  • Připravíte jednoduše. Čerstvé plody rakytníku rozmačkejte s cukrem a zalijte vodou. Snadné, rychlé a velmi zdravé.

Čaj z rakytníku

  • Z listů:
    1–2 g řezaných listů zalijete šálkem horké vody, necháte 10–15 minut vylouhovat a poté scedíte. Připravujte vždy čerstvý, pije se ráno a večer šálek. Můžete používat i listy z neplodících keřů, obsahují také hodně vitamínu C (dají se použít i sušené listy).
  • Z plodů:
    2 polévkové lžíce bobulek (čerstvých nebo sušených) se vaří ve vodě 5 minut a poté se scedí. Čaj se pije vlažný a připravuje vždy čerstvý.

Rakytníkový sirup

  • Pro prevenci
    Když vypijete denně jednu „štamprli“ šťávy z rakytníku ředěné vodou, každá infekce se vám vyhne.
    Z asi 2,2 kg čerstvých plodů rakytníku získáte umletím a přecezením zhruba 1 litr šťávy. Šťávu ohřejte na 75 °C a postupně do ní za stálého míchání přisypávejte asi 1,5 kg cukru. Přidat můžete citronovou šťávu nebo 3 g kyseliny citronové. Trpělivě míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Můžete také zamíchat malé množství petózy (asi 1 čajovou lžičku prášku nebo 2 čajové lžičky tekuté petózy), aby byl sirup dostatečně hustý. Není to ale nutné. Zhoustnutí se dá docílit i varem, tomu se ale raději vyhněte. Hotový sirup dejte do vyvařených lahví, velmi těsně uzavřete a zátku ještě namočte do roztaveného parafínu.
  • Při nachlazení a oslabené imunitě
    Má antibiotické účinky, působí proti virům a má příznivý vliv na krev.
    Rakytníkové plody, které prošly prvním mrazem, rozdrtíme a přes plátno přefiltrujeme čistou šťávu. Na 1 litr šťávy dáme 1,5 kg cukru a 6 g kyseliny citronové. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Sirup nalijeme do skleněných lahví, zazátkujeme a uchováme v chladu.

Rakytníkový džem za studena

  • Jedna lžička džemu představuje vitamínovou dávku na celý den.
  • a) Plody prosypete cukrem ve velké zavařovací lahvi – střídáte vrstvy plodů a cukru. Nechají se v teple stát 7–10 dnů a pak se marmeláda uloží v temnu a chladu.
  • b) Šťávu vymačkanou z plodů rozmíchejte s cukrem v poměru 1:1 a přidejte 0, 15 litru lihu na 1 kg marmelády.

Domácí rakytníkový olej

  • Vnitřně se užívá třikrát denně 1 čajová lžička. Užívá se přímo, případně smíchaný s jogurtem, podmáslím nebo kefírovým mlékem.
  • Usušené rakytníkové plody se rozdrtí a pak zalijí slunečnicovým nebo olivovým olejem tak, aby byly zakryté. Pro vnitřní užívání je lepší panenský olivový olej. Směs se nechá v uzavřené nádobě stát 3 až 4 týdny na teplém místě.
  • Každý den se směs protřepává. Poté se přecedí a zbytek se protlačí přes řídké plátno.
  • Olej se skladuje v lékovce z tmavého skla na chladném místě.

Zdroj: Ida Rystonová: Byliny na dýchací cesty, Byliny na nervy a duši

Po čem sáhnout v lékárně

Produktů s rakytníkem přibývá, včetně kosmetiky. Když chcete posílit imunitu a vyhnout se chřipkám, je tu:

  • Rakytník v kapslích s vysokým obsahem vitamínu C a organických kyselin jako doplněk stravy.
  • Rakytník ve spojení s hlívou ústřičnou v kapslích. Tím si zajistíte komplex přírodních látek pro správnou funkci organismu.
  • Olej z dužiny rakytníku lisovaný za studena (pro zachování všech léčivých látek), je určený pro vnější i vnitřní použití. Pokud ho neobjevíte v lékárně, pak určitě v prodejně zdravé výživy, stejně jako šťávy, sirupy nebo džemy.

Více tipů z obchodu: S rakytníkem proti chřipce: Síla céčka od kapslí po cereální tyčinky

Autor článku

Věnuje se oblasti zdraví a zdravotnictví, mj. jako redaktorka v časopisu Blesk Zdraví, dlouhodoletá šéfredaktorka populárně-naučného měsíčníku Moje zdraví, v nakl. Medical Tribune připravovala měsíčník Bez předpisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).