Hlavní navigace

Rázová vlna dokáže urychlit hojení tkání a léčit bolestivé stavy. V Česku se používá od roku 2011

26. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Freepik.com/pvproductions
Terapie rázovou vlnou se využívá hlavně v ortopedii. Pomáhá při bolestech ramenního kloubu, při léčbě tenisového lokte nebo při bolestech paty. Také dokáže urychlit léčbu zánětu Achillovy šlachy. Energie rázové vlny podporuje místní prokrvení, stimuluje nervová zakončení a urychluje vznik nové tkáně. Uplatňuje se také při neinvazivní léčbě močových kamenů, které dokáže rozdrtit.

Co je rázová vlna?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je rázová vlna?
  2. Využití rázové vlny
  3. Druhy rázových vln
  4. Kontraindikace rázové vlny
  5. Rázová vlna: cena ošetření

Rázová vlna je fyzikální jev vyznačující se náhlou změnou tlaku, teploty a hustoty prostředí, ve kterém se pohybuje. Rázové vlny vznikají třeba při výbuchu, výboji blesku nebo výbuchu supernovy. Na pojem rázová vlna dnes narazíte i v lékařství, protože jde o fyzikální rehabilitační metodu v ortopedii. Termín rázová vlna zde ale není úplně správný – přesnější označení by bylo vysokoenergetická tlaková akustická vlna. Aplikace rázové vlny podporuje regenerační procesy v poškozené tkáni, zlepšuje prokrvení a stimuluje metabolismus.

Terapie rázovou vlnou není invazivní a působí velice rychle. Mezi další výhody patří pestrá škála využití a minimum nežádoucích účinků. Někteří pacienti ji vnímají jako trochu nepříjemné štípání nebo píchání drobnými jehličkami. Podle míry obtíží se doporučuje podstoupit 5–6 terapií. Rázová vlna se od 70. let používá i při léčbě žlučových a ledvinových kamenů. Tímto způsobem lze velké konkrementy rozdrtit na drobné částečky, které pak z těla odejdou přirozenou cestou. [1, 2, 3, 45]

Máma dvou nemocných dětí píše blog: Tím, že pomáhá mně, pomáhá i našim holkám Přečtěte si také:

Máma dvou nemocných dětí píše blog: Tím, že pomáhá mně, pomáhá i našim holkám

Využití rázové vlny

Terapie rázovou vlnou se využívá ve fyzioterapii a ortopedii jako jedna z rehabilitačních metod. Pomáhá jak při sportovních zraněních, tak i při bolestech měkkých tkání či zlomeninách. Rázová vlna působí hned v několika ohledech:

  • zlepšuje cirkulaci krve v měkkých tkáních,
  • podporuje odbourávání kalcifikovaných usazenin v kloubech,
  • stimuluje tvorbu buněk, které vytvářejí kostní a pojivové tkáně,
  • díky stimulaci nervových zakončení v poraněné oblasti snižuje bolestivost.

Mezi nejčastější stavy, které jsou důvodem pro terapii rázovou vlnou, patří:

  • tenisový loket,
  • golfový loket,
  • skokanské koleno,
  • bolesti ramenního kloubu,
  • bolesti třísel,
  • zánět Achillovy šlachy,
  • ostruha patní kosti,
  • syndrom tibiální hrany.

Rázová vlna se nevyužívá výhradně jen v ortopedii. Energie rázové vlny je schopna rozdrtit velké močové nebo žlučníkové kameny. Litotrypse má oproti jiným metodám výhodu v tom, že je neinvazivní. Jedna rázová vlna však kameny nerozdrtí, musí se používat opakovaně. Aby byla litotrypse efektivní, je nutné rázy opakovat přibližně 1000krát. Konkrementy, které jsou rozdrceny na drobnější částečky, pak mohou z těla odejít přirozenou cestou. V případě močových kamenů se doporučuje pít po zákroku dostatek tekutin, aby mohly snáze odejít močí.

S akustickou rázovou vlnou se pracuje i v estetické medicíně. Dokáže uvolňovat zatvrdlou vazivovou tkáň a stimuluje syntézu kolagenu. Díky tomu se využívá při korekci jizev, strií a celulitidy. [6, 7, 8, 9, 10]

Běžné medicínské omyly: Jak to je s lupáním kloubů, vejci či dětskou hyperaktivitou?

Pokud se jen trochu zajímáte o zdraví – a to byste měli – logicky musíte narážet i na spoustu nesmyslných doporučení a rad. A to jak těch, které se tváří zásadně, tak různých maličkostí, jako je třeba varování ohledně zadržování kýchání. Otestuje si, zda je snadné vás nachytat. 

Druhy rázových vln

  • Fokusovaná rázová vlna (ESWT/PSWT): při této terapii je paprsek zamířen do jednoho určitého bodu a nemá tendenci rozpínat se do okolí. Fokusovaná rázová vlna dokáže pronikat až do hloubky 10 centimetrů, proto je vhodná k léčbě struktur, které jsou uloženy hlouběji v těle. V praxi se využívá třeba při léčbě únavových zlomenin, natržených svalů, poraněných úponů či podvrtnutých kotníků.
  • Radiální rázová vlna (RSWT): oproti fokusované rázové vlně působí radiální vlna plošně, hodí se tedy k ošetření rozsáhlejších ploch. Tlakové pulsy jsou při této terapii pomalejší, což je ideální k urychlení látkového metabolismu. Terapie není tak intenzivní, ale trvá déle. Radiální rázová vlna proniká maximálně do hloubky 6 centimetrů, proto její účinky pocítíte hlavně na povrchových částech těla. Konkrétně se používá při ošetření zatuhlých tkání v oblasti páteře a žeber.
  • Plantární rázová vlna: specifickým typem rázové vlny, který se v tuzemsku moc často nepoužívá, je plantární rázová vlna. V tomto případě působí na povrchové části těla ohromné množství energie. Uplatnění proto nachází při terapii bércových vředů, popálenin a proleženin. Využití pro ni mají i urologové, protože pomáhá léčit erektilní dysfunkci. [11, 12, 13, 14, 15]

Připlatili byste si karbonovou fixaci zlomeniny, kdyby to váš úraz umožňoval?

Kontraindikace rázové vlny

Ačkoliv nemá terapie rázovou vlnou žádné výrazné vedlejší účinky, existují určité zdravotní stavy a onemocnění, při kterých se nesmí používat:

  • onkologická onemocnění,
  • poruchy krevní srážlivosti,
  • antikoagulační léčba,
  • systémová zánětlivá onemocnění,
  • primární tuberkulóza,
  • otevřené rány a odřeniny,
  • trombóza,
  • křečové žíly,
  • diabetická polyneuropatie.

Na vyšší obezřetnost je nutné dbát i u těhotných žen, kterým nesmí být aplikována rázová vlna v oblasti trupu. Na vzdálenější oblasti, jako jsou kotníky, kolena či lokty, se však aplikovat smí. Specifický přístup mají odborníci i u malých dětí, kterým se nesmí rázová vlna aplikovat na růstové zóny. Překážkou pro ošetření je také lokální aplikace kortikosteroidů – v takovýchto případech je nutné počkat s rázovou vlnou alespoň 6 týdnů.

Rázová vlna: cena ošetření

Terapie rázovou vlnou není v České republice hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Cena za jedno ošetření se nejčastěji pohybuje v rozmezí 500–1500 Kč. Samozřejmě záleží na tom, jaký typ rázové vlny podstoupíte. Ceníky jednotlivých klinik poskytujících tuto terapii se mohou hodně lišit podle toho, v jakém městě se nacházejí. Ve větších městech, jako jsou Praha či Brno, tak logicky zaplatíte více. Některé zdravotní pojišťovny ale poskytují alespoň příspěvky v rámci preventivních programů. [16, 17, 18, 19, 20]

Zdroje: nih.gov, scoi.com, webmd.com, kidney.org, oaaortho.com, mayoclinic.org, rozhlas.cz, cpzp.cz, stefajir.cz, fno.cz, solen.cz, fyzioklinika.cz

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).