Jak zpracovat zbylou vánočku, kterou už jinak nesníte? Udělejte si z ní french toast. Recept není složitý, hotovo máte za pár minut.
Suroviny:
- Několik plátků starší vánočky
- 2 vejce
- 70 ml smetany
- 20 g vanilkového cukru
- Špetka soli
- 20 g másla
Z vajec, smetany a špetky cukru si připravte směs, do které pak z obou stran namočte plátky vánočky. Na pánvi rozehřejte máslo a namočenou vánočku pomalu opečte dozlatova.
Hotový french toast můžete podávat třeba s ovocem nebo krémem ze zbytku smetany, vanilkového cukru a tvarohu.
Pokud si chcete tuhle dobrotu vychutnat i jindy než během Vánoc, stačí samotnou vánočku zamrazit – nakrájejte ji předtím na plátky, bude se vám snáze zamrazovat. Až povolí, můžete ji obalit a osmažit. Kromě vánočky můžete na french toast použít i další druhy pečiva, například briošku. Vánočka se naopak dá použít například i do žemlovky.
Recept na french toast ze zbylé vánočky máme od Too Good To Go, platformy, která pomocí aplikace umožňuje nákup nesnězeného jídla z restaurací, bister, kaváren a obchodů za zlomek původní ceny.
Galerie: Jak hospodaříme s jídlem o Vánocích
Ta si zároveň nechala ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK udělat průzkum, zda lidé plýtvají i doma, a zaměřila se při tom právě na nadcházející svátky. Výsledky?
- 87 % Čechů zbyde po Vánocích jídlo, ale pouze 3 z 10 přiznávají, že zbytky vyhazují
- Češi nejvíce plýtvají bramborovým salátem (52 %), chlebem (50 %) a sladkostmi (38 %)
- Nejčastějším důvodem plýtvání během Vánoc je příprava přílišného množství jídla
- 52 % lidí nezpracovává zbytky do dalších pokrmů, starší generace jsou ale oproti Gen Z a mileniálům v tomto ohledu iniciativnější
- Za jídlo na Vánoce Češi průměrně utratí kolem 2000 korun, přičemž výdaje i množství vyplýtvaného jídla logicky stoupají s vyšším počtem členů domácnosti a výší příjmů
Průzkum společnosti Too Good To Go mimo jiné poukazuje také na skutečnost, že navzdory tomu, že 87 % Čechů zbyde po Vánocích jídlo, více než polovina lidí ho dále nezpracovává.
Plýtvání jídlem je jedním z nejpalčivějších společenských a ekologických témat, které je znatelné především během Vánoc, kdy jsme obklopeni větším množstvím jídla než obvykle a mnohdy nejsme schopni ho zkonzumovat. Naším cílem je motivovat lidi, aby omezili plýtvání jídlem na minimum. I z toho důvodu máme radost, že se to v Česku stává stále větším tématem,
říká Michaela Číhalíková, ředitelka Zachraň Jídlo, která vítá, že přibývá možností, jak jídlo ještě spotřebovat.