Udělejte si french toast ze zbylé vánočky, kterou by bylo škoda vyhodit

Sdílet

Pojídání vánočky si někdo nechává až na samotné svátky, ale mnoho z nás si ji kupuje nebo peče už v průběhu prosince. Tak jako tak se může stát, že se nesní celá a ztvrdne. Nevyhazujte ji, zpracujte ji na francouzský toust neboli french toast a máte skvělou snídani nebo dezert.

Jak zpracovat zbylou vánočku, kterou už jinak nesníte? Udělejte si z ní french toast. Recept není složitý, hotovo máte za pár minut. 

Suroviny:

  • Několik plátků starší vánočky
  • 2 vejce
  • 70 ml smetany
  • 20 g vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • 20 g másla

Z vajec, smetany a špetky cukru si připravte směs, do které pak z obou stran namočte plátky vánočky. Na pánvi rozehřejte máslo a namočenou vánočku pomalu opečte dozlatova. 

Hotový french toast můžete podávat třeba s ovocem nebo krémem ze zbytku smetany, vanilkového cukru a tvarohu. 

Pokud si chcete tuhle dobrotu vychutnat i jindy než během Vánoc, stačí samotnou vánočku zamrazit – nakrájejte ji předtím na plátky, bude se vám snáze zamrazovat. Až povolí, můžete ji obalit a osmažit. Kromě vánočky můžete na french toast použít i další druhy pečiva, například briošku. Vánočka se naopak dá použít například i do žemlovky. 

Recept na french toast ze zbylé vánočky máme od Too Good To Go, platformy, která pomocí aplikace umožňuje nákup nesnězeného jídla z restaurací, bister, kaváren a obchodů za zlomek původní ceny. 

Galerie: Jak hospodaříme s jídlem o Vánocích

Ta si zároveň nechala ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK udělat průzkum, zda lidé plýtvají i doma, a zaměřila se při tom právě na nadcházející svátky. Výsledky? 

  • 87 % Čechů zbyde po Vánocích jídlo, ale pouze 3 z 10 přiznávají, že zbytky vyhazují
  • Češi nejvíce plýtvají bramborovým salátem (52 %), chlebem (50 %) a sladkostmi (38 %) 
  • Nejčastějším důvodem plýtvání během Vánoc je příprava přílišného množství jídla 
  • 52 % lidí nezpracovává zbytky do dalších pokrmů, starší generace jsou ale oproti Gen Z a mileniálům v tomto ohledu iniciativnější 
  • Za jídlo na Vánoce Češi průměrně utratí kolem 2000 korun, přičemž výdaje i množství vyplýtvaného jídla logicky stoupají s vyšším počtem členů domácnosti a výší příjmů

Průzkum společnosti Too Good To Go mimo jiné poukazuje také na skutečnost, že navzdory tomu, že 87 % Čechů zbyde po Vánocích jídlo, více než polovina lidí ho dále nezpracovává. 

Plýtvání jídlem je jedním z nejpalčivějších společenských a ekologických témat, které je znatelné především během Vánoc, kdy jsme obklopeni větším množstvím jídla než obvykle a mnohdy nejsme schopni ho zkonzumovat. Naším cílem je motivovat lidi, aby omezili plýtvání jídlem na minimum. I z toho důvodu máme radost, že se to v Česku stává stále větším tématem, říká Michaela Číhalíková, ředitelka Zachraň Jídlo, která vítá, že přibývá možností, jak jídlo ještě spotřebovat. 

Kvíz: Pamatujete si tyhle výrobky?

Možná jste výrobky, které byly a občas také nebyly k dostání na pultech obchodů před rokem 1989, na vlastní kůži nezažili. Nebo zažili, ale ani trochu se vám po většině z nich nestýská. V každém případě si však můžete udělat náš kvíz, abyste zjistili, jak se v nich vyznáte. 

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).