Masové burgery jsou oblíbenou pochoutkou, obzvláště pak v období grilovací sezony. Ať už pro grilování zvolíme již hotovou masovou směs, nebo ji budeme dochucovat sami, základem by mělo být velmi kvalitní maso. Pak už stačí dbát několika základních rad a chutné burgery jsou na světě. Jak na to, poradí Robert Birov, manažer kategorie masa v obchodech Albert.
Co se dozvíte v článku
6 kroků pro dokonalý burger
1. Vybereme tučnější maso
Burgeru svědčí tučnější masové směsi, protože tuk je nositelem chuti. Jen z libového masa by burger nebyl dostatečně šťavnatý ani chutný.
2. Zvolíme přísady
Do burgerů přidáváme sůl a pepř, případně koření a čerstvé bylinky. Profesionální šéfkuchaři jsou striktně proti používání strouhanky a vajíčka. Pro domácí vaření můžeme být trochu shovívavější čistě z praktického důvodu, neboť směs s vajíčkem bude lépe držet pohromadě a snadněji se opékat. Strouhanku ale raději vynecháme.
3. Mícháme jen zlehka
Nepřehánějte to s mícháním, burgerovou směs propracujeme jen zlehka. Přílišné míchání masu nesvědčí a mohlo by být po opečení tuhé.
4. Šup s nimi do lednice
Navlhčenýma rukama vytvarujeme burgery a před tepelnou úpravou je půl hodiny vychladíme v lednici. Rozvine se chuť a budou tak lépe držet tvar při grilování. Než dáte jednotlivé burgery na gril, nechte maso nabrat pokojovou teplotu, aby na oheň nešlo studené.
5. Důlek pro dobré propečení
V ještě syrovém burgeru uděláme uprostřed palcem důlek. Lépe se propeče a nebude se nad ohněm prohýbat. Burger potřeme olejem a ogrilujeme z obou stran po dobu 6–8 minut, podle druhu masa a tloušťky placky.
6. Jde se stavět!
Pravidlo je jen jediné, a to poskládat burger jen tak vysoký, aby se dal dobře ukousnout. Housky je lepší na řezu zlehka opéct, aby se hned nerozmáčely od omáček. Zeleninu volíme takovou, aby z burgeru nevyklouzla – osvědčený je „kudrnatý“ salát (jako například štěrbák), rajčata raději nakrájená na plátky. Hodí se i tepelně upravená zelenina, třeba řepa, a pro dokreslení chuti sýry a opečená slanina.
Galerie: Průvodce hovězím masem
Maso, nebo již připravený burger?
Někdo dá přednost masu od řezníka, které si sám doma namíchá dle chuti, jiný sáhne raději po již připraveném a ochucené mase. „U nás v Albertu nabízíme zákazníkům obě varianty. V sortimentu máme hotové burgery z kvalitního masa v celé řadě variant od pikantního jalapeño až po prémiový Angus burger z irského vyzrálého hovězího masa, které stačí dát rovnou na gril. Vedle toho je u nás možné vybírat také z nabídky mletého masa různých druhů k dochucení podle chutí zákazníků,“ říká Robert Birov a dodává: „Novinkou je Bio Hovězí burger z řady Nature’s Promise, který obsahuje 97% podíl masa.“
Bio hovězí maso pochází ze zvířat od farmářů, kteří se orientují na zemědělskou výrobu šetrnou k přírodě a produkci zdravých bio potravin. Bio hovězí maso zraje dostatečně dlouho vybourané ve čtvrtích, aby byla zaručena jeho křehkost a vynikající chuť.
Robert Birov přidává recept na burger, který využívá suroviny v bio kvalitě právě pod značkou Alberta Nature’s Promise Bio:
Recept: Bio hovězí burger
Suroviny:
- 170 g sterilované kukuřice
- 2 bílé jogurty
- 1⁄2 cibule
- sůl, pepř
- 4 hamburgerové bulky
- 4 hovězí burgery
- 2 rajčata
- camembert
- snítky čerstvé hladkolisté petržele
Kukuřici slijte a smíchejte v misce s bílými jogurty. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Přisypte do misky, přidejte sůl, pepř a smíchejte vše dohromady.
Rozpalte gril. Rozkrojte bulky a ogrilujte je z vnitřní strany. Na gril položte burgery a opékejte je tři minuty z každé strany nebo dle preference propečení.
Rajčata omyjte a nakrájejte na plátky. Těsně před koncem opékání nakrájejte camembert na plátky, na každý burger položte dva kousky a nechte je zapéct.
Na spodní polovinu bulky do vnitřní strany dejte dvě lžíce kukuřičného dresinku. Položte na ni ogrilované burgery, plátky rajčat, petrželku, osolte, opepřete, přiklopte vrchní bulkou a burger je hotový.
Příloha: vhodný je salát
Burgery jsou nejen rychlé na přípravu, ale můžete s nimi vytvořit celou řadu chutných kombinací. Stačí trochu obměnit náplň a na své si přijde každý – milovník pálivých chutí, masa či vegetarián.
Jako příloha se pak hodí zejména svěží salát nebo třeba populární batátové hranolky. Klasika jsou pak hranolky bramborové.
Galerie: Burgery pro český McDonald's se vyrábí v Polsku