Recept na skořicové šneky s vla a další dezerty nejen na Vánoce

12. 12. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Stejně jako není povinné na štědrovečerní večeři servírovat smaženého kapra a bramborový salát, nemusíme každoročně mlsat jen vanilkové rohlíčky a linecké. Kdo má chuť vyzkoušet i méně tradiční dezerty, jsou tu recepty na pochoutky z mléka, které jsou navíc jednoduché na přípravu.

Skořicoví šneci voní jako Vánoce

Co se dozvíte v článku
  1. Skořicoví šneci voní jako Vánoce
  2. Mléko a čokoláda: lahodná kombinace
  3. Sváteční perníková snídaně
  4. Smetana, čokoláda, jahody… víc nemusíme říkat

Skořicoví šneci patří k nejoblíbenějšímu pečivu ve Švédsku, kde se nazývá kanellbular. Často se podává s fondánovou polevou. Tu lze s úspěchem nahradit i lahodným mléčným dezertem vla z plnotučného mléka s krémově vláčnou konzistencí. Samotný dezert je původem z Holandska a je oblíbený v mnoha zemích. Jenom ve Francii se tohoto dezertu po uvedení na trh v roce 1974 prodalo 10 tisíc tun. Nyní přichází vla nově také na český trh. Na sladkých šnecích si nejen skvěle pochutnáte, ale díky jejich skořicové vůni si doma navodíte tu pravou vánoční atmosféru. Kromě toho se výborně hodí také ke snídani.

Recept: Skořicoví šneci s mléčnou polevou vla


Autor: Bonavita/Naturhouse

Suroviny:

  • 1 vejce
  • 80 g másla
  • 260 ml plnotučného mléka (3,5 % tuku)
  • 450 g hladké mouky
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 citron
  • 7 g droždí
  • na náplň: 110 g cukru, 1 lžička mleté skořice, 100 g másla
  • na polití: mléčný dezert Vla Mlsni.si (kakaový či s vanilkovou příchutí)
  • na ozdobení: vlašské ořechy

Rozmixujte vejce, rozpuštěné máslo a teplé mléko. Pak přidejte mouku, cukr, zrníčka z vanilkového lusku, kůru z citronu a instantní droždí. Vše vypracujte v hladké těsto. Podle potřeby přidejte ještě trochu mouky. Těsto nechejte alespoň hodinu a půl vykynout v pokojové teplotě. Mezitím promíchejte cukr se skořicí na náplň.
Vykynuté těsto rozválejte do pravidelného obdélníku, pomažte máslem a posypejte skořicovým cukrem. Pak těsto srolujte a ostrým nožem nakrájejte na pravidelné kusy cca 3 cm široké. Dejte na plech s pečicím papírem a nechejte dalších 30 až 40 minut nakynout. Pečte v troubě na cca 170 °C přibližně 20 až 30 minut.
Před podáváním polijte skořicové šneky krémově vláčným dezertem vla – kakaovým nebo s vanilkovou příchutí. Záleží na vašich chuťových preferencích. Vršek můžete ozdobit vlašskými oříšky.

Mléko a čokoláda: lahodná kombinace

Čokoláda k Vánocům neodmyslitelně patří, a to v jakékoliv podobě. Pokud tedy svým blízkým a návštěvám naservírujete kousek čokoládového dezertu, rozhodně je tím neurazíte. A to dokonce ani v případě, že se jedná o nepečenou pochoutku jednoduchou na přípravu. Podle Michaely Ryglové, odborné garantky výživy za společnost Bonavita, je však důležité použít k přípravě pouze vysoce kvalitní suroviny, zvlášť když se jedná o nepečený dezert. „Budete-li konzumovat dezert ze surovin v jejich nejčistší podobě, chuťové buňky neošálíte,“ říká Michaela Ryglová.

Recept: Nepečený mléčný dezert s čokoládou


Autor: Bonavita/Naturhouse

Suroviny:

  • 500 ml plnotučného mléka (3,5 % tuku)
  • 100 g kokosového cukru (lze nahradit medem)
  • špetka soli
  • 30 g přírodního kakaa
  • 100 g hořké vysokoprocentní čokolády
  • 10 g rostlinné želatiny (například agar)
  • na ozdobení: pomerančová kůra

Do hrnce nalijte 400 ml mléka, přidejte cukr (případně med) a sůl. Ve zbytku mléka rozmíchejte kakao, pak vlijte do hrnce s mlékem. Vše promíchejte a vařte na mírném ohni. Poté nalámejte čokoládu, přidejte do hrnce a důkladně promíchejte.
Než se čokoláda v hrnci s mlékem zcela rozpustí, připravte si želatinu. Agar rozmíchejte v trošce vody, pak přidejte k mléčné směsi. Promíchejte a cca minutu vařte.
Uvařenou čokoládovou směs nalijte do silikonové formy (ideálně ve tvaru obdélníku nebo čtverce). Nechejte vychladnout. Nakonec vložte dezert do lednice, kde ho nechejte přes noc. Ztuhlý dezert opatrně vyndejte z formy a nakrájejte na silnější plátky. Dezert můžete ozdobit například pomerančovou kůrou a dodat mu tak sváteční ráz.

Sváteční perníková snídaně

Netradičním vánočním dezertem, který se podobně jako skořicoví šneci hodí i na snídani, je ovesná kaše s vůní perníku. „Ovesná perníková kaše má vynikající chuť, je velmi rychlá na přípravu a v kombinaci s vařeným mlékem je výborným zdrojem komplexních sacharidů, bílkovin, vlákniny, vápníku a dalších vitamínů a minerálních látek,“ říká Michaela Ryglová.

Perníková ovesná kaše s vařeným mlékem


Autor: Bonavita/Naturhouse

Suroviny:

  • 250 ml mléka
  • 50 g ovesných vloček, např. Bonavita
  • špetka perníkového koření
  • 1 banán
  • lesní ovoce

Nejprve v hrnci zahřejte mléko. Pak přidejte ovesné vločky, perníkové koření a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Poté rozmixujte banán, který vmíchejte do hotové kaše. Podávejte s lesním ovocem či rozdrobeným perníčkem.

Smetana, čokoláda, jahody… víc nemusíme říkat

Chuťově výborný dezert plný čokolády, který se vám bude doslova rozplývat v ústech, vykouzlíte během pár minut. Na jeho ozdobu můžete použít například čerstvé ovoce. „Nadýchaná smetanovo-čokoládová pěna chutná výtečně, když ji doplníte o svěží čerstvé ovoce, jako jsou jahody, maliny nebo borůvky. V zimě však můžete čerstvé ovoce nahradit lyofilizovaným ovocem, použít strouhaný kokos nebo vršek posypat troškou skořice a nastrouhanou kůrou z bio pomeranče,“ dává svoje tipy Michaela Ryglová.

Recept: Smetanovo-čokoládová pěna s jahodami


Autor: Bonavita/Naturhouse

Suroviny:

  • 180 g tmavé vysokoprocentní čokolády
  • 3 středně velké vejce
  • cukr na přislazení
  • 1 lžíce másla
  • 250 g smetany ke šlehání, např. Tatra (30–35 % tuku)
  • případně mandlový likér dle chuti
  • na ozdobení: čerstvé či lyofilizované ovoce, kokos, skořice, pomerančová kůra

Čokoládu nalámejte do misky a vařte hrnci na vodní lázni. Za stálého míchání ji nechejte rozpustit. Mezitím oddělte žloutky a bílky. Žloutky ušlehejte s máslem a cukrem do světlé nadýchané hmoty, pak ji vmíchejte k mírně vychladlé čokoládě. Smetanu ušlehejte do tuha a pomalu ji přimíchejte k základu. Nakonec přidejte ušlehané bílky. Dle chuti přidejte likér, ale můžete udělat i verzi bez alkoholu. Pak vše promíchejte do hladké, nadýchané pěny. Vzniklou pěnu dejte do skleniček a nechejte dobře vychladit. Podávejte samostatně nebo ozdobené ovocem, kokosem, posypané skořicí či ozdobené pomerančovou kůrou.

Odborná spolupráce:

Ing. Michaela Ryglová

Odborná garantka výživy společnosti Bonavita

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).