Recepty: Ač bez lepku, chutnají všem

13. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Nebespan.cz
Bezlepková strava už dávno není jen o nákupu předraženého drobivého chleba nebo šunky bez mouky. Vařit se dá snadno, rychle a tak, že nikdo nic nepozná.

Navštívili jste nedávný CeliakiFest 2016 v Plzni? Pak jste určitě nemohli minout bezlepkové dobroty, které se tam podávaly. Doslova na dračku tam šly nevšední zavináče ze pstruha. „Pokud máte rádi ryby, určitě si tuto nevšední úpravu oblíbíte. Zavináče chutnají opravdu skvěle, v nálevu změknou všechny případné kosti, zatímco mrkvička zůstane pěkně křupavá. Hodí se jako předkrm nebo jako lehký letní oběd. V nálevu a v chladu vám vydrží i čtrnáct dnů,“ říká jejich autorka Sabina KmecováNebespánu v Kašperských Horách, která zavináče na festivalu prezentovala.

Návštěvníci se ale olizovali i po pestu ze sušených rajčat, které vymyslela spoluautorka webu Ourlovelycooking Jana Havrdová a moderátorka Sama doma: „Připravovaly jsme s kamarádkami jedlé dárky, takže jsme do mixéru naházely sušená rajčata, vlašské ořechy, petrželku a pár dalších ingrediencí a výsledek byl opravdu fantastický! Od té doby pesto často připravujeme a nejraději ho kombinujeme s bezlepkovými krekry.“ Chcete si také zdravě a ještě ke všemu bez lepku pochutnat? Nabízíme originální recepty.

Delikatesní domácí zavináče

Suroviny (pro 6 osob):

  • 800 g menších filetů z pstruha lososovitého i s kůží (může být i klasický pstruh či jiná netučná sladkovodní ryba)
  • 2 větší mrkve
  • 3 nakládané okurky
  • 1 cibule

Nálev:

  • 750 ml passaty (hustá, ale jemná omáčka z pasírovaných rajčat)
  • 10 ks nového koření
  • 8 ks bobkového listu
  • bílý vinný ocet
  • 200 ml vody
  • 2–3 lžíce cukru
  • sůl a pepř

Postup:
Přiveďte k varu rajčatovou passatu s vodou a vinným octem, přidejte nové koření, bobkový list, cukr, sůl a pepř a nechte patnáct minut na mírném ohni probublávat. Poté odstavte a nechte trochu vychladnout. Mrkve podélně nakrájejte na velmi tenké plátky (nejlépe škrabkou na zeleninu, jako když loupete salátovou okurku), okurky nakrájejte na větší kousky a cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.

Očištěné filety pstruha položte kůží dolů (můžete je i podélně rozkrojit). Na ně vždy položte plátek mrkve, kousek okurky a cibule, zarolujte a upevněte pomocí špejle. Zalijte je opatrně teplým rajčatovým nálevem tak, aby byly rolky (zavináče) celé ponořené. Do nálevu přidejte i zbytek mrkve, cibule a okurek a dejte odležet na minimálně čtyřicet osm hodin na chladné místo.

Při servírování nezapomeňte vyndat ze zavináčů špejle a polít porce nálevem. Ideální bezlepkovou přílohou může být vlažný salátek z červené čočky uvařené na skus.

Tip: Octem nešetřete! Nálev by měl být dost pikantní, protože ryba hodně kyselosti vstřebá. V nálevu a v chladu vám vydrží i čtrnáct dnů.

Pesto ze sušených rajčat s vlašskými ořechy

Suroviny:

  • 1 sklenice sušených rajčat v oleji
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 chilli paprička
  • 1 hrst nahrubo nastrouhaného parmazánu (40 g)
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup:
Všechny ingredience dejte do výkonného mixéru, přidejte pořádnou dávku olivového oleje a krátkými pulsy promixujte do podoby husté směsi. Pesto vám bez klasického zavaření vydrží minimálně týden.

Žravé semínkové krekry

Suroviny:

  • 145 g slunečnicových semínek (můžete i kombinovat např. s dýňovými semínky, piniemi, mandlemi atd.)
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 45 ml vody
  • sůl na posypání (může být i hrubá), popř. lněná či jiná semínka

Postup:
Semínka, sůl a prášek do pečiva dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Přilijte vodu a ještě chvíli mixujte. Na plech rozložte pečicí papír a doprostřed umístěte těsto. Překryjte ho dalším pečicím papírem a válečkem vyválejte tenkou placku. Vrchní papír odstraňte a ostrým hladkým nožem vyznačte na těsto čtverce. Ty pak posypte hrubou solí, popř. jinými semínky dle chuti.

Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů třináct minut, až krekry lehce zezlátnou. Vyndejte je z trouby, nožem je oddělte od sebe a nechte vychladnout. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Zdroj: TZ Nebespan

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).