Jahody ve smetaně. Snad nejoblíbenější domácí zmrzlina mých dětí a přitom tak jednoduchá na přípravu: Rozmixuji jahody se smetanou a přisladím medem. Místo medu můžete samozřejmě použít i cukr nebo banán. Růžovou hmotou naplním zmrzlinové formičky a za několik hodin nabídnu drobným ručkám. Děti jsou nadšené.
Místo jahod se dá pochopitelně použít jakékoli jiné ovoce. Borůvky, maliny, třešně, meruňky…
Nejen ovoce a na sladko
Na přípravu mražené pochoutky lze použít i mnohé další suroviny. Svět zmrzlin je mnohem rozmanitější, než se zdá mému mrazáku. Zmrzlinu lze vyrobit snad z jakýchkoli potravin. Dokonce i z hotového jídla.
Ve specializovaných zmrzlinárnách se tak můžete setkat například se slaninovou zmrzlinou, kterou lze vylepšit, pokud do ní přimícháte nasekané chilli papričky. Například v Asii se můžete setkat s rybí, krabí nebo třeba fazolovou zmrzlinou. Japonští zmrzlináři pak nezapomínají na příchuť wasabi.
Po přečtení předchozího odstavce vás už jistě vůbec nepřekvapí ani česneková, zázvorová nebo třeba pórková či lososová příchuť zmrzliny. Zmíněné zmrzliny můžete jíst samostatně, nebo je přidat k hlavnímu jídlu místo omáčky.
Chcete-li si vyrobit netradiční zmrzlinu doma, přinášíme několik jednoduchých receptů:
Pivní zmrzlina
Pivní zmrzlina, to není zmražené pivo, i když by to třeba někomu chutnalo. Tak jednoduché to ale s recepty na netradiční zmrzliny není. Pivo je samo o sobě hořké, pro výrobu zmrzliny je tedy vhodnější hutné tmavé pivo s karamelovým nádechem.
Co budete potřebovat:
- 2 hrnky smetany na vaření (případně 1:1 smetana a plnotučné mléko)
- hrnek cukru krystal – ideálně třtinového cukru
- 4 vaječné žloutky
- 2 dcl černého piva
- podle chuti hořká čokoláda
- vanilkový cukr
Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru. Ve větším hrnci smíchejte smetanu (případně mléko se smetanou) s druhou polovinou cukru. Směs přiveďte k varu. Postupně přidávejte vyšlehané vejce s cukrem a zhruba dvě minuty povařte.
Po vychladnutí do směsi přidejte pivo a nasekané kousky čokolády. Můžete přidat i trochu karamelu. Vše důkladně, nejlépe v mixéru, promíchejte a dejte zmrazit.
Olivová zmrzlina
Co budete potřebovat:
- 0,5 l plnotučného mléka
- 130 g krupicového cukru
- 4 žloutky
- 100 ml kvalitního olivového oleje
Mléko krátce převařte a nechte odstát (mělo by být teplé). Do pořádně vyšlehaných žloutků s cukrem postupně přidávejte olivový olej. Vše se musí spojit. Po lžicích do směsi přidávejte teplé mléko a pomalu zašlehávejte.
Směs nechte vychladnout a pak dejte zmrazit.
Do olivové zmrzliny můžete přidat i nakrájené kousky oliv, které ovšem nejprve pořádně properte, aby nebyla zmrzlina příliš slaná.
Chilli zmrzlina
K výrobě budete potřebovat:
- 100 ml smetany
- 3 banány
- 100 g hořké čokolády
- 3 lžíce kakaa na vaření
- cca 1 lžička jemně drceného chilli
- 1 lžička medu nebo javorového sirupu
Oloupané a na kolečka pokrájené banány vložte na několik hodin do mrazáku. Následně je rozmixujte společně s čokoládou, kakaem, medem a na závěr přidejte chilli a smetanu. Směs přelijte do zmrzlinových formiček a nechte zmrazit.
Usmažte si zmrzlinu
Co je potřeba:
- kvalitní zmrzlina, nejlépe vanilková
- 100 g kukuřičných lupínků (corn flakes)
- lžička skořice
Kukuřičné lupínky rozdrťte a smíchejte se skořicí.
Kvalitní zmrzlinu libovolné chuti, ovšem nejlepší je vanilková klasika, nechte lehce roztát a pomocí lžíce nebo malé naběračky vyrobte koule. Obalte je v drcených kukuřičných lupíncích se skořicí a dejte alespoň na jednu hodinu zmrazit.
Následně zmrzlé koule vhoďte na cca osm vteřin do rozpáleného oleje a ihned podávejte.
Pečená zmrzlina
K výrobě budete potřebovat:
- ušlehaný bílkový sníh s cukrem (cca tři bílky a 170 g krystalového cukru)
- necelé balení dětských piškotů (cca 200 g)
- špetka soli
- vanilková zmrzlina
Troubu předehřejte na nejvyšší možný počet stupňů. Z vaječných bílků, cukru a soli ušlehejte tuhý sníh. Dětské piškoty rozdrťte na drobný prášek, například pomocí kuchyňského válečku. Na dno varného skla či jiné žáruvzdorné nádoby menších rozměrů nasypte rozdrcené piškoty, navrch položte kopečky zmrzliny a celé překryjte sněhem.
Vložte asi na pět minut do rozpálené trouby. Sníh by měl na povrchu lehce zhnědnout. Ihned podávejte.