Rakytník řešetlákový je až deset metrů vysoký keř, který se může pyšnit elegantními stříbrnými listy a veselými oranžovo-žlutými bobulkami. Je dvoudomý, proto je nutno pěstovat samčí i samičí rostliny. Na tři samičí rostliny stačí jeden samec.
Můžete-li, zajděte do zahrady. Zpracování rakytníku je rychlé a jednoduché. Více o rakytníku, pěstování a sklízení: Rakytník – dokonalý na posílení imunity
Pokud nemáte možnost získat ho v přírodě, najdete pomoc v lékárně, prodejnách zdravé výživy, ale i v běžných obchodech s potravinami. Podrobnosti najdete zde: S rakytníkem proti chřipce: Síla céčka od kapslí po cereální tyčinky
Co obsahují plody rakytníku?
Bobulky tohoto keře obsahují především vitamíny C, A, E, skupinu vitamínů B (včetně kyseliny listové), vitamíny D, F, K a P – rutin. Dále pak hořčík, draslík, železo, bór, mangan, kyseliny, třísloviny a oleje.
Léčivé účinky rakytníku
Plody rakytníku pomáhají při oslabeném organismu, trávicích obtížích, při chřipce, nachlazení, infekcích, mykózách, anémii, kožních neduzích, srdečně-cévních nemocech, při vysokém krevním tlaku, cukrovce, očních potížích, nádorových onemocněních a při celkové rekonvalescenci. Dále hojí sliznice, rozpouští hleny, posilují krev a cévní stěnu, prospívají pokožce, vlasům a nehtům. Zkrátka jsou přímo zázračné. Léčivé jsou i rakytníková semínka, listy a kůra.
Jak sbíráme a zpracováváme rakytník
Bobulky rakytníku sbíráme od září do poloviny listopadu, můžeme usušit, zamrazit, naložit do lihu, vína, octu, oleje či medu.
Rakytníkové recepty
Rakytníkový ocet
- Potřebujeme: 2 lžíce rakytníkových plodů, 0,5 litru kvalitního jablečného octa
- Postup: Bobulky rozmačkáme, vložíme je do lahve se širokým hrdlem, zalijeme octem, zašroubujeme a necháme 3 dny louhovat na klidném místě. Denně protřepáváme, aby se uvolnily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme, ocet nalijeme do skleněné lahve, zazátkujeme a uschováme v chladničce.
Posilující ranní nápoj z rakytníkového octa
- Rakytník v kombinaci s jablečným octem má silně vyživující a posilující účinky na naše zdraví. Dále detoxikuje, povzbuzuje trávení i metabolismus.
- Potřebujeme: 1 lžíci rakytníkového octu, 3 dl vlažné vody
- Postup: Ocet smícháme s vlažnou vodou a vzniklý nápoj po doušcích vypijeme. Tento nápoj doporučuji popíjet každé ráno, po dobu 6 týdnů.
Rakytníkový čaj
- Potřebujeme: 2 čajové lžičky rakytníkových bobulek, 2 dl vroucí vody
- Postup: Bobulky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby čaj dobře přecedíme, malvice se snažíme co nejvíc vymačkat. A máme hotovo!
Prášek z plodů rakytníku
- Rakytníkové plody pomalu usušíme a potom je pomeleme nebo rozmixujeme nadrobno. Vzniklý prášek skladujeme v dobře uzavřené tmavé skleněné nádobě. Každý den užíváme na špičku kulatého nože prášku, který zapijeme 2 dl vlažné vody.
Rakytníkový med posiluje celý organismus
- Potřebujeme: 1 dl čerstvě vylisované rakytníkové šťávy, 3 dl kvalitního tekutého medu
- Postup: Obě přísady smícháme dohromady, vzniklý med nalijeme do sklenice, dobře uzavřeme a skladujeme ho v chladu a temnu. Užíváme 1 x denně 1 čajovou lžičku.
Rakytníkový olej prospívá celému organismu i pokožce
- Potřebujeme: 2 lžíce drcených sušených bobulek rakytníku, 0,5 litru panenského olivového (můžeme však použít i sezamový) oleje, 1 lžíci lihu
- Postup: Bobulky zalijeme olejem a vše necháme 14 dní louhovat. Denně protřepáváme, aby se uvolily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme, do hotového oleje přimícháme líh a uskladníme ho na chladném místě. Užíváme po 1 lžičce oleje denně.
- TIP: Rakytníkový olej můžeme používat i zevně, k ošetřování ran, popálenin, omrzlin, opruzenin, kožních neduhů nebo jen tak k vyživení pokožky.
Rakytníkovo-šípkové víno na posílení imunity
- Potřebujeme: 1 hrst rakytníkových bobulek, 1 hrst šípků (zbavených jadérek a chloupků), 1 litr kvalitního bílého vína
- Postup: Rakytníkové bobulky rozmačkáme, přidáme k nim šípek a vše zalijeme bílým vínem. Směs necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby scedíme a plody ještě dokonale vymačkáme. Nalijeme do sklenice a dobře uzavřeme. Víno skladujeme v temnu a chladnu. Užíváme 1 štamprli denně.
Likér z podzimních plodů na rekonvalescenci
- Potřebujeme: 1 lžíci drcených rakytníkových bobulek, 1 lžíci šípků (zbavených jadérek a chloupků), 1 lžíci drcených plodů jeřabiny, 1 lžíci vypeckovaných plodů trnky, 0,5 litru slivovice nebo jiného čistého destilátu
- TIP: Pokud nemáme k dispozici všechny tyto podzimní plody, můžeme si je koupit v bylinkářství.
- Postup: Plody zalijeme slivovicí a necháme 14 dní na teplém místě louhovat, denně protřepáváme (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, plody řádně vymačkáme, nalijeme do sklenice a užíváme po štamprli denně.