Hroznové víno patří mezi nejstarší kulturní rostliny. První zmínky o pěstování vinné révy pocházejí z Mezopotámie z období 4. tisíciletí před naším letopočtem. Teplomilná a světlomilná rostlina se hojně pěstuje také u nás. Vyžaduje však značnou péči.
Neplivejte pecky z vína
Plody
Plody, neboli hrozny, obsahují antioxidanty, vitaminy (zejména skupiny B a C) a minerální látky (zejména hořčík, draslík a mangan).
Nejvíce prospěšných látek je ve slupkách.
Hrozny mají močopudný účinek a působí projímavě. Dále posilují stimulační činnost žaludku a střev, pomáhají při léčbě zánětů kloubů, revmatizmu (Revma: bez včasné léčby do 10 let v invaliditě) a dny, jsou účinné při chudokrevnosti a zácpě.
Jsou bohaté na vlákninu (vláknina potlačuje chuť na sladké, ale pozor na zácpu).
- Akné: Šťáva z vinných hroznů čistí pokožku a zmírňuje projevy akné. Několikrát denně si potírejte problematická místa rozpůlenou kuličkou hroznového vína.
Jadérka
Vyhledávanější bývá hroznové víno bez jadérek, přitom výtažky z malých peciček, zejména z tmavého vína, chrání buňky před poškozením, mají dobrý vliv na cévy a dokonce i na nejtenčí vlásečnice v očích. Chrání tedy zrak a léčí oční choroby. Příznivě působí i na kolagen v kůži.
- Olej z hroznových jadérek: používá se jak v kuchyni, tak i v kosmetice (vhodný pro mastnou pleť). Např. TOPVET nebo SELIO (cena od 250 Kč/250 ml).
- Moučka z hroznových jader: je bez lepku a bez laktózy a je bohatá na vlákninu a přírodní antioxidanty. V kuchyni ji lze přidat do jogurtu nebo do těsta, k pomoučení masa, případně místo běžné mouky do trojobalu a k pečení jak sladkého, tak slaného pečiva.
Listy
Obklady z odvaru listů vinné révy používáme k léčbě kožních onemocnění, omrzlin a bolestí kloubů.
Obklady lze použít i k léčbě křečových žil (Křečové žíly a léčba: co všechno uhradí pojišťovna?).
- Převařte zhruba deset listů vinné révy v půllitru vody. Do vychladlého odvaru namočte plátýnko nebo jinou čistou látku a přiložte na postižená místa. Případně odvar přidejte do koupele.
Další léčivé recepty z vína
Žaludeční potíže
Co budeme potřebovat:
- 100 gramů křenu
- 1 litr vína
Postup: čerstvý nastrouhaný křen povařte zhruba dvě minuty ve víně a nechte cca čtvrt hodiny odstát.
Užívejte jednu polévkovou lžíci před každým jídlem.
Proti průjmu
Co budeme potřebovat:
- miska sušených borůvek
- ¼litr červeného vína
Postup: sušené borůvky přelijte červeným vínem a nechte alespoň hodinu odstát. Nálev pijte ve dvou dávkách v intervalu cca 15 minut.
Proti zácpě
Co budeme potřebovat:
- 1,5 dl bílého vína
- 1 lžička racinového oleje
- špetka bazalky
Postup: Všechny ingredience krátce (cca 5 minut) povařte a vypijte nalačno.