Olej dnes kupuje kde kdo. Smažíme s ním, do buchty ho přilijeme, po ránu jedním lokem někteří jedinci nepohrdnou. I výživový poradci jeho konzumaci doporučují, ale všeho s mírou a dostatečnými informacemi. U tuků je totiž nutno rozlišovat „špatné“ a „dobré“. Mezi ty špatné patří nasycené a transmastné kyseliny, mezi dobré tuky mastné kyseliny nenasycené. Tuky jsou významným zdrojem energie, pomáhají udržovat tělesnou teplotu a fungují jako mechanická ochrana vnitřních orgánů. Proto by je ze své stravy neměly úplně vylučovat ani osoby, které se snaží zbavit barokních tvarů.
Řepkový olej se v roce 2010 stal nejoblíbenějším rostlinným olejem mezi spotřebiteli v Německu
Jenže víme my, jaké konkrétní tuky bychom měli používat, a co v těch dobrých tak dobrého je? Nabídneme srovnání obsahu špatných a dobrých tuků napříč oleji, které se u nás prodávají, zjistíme, které jdou u nás nejvíce na dračku, a také jestli o jejich výběru v obchodě rozhoduje cena, název či složení. Se svými poznatky se podělí Pavel Suchánek, lékař pražského IKEMu, a Petr Baranyk ze Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin.
Rozhoduje druh a cena
Podle průzkumu agentury STEM/MARK se v České republice nejvíce (78 %) zajímá o druh rostlinného oleje, který vloží do vozíku, matky menších dětí ve věku 25 – 50 let. Mezi staršími lidmi je naopak nejvíce těch, kteří údaje o druhu rostlinného oleje vůbec nesledují – 18 %. Což je poměrně zajímavá skutečnost, která by mohla ukazovat na to, že přestože šly ceny rostlinných olejů nahoru, hlavním důvodem pro výběr stále zůstává rozkvetlá slunečnice, řepka nebo oliva na obale.
Ne tak docela. Přestože při nákupu rostlinných olejů je podle průzkumu nejdůležitějším faktorem druh nakupovaného oleje, hned druhé místo při výběru určuje jeho cena. Tato skutečnost odráží výsledky dotazování u matek s malými dětmi a tzv. singles. U seniorů je cena stejně důležitá jako druh oleje. U většiny dotazovaných je nejméně důležitým hlediskem nákupu samotná značka výrobku.
Čtěte také: Bodlákový olej je lisovaný za studena
Který olej nejčastěji používáme?
Teplé kuchyni vévodí v 80 % olej slunečnicový, druhé místo si odnáší olivový a až třetí příčku obsadil olej řepkový, který si však dle Pavla Suchánka zaslouží pozici vyšší: „Domnívám se, že tyto výsledky mají souvislost i mírnou nedůvěrou v řepkový olej. Tu má na svědomí dřívější výskyt některých mastných kyselin, které nebyly úplně zdraví prospěšné.“ Jednalo se především o vysoký podíl kyseliny erukové, která má různé negativní účinky na organizmus. Ať už jde o poškození myokardu či negativní působení na růst mláďat. Avšak od 60. let minulého století se začaly šlechtit a pěstovat odrůdy se sníženým obsahem kyseliny erukové, později i glukosinolátů, které aktuálně převažují.
Dále čtěte: Ne každý olej „na smažení“ se k němu skutečně hodí
„V dávné době byl řepkový olej používán hlavně pro svícení v lampách a nouzově využíván i v potravinářství, protože nic lepšího k dispozici nebylo. Dnešní realita je ale úplně jiná. Současné odrůdy řepky, z nichž se olej vyrábí, jsou kvalitativně významně jiné a výrazně lepší, než staré – tzv. erukové odrůdy. Od roku 1985 se v České republice pěstují výlučně tyto nové, tzv. dvou nulové odrůdy řepky, které poskytují olej odborníky ceněný,“ prezentuje kvalitu současné řepky olejky Petr Baranyk. „Dneska víme, že složení řepkového oleje je možná i výhodnější, pokud se podíváme na jednotlivé složení mastných kyselin, než ten klasický olivový olej. Na rozdíl od oleje olivového má totiž vysoký podíl omega-3 mastných kyselin,“ dodává Pavel Suchánek.
Omega-3 mastné kyseliny Skupina mastných kyselin, jež mají dvě a více dvojích vazeb, které jsou zdraví prospěšné – snižují hladinu cholesterolu, zabraňují vzniku krevních sraženin a podle nejnovějších studií ovlivňují stav organismu z hlediska alergií.
Obsah nasycený a nenasycených kyselin v různých druzích olejů
Tuk/olej |
SAFA Nasycené mastné kyseliny- negativní |
TFA Transmastné kyseliny – ztužené tuky – negativní |
MUFA Mono-nenasycené Kyselina olejová prospěšné |
n –3 PUFA Omega 3 mastné kyseliny |
n –6 PUFA Omega 6 mastné kyseliny |
Řepkový olej |
8 |
1 |
61 |
9 |
20 |
Slunečnicový olej |
12 |
1 |
25,5 |
0,5 |
61 |
Sójový olej |
16 |
1 |
23 |
53 |
7 |
Olivový olej |
15 |
0 |
75 |
1 |
9 |
Vepřové sádlo |
41 |
2 |
48 |
1 |
8 |
Mléčný tuk |
67,5 |
2,5 |
22 |
0,5 |
1,5 |
Rybí tuk |
28 |
0 |
52 |
15 |
5 |
Který olej si mám vybrat a proč?
Většina olejů, které si sami nemůžeme vybrat, neboť jsou součástí již hotových jídel, je bohatá na n-3 PUFA a n-6 PUFA. Jedná se hlavně o slunečnicový či sojový olej. Při vlastní přípravě je tedy zapotřebí dle uvedené tabulky vybírat oleje s vyváženým poměrem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Jednoduše řečeno, nestačí v řádcích sledovat jen nejvyšší hodnoty nasycených mastných kyselin (těch špatných) v prvním sloupci. „Měli bychom vybírat oleje, které mají vysoký podíl nejen omega-3 mastných kyselin, ale zároveň nízký podíl nasycených mastných kyselin. Jejich nedostatek má pro náš organismus největší zdravotní důsledky,“ ukazuje na poslední dvojici sloupků Pavel Suchánek.
Pod vlivem těchto informací je zřejmé, že česká řepka, zlato našich luk a lánů, s přehledem válcuje olivy. Mléčný tuk má poměr omega mastných kyselin také velmi vyvážený, vadou na kráse je však extrémně vysoký podíl nasycených mastných kyselin, které prokazatelně zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Rybí tuk vychází z průzkumu se vztyčenou hlavou, ale pod cibulku a na chleba si ho asi nedáte.
Čtěte také: Avokádový olej se hodí i na smažení
I len a pšenice slouží k jídlu i pro technické účely
Možná vás ani tabulka nepřesvědčila o kvalitách dnešního řepkového oleje. Třeba proto, že žluté lány kolem silnic ve vás asociují spíše technické účely, pro které se řepka také pěstuje. Tedy řepkový olej sloužící k výrobě metylesterů, povinně přimíchávaných do motorové nafty. Je však třeba si uvědomit, že řepka olejná není jedinou rostlinou, která své uplatnění nachází i mimo potravinářské závody.
Brambory máme taky k obědu a zároveň je lze využít k výrobě lihu používanému k různým průmyslovým aplikacím. Cukrová řepa funguje jako zdroj cukru, ale pro technické účely slouží k výrobě bioethanolu, stejně jako pšenice. Len stojí prakticky na stejné pozici jako řepka, najdeme ho v moučníku, ale i v oleji pro výrobu fermeže a barev.
Řepkový olej nemusí být ani dnes prostý kyseliny erukové
Dále čtěte: Olivový olej můžete konzumovat ve velkém
Není dobré držet se zažitých pravd, na které sedl prach a už dávno neplatí. Na druhou stranu je třeba dávat si pozor na to, jaký řepkový olej kupujeme. Může se totiž jmenovat stolní, na zadní straně mít napsáno jedlý jednodruhový a u složení mít dovětek: řepkový olej nízkoerukový. Viz foto.