Náhodou, za předpokladu, že hamburger s hranolkama je tradiční mexický oběd, vaří u nás v "mexiku" moc dobře:-)
Jinak - menu s polévkou si nedávám, takže nevím, ale slušné hlavní jídlo v Praze do stovky není problém, je to ale většinou těstě pod těch sto korun.
Raději jdu míňkrát na dobrý oběd, třeba kolem té stovky, než víckrát za levněji na hnusný. Taky existuje ovoce, zelenina, jogurty...
Jak jinak nez veg? Mrtvoly jsou prece urceny k rychle likvidaci, jinak jsou zdrojem nakazy.
menu: polevka, zeleninova smes, ryze, salat, napoj, obcas sladkost; voda s citronem na stole zdarma (dalsi ojedinely jev)
Nepodava se alkohol, nekouri se, reprodukovana indicka hudba. Vetsinu zakazniku tvori urednici a podnikatele z okoli, napr. Metrostav, TV Prima, Divadlo Pod Palmovkou. Dojizdeji ale i z vetsich vzdalenosti. Govinda Palmovka je pojem uz pres 20 let. Je jednou z mnoha stejnojmennych restauraci ve svete.
Jistě, mrtvoly jsou určeny k rychlé likvidaci snězením, než se stačí stát zdrojem nákazy.
Nic proti vegetariánským jídlům. Měl jsem kdysi od krišnovců takové legrační sladké oříškovosemínkové kuličky, a moc mi chutnaly. Jako sladká tečka po půlkilovém medium bifteku se slaninou by rozhodně přišly vhod. :-)
Neznam v Praze restauraci kde by v cene poledniho menu byla i polevka a kompot. Vsude je to cena za hlavni chod bez cehokoli dalsiho. Narozdil od zavodnich jidelen, ktere jsou provozvany jenom dve az tri hodiny denne, je v restauraci provoz cca 15 hodin dene (nekde vic). Takze i naklady za pronajem se rozlozi, takze do ceny poledniho menu se zapocitava jenom cca 1/5 ceny najmu. Takze zavodka s petkrat nizsim najmem ma v cene jidla uplne stejnou cenu za najem. Takze jediny fakticky rozdil je tady v cene placene za obsluhu. Pocitam ze ale tu v pohode uhradi z ceny prodanych napoju a polevek resp. dezertu, ktere soucasti ceny poledniho meny nejsou.
Takze neni jediny duvod proc by cena menu (vetsinou tedy jenom hlavniho chodu) v restauraci nemela byt stejna jako cena kompletniho obedu v zavodni jidelne.
Na Slovensku (Kosice) se restaurace doslova predhaneji v tom, kdo bude mit lepsi poledni menu. V cenach cca od 3.00 do 3.50 EUR (nejcasteji 3.29) bylo kompletni menu kde je:
- polevka
- hlavni jidlo
- piti (0.33 l sody, slazenych napoju nebo pivo)
V restauracich kde se podava jidlo se NEKOURI (nejen behem obeda, ale ani vecer), pripadne je tam jednoznacne oddeleny prostor (samostatna mistnost s dvermi) pro kuraky umisteny tak, ze jim nemusite prochazet.
Jídlo je levné.
Deset deka vepřového stojí 8 Kč, příloha 2-3 Kč. Na polévku stačí vývar a zelenina. Na upečení je třeba levná mouka, cukr a jedno vejce (horší je to s ovocem, to je drahé).
Už nějakou dobu si vařím a není problém si uvařit jídlo s masem za 20 Kč. Pokud si udělám něco opravdu levného (špagety na česneku, něco na bázi rýže či nudlí bez masa, tak jsem na pětikoruně).
Takže ať mi tu někdo nekecá, že se nedá uvařit za 90 korun. To jsou jen snobské kecy. I kdyby udělali pořádnou porci masa, upekli ji a dali k tomu nějaké brambory s cibulkou a petželkou, tak jsou na třiceti korunách a ještě jim to každý vylíže.
Obsluha se platí skoro sama, dostává minimální mzdu (8000 HRUBÉHO!!!) a co si nevybere na tringlech to nemá, takže si ji platí návštěvník. O kuchařích škoda mluvit, ti jsou placení taky strašně.
Takže suroviny levné, lidská práce skoro zdarma, jediné co zbývá je nájem takových 30 0000 za měsíc. Pokud si hospoda nevydělá tisícovku denně, tak to není hospoda ale kamarádský klub.
Možná to bude znít jako laciné argumenty, chápu, že je tu velká počáteční investice do vybavení, obrovské účty za elektřinu a plyn, i majitel si musí platit pořádný plat, ať to má smysl atd.
Jen chci napsat, že kdo říká, že pod 200 se nedá udělat jídlo, tak je snob, protože jednoduché maso na grilu s bylinkami jde udělat za 20 Kč i s přílohou...
A ted jestli se to vyplati. Pokud zvazim ze musim nakoupit suroviny, zpracovat je, varit a na konci jeste umyvat nadobi atd. Kdyz tento cas misto toho venuji praci, vydelam i s odectenim ceny obeda v restaurace za ten cas asi vice :-) Jina situace je v pripade ze cloveka vareni bavi, pak uz je to samozrejme takto nepomeritelne.
Kdybys nepřeháněl, koukám na eshop Globus, pod 80 je akorát bůček, koleno, sádlo. Krkovice s kostí 89, plec bez kosti 94, kýta a kotleta s kostí 99, kotleta bez kosti. Nájem, marže, přísady, energie, platy, vše kolem nádobí apod. a i DPH. Takže i kdyby byly základní suroviny za dvacko je nesmysl čekat že jídlo z nich uvařené bude v hospodě za 30.
Tam kde já chodím do závodky je jídlo za 62 a není to nic moc, ale člověk je rychle hotov může jít dřív domů. Neměl bych problém dát za dobré jídlo stovku, ale chodit ven je ztráta času.
Souhlasím, že si člověk může uvařit do 20 Kč za porci.
Ale hlasitě nesouhlasím s vaším výpočtem:
Vepřové nestojí 8Kč/100g, v akci se pohybuje okolo 100Kč/kg, příloha, pokud pomineme brambory, vás nikdy na 2-3Kč nevyjde, pokud nekupujete tesco rýži a tesco špagety. Do ceny jídla musíte promítnout nejen cenu základních surovin, ale také soli, koření, energie a v neposlední řadě práci.
1. jsi ignorant kuchyn a restauraci jsi videl leda z letadla
2. ukaz kuchare ktery dela ve stredne velkem meste za mene nez 20000 brutto,coz je vcetne odvodu cca 300000
Deset deka = 6,5 deka vareneho.
3. minimalni naklady na vybaveni cerne a bile kuchyne v restauraci jsou cca 1,5 milionu, ktere amortizujete cca 5 let
4. vybaveni socialky a dalsich je cca 100000
5. v dnesni dobe restaurace ktera nema denne alespon 400-500 porci je na hrane zivotaschopnosti
Co je tohle za nesmysl, ono se poledni menu neda koupit jinak nez za stravenky ??? Co treba za penize :-)
V restauracich se pravidelne stravuji uz asi patnact let a lidi kteri plati stravenkami evidentne ubyva. To ze hotovky zaniknou, tomu neverim. Vzpominam si jak v devadesatych letech bylo toto pro mnoho restauraci "povl" a pak prisli na to, ze je to zrejme to na cem lze dobre vydelat. Dokonce se ted rozsiruje i nabidka hovotek o vikendech za rozumne ceny.
Co je nejvice usmevne, kdyz naprosto stejne jidlo, ktere se v poledne nabizi jako hotovka se vecer nabizi za dvoj az trojnasobnou cenu :-) Pokud maji vubec vecer neco jineho nez smazena jidla, coz opet ukazuje prednost varenych "hotovek".
Ještě jedna věc. Hotovka je daleko nákladnější na přípravu /energii/ a následné udržování než minutka. Takže pokud někdo nabízí guláš k večeři za 100 Kaček já s tím nemám problém. Vem si , že pokud chce někdo nabízet večer hotová jídla tak musí mít šokovací zařízení , kterým pokrm rychle ochladí a pak jej následně chladí. Investice do takového zařízení se pohybuje podle kapacity od 50 - 150 tis. a plus ještě vakuovačku.Pokud by se ti mělo tohle vrátit na poledním guláši za 65,-Kč, tak jsem si jist, že moje děti mě budou proklínat až budu na pravdě boží a ony budou ještě splácet šokr.
Ono si je třeba hlavně vybírat restaurace. Moje zkušenost je taková, že levnější bývají nezřídka lepší.
Jsou restaurace, kde se člověk fakt dobře nají i za těch cca 70Kč. V tomto směru bývají typicky nejlepší ty s horší dostupností, kde je třeba zajet autem. Tam si uvědomují, že když už ten člověk sedí v autě a nebude spokojen, tak příště zajede jinam.
Špatné zkušenosti mám s levnými restauracemi v místech, kde je opravdu hodně potenciálních zákazníku.Tam jde za těch 70Kč poznat, že polívky, omáčky jsou z prášku. Hlavně ať je to levné a vytřískat z toho co nejvíc za každou cenu. Když zákazníka odradí, tak ho okamžitě nahradí další.
Smíšené pocity mám z restaurací, které se mají normálně tendenci řadit mezi "ty lepší". Člověk se tam nají tak za 140, porce bývají maličké, problém je často s pitím. Jestli v běžné restauraci dají k menu zdarma dvoudeckovu minerálky z PETky, tak, tak tady je často jediná možnost pidilahvička ve skle stojí 30.
Mě nejvíc štvou ceny nápojů a je jedno jestli k obědu nebo když si zajdu (no výjimečně :) ) na večeři.
Velmi se mi líbí "bezedná sklenička", bohužel vím pouze o KFC a Ikee. Když si mám jídlo užít, musím se pořádně napít. A nemusí to být zrovna značková Coca/Pepsi cola, bohatě stačí nějaký běžný postmix (jako má právě IKEA).
Před 14 dny jsem byl na srazu s kolegy z bývalé práce a jen za colu jsem tam nechal 230 Kč :(.
Asi tak. Jenže to se dá tak fakt jen na tu hotovku to zhltnout a napít se před tím a potom v práci. Na večeři pokud z toho má člověk něco mít, tedy nejde tam jen zaplnit žaludek, ale skutečně si užít jídlo a třeba si i s někým popovídat to není. Pro mě je to hlavní důvod, proč do restaurace zajdu jen výjimečně.
"Spatne restaurace diky vam skonci" - v tom mate asi pravdu, do takovych opravdu nechodim. Jinak do restauraci chodim odhadem 500x rocne a ani jedna z nich zatim za ta leta neskoncila.
"do tech kvalitnejsich stejne nevkrocite." - pokud je vasim meritkem kvality jen cena tak to mate opet pravdu, za blbce at je nekdo jiny :-)
Já mám dojem, že tato cenová politika (stlačit cenu jídla a zahojit se na nápojích) naopak podporuje nekvalitní restaurace. U jídla musí šetřit na surovinách, kdežto u pití, kde je nulová přidaná hodnota není šetřit kde. Takže kdyby místo toho si nechaly rezervu u jídla (dražší jídlo) a za rozumnou cenu prodávali nápoje, tak nebudou tolik tlačeny k šetření na surovinách.
Ale jak píše kolega, cena není vždy měřítkem kvality i ve velmi drahé restauraci může člověk dostat nekvalitní jídlo.
Opet chybi nejake srovnani se zahranicim aby se ukzalo, kde je vlastne ta "cerna dira" pro kterou "nejde" v mistnich podminkach udelat jidlo za 70 Kc.
Nevsiml jsem si, ze by v zahranici byla napriklad marze v restauracich na vina oproti prodejni cene v obchode vyssi nez 100%. U nas, pokud uz v restauraci nejake vino vubec maji, je to bezne az 300 az 400% a bylo uz o tom popsano mnoho megabytu blogu o vine. Neni tajemstvi za jake ceny se dodavaji vina do gastronomie, takze ta marze je ve skutecnosti jeste vyssi a samozrejme i vinari z toho nemaji radost.
Predpokladam ze vse je to kvuli tomu strasne "levnemu" jidlu :-)))
A posledni poznamka, dobre si vzpominam na cenotvorbu v letech, kdy restauracni sluzby prechazely mezi dvema kategoriemi DPH. Kdyz se DPH zvysilo, vsichni narikali a zvysily se ceny. Kdyz opet DPH vratilo zpet, nikdo nic nerikal a ceny zustaly stejne. A tak se to stale opakovalo :-)
Tak prosim jeste nejakou dalsi pohadku, jak se "neda" vydelat. ..
re: Opet chybi nejake srovnani se zahranicim aby se ukzalo, kde je vlastne ta "cerna dira" pro kterou "nejde" v mistnich podminkach udelat jidlo za 70 Kc.
zde je male srovnani - makro/metro Benatky : ceny surovin zhruba na pulce cen v makru Praha (rajcatova drt 10kg 2€ u nas 300Kc - dokonce 6xlevnejsi), ceny bezneho jidla v restauraci 12-15€ u nas 70-90Kc, najmy v Praze vyssi , mzdy nizsi ale vyssi odvody, energie zhruba stejna, pocatecni investice taky :-))) nejak jsem zavaril kalkulacku a nemuzu se dopocitat kolik by to jidlo u nas vlastne melo stat, aby to bylo srovnatelne.
re. DPH
v kterem oboru nakupujete/odpocitate 10% a odvadite 20% ??? To jste nevedeli , co?
Kdo to dotuje? Jestli myslíte, že my všichni z daní, tak ne, protože stát na stravenky nepřispívá. "Jen" z nich nedostává daň. Ale někdo může říct, že to je to samé, jakoby přispíval. Jinak ten rozdíl "dotuje" zaměstnavatel.
Pro vás to jsou zbytečné papírky ( které předpokládám nedostáváte, nikdy jste nedostával a dostávat nechcete), pro jiné jsou vítané/výhodné.