Opet chybi nejake srovnani se zahranicim aby se ukzalo, kde je vlastne ta "cerna dira" pro kterou "nejde" v mistnich podminkach udelat jidlo za 70 Kc.
Nevsiml jsem si, ze by v zahranici byla napriklad marze v restauracich na vina oproti prodejni cene v obchode vyssi nez 100%. U nas, pokud uz v restauraci nejake vino vubec maji, je to bezne az 300 az 400% a bylo uz o tom popsano mnoho megabytu blogu o vine. Neni tajemstvi za jake ceny se dodavaji vina do gastronomie, takze ta marze je ve skutecnosti jeste vyssi a samozrejme i vinari z toho nemaji radost.
Predpokladam ze vse je to kvuli tomu strasne "levnemu" jidlu :-)))
A posledni poznamka, dobre si vzpominam na cenotvorbu v letech, kdy restauracni sluzby prechazely mezi dvema kategoriemi DPH. Kdyz se DPH zvysilo, vsichni narikali a zvysily se ceny. Kdyz opet DPH vratilo zpet, nikdo nic nerikal a ceny zustaly stejne. A tak se to stale opakovalo :-)
Tak prosim jeste nejakou dalsi pohadku, jak se "neda" vydelat. ..