Neznam v Praze restauraci kde by v cene poledniho menu byla i polevka a kompot. Vsude je to cena za hlavni chod bez cehokoli dalsiho. Narozdil od zavodnich jidelen, ktere jsou provozvany jenom dve az tri hodiny denne, je v restauraci provoz cca 15 hodin dene (nekde vic). Takze i naklady za pronajem se rozlozi, takze do ceny poledniho menu se zapocitava jenom cca 1/5 ceny najmu. Takze zavodka s petkrat nizsim najmem ma v cene jidla uplne stejnou cenu za najem. Takze jediny fakticky rozdil je tady v cene placene za obsluhu. Pocitam ze ale tu v pohode uhradi z ceny prodanych napoju a polevek resp. dezertu, ktere soucasti ceny poledniho meny nejsou.
Takze neni jediny duvod proc by cena menu (vetsinou tedy jenom hlavniho chodu) v restauraci nemela byt stejna jako cena kompletniho obedu v zavodni jidelne.
Na Slovensku (Kosice) se restaurace doslova predhaneji v tom, kdo bude mit lepsi poledni menu. V cenach cca od 3.00 do 3.50 EUR (nejcasteji 3.29) bylo kompletni menu kde je:
- polevka
- hlavni jidlo
- piti (0.33 l sody, slazenych napoju nebo pivo)
V restauracich kde se podava jidlo se NEKOURI (nejen behem obeda, ale ani vecer), pripadne je tam jednoznacne oddeleny prostor (samostatna mistnost s dvermi) pro kuraky umisteny tak, ze jim nemusite prochazet.