Jídlo je levné.
Deset deka vepřového stojí 8 Kč, příloha 2-3 Kč. Na polévku stačí vývar a zelenina. Na upečení je třeba levná mouka, cukr a jedno vejce (horší je to s ovocem, to je drahé).
Už nějakou dobu si vařím a není problém si uvařit jídlo s masem za 20 Kč. Pokud si udělám něco opravdu levného (špagety na česneku, něco na bázi rýže či nudlí bez masa, tak jsem na pětikoruně).
Takže ať mi tu někdo nekecá, že se nedá uvařit za 90 korun. To jsou jen snobské kecy. I kdyby udělali pořádnou porci masa, upekli ji a dali k tomu nějaké brambory s cibulkou a petželkou, tak jsou na třiceti korunách a ještě jim to každý vylíže.
Obsluha se platí skoro sama, dostává minimální mzdu (8000 HRUBÉHO!!!) a co si nevybere na tringlech to nemá, takže si ji platí návštěvník. O kuchařích škoda mluvit, ti jsou placení taky strašně.
Takže suroviny levné, lidská práce skoro zdarma, jediné co zbývá je nájem takových 30 0000 za měsíc. Pokud si hospoda nevydělá tisícovku denně, tak to není hospoda ale kamarádský klub.
Možná to bude znít jako laciné argumenty, chápu, že je tu velká počáteční investice do vybavení, obrovské účty za elektřinu a plyn, i majitel si musí platit pořádný plat, ať to má smysl atd.
Jen chci napsat, že kdo říká, že pod 200 se nedá udělat jídlo, tak je snob, protože jednoduché maso na grilu s bylinkami jde udělat za 20 Kč i s přílohou...
A ted jestli se to vyplati. Pokud zvazim ze musim nakoupit suroviny, zpracovat je, varit a na konci jeste umyvat nadobi atd. Kdyz tento cas misto toho venuji praci, vydelam i s odectenim ceny obeda v restaurace za ten cas asi vice :-) Jina situace je v pripade ze cloveka vareni bavi, pak uz je to samozrejme takto nepomeritelne.
Kdybys nepřeháněl, koukám na eshop Globus, pod 80 je akorát bůček, koleno, sádlo. Krkovice s kostí 89, plec bez kosti 94, kýta a kotleta s kostí 99, kotleta bez kosti. Nájem, marže, přísady, energie, platy, vše kolem nádobí apod. a i DPH. Takže i kdyby byly základní suroviny za dvacko je nesmysl čekat že jídlo z nich uvařené bude v hospodě za 30.
Tam kde já chodím do závodky je jídlo za 62 a není to nic moc, ale člověk je rychle hotov může jít dřív domů. Neměl bych problém dát za dobré jídlo stovku, ale chodit ven je ztráta času.
Souhlasím, že si člověk může uvařit do 20 Kč za porci.
Ale hlasitě nesouhlasím s vaším výpočtem:
Vepřové nestojí 8Kč/100g, v akci se pohybuje okolo 100Kč/kg, příloha, pokud pomineme brambory, vás nikdy na 2-3Kč nevyjde, pokud nekupujete tesco rýži a tesco špagety. Do ceny jídla musíte promítnout nejen cenu základních surovin, ale také soli, koření, energie a v neposlední řadě práci.
1. jsi ignorant kuchyn a restauraci jsi videl leda z letadla
2. ukaz kuchare ktery dela ve stredne velkem meste za mene nez 20000 brutto,coz je vcetne odvodu cca 300000
Deset deka = 6,5 deka vareneho.
3. minimalni naklady na vybaveni cerne a bile kuchyne v restauraci jsou cca 1,5 milionu, ktere amortizujete cca 5 let
4. vybaveni socialky a dalsich je cca 100000
5. v dnesni dobe restaurace ktera nema denne alespon 400-500 porci je na hrane zivotaschopnosti