Mě nejvíc štvou ceny nápojů a je jedno jestli k obědu nebo když si zajdu (no výjimečně :) ) na večeři.
Velmi se mi líbí "bezedná sklenička", bohužel vím pouze o KFC a Ikee. Když si mám jídlo užít, musím se pořádně napít. A nemusí to být zrovna značková Coca/Pepsi cola, bohatě stačí nějaký běžný postmix (jako má právě IKEA).
Před 14 dny jsem byl na srazu s kolegy z bývalé práce a jen za colu jsem tam nechal 230 Kč :(.
Asi tak. Jenže to se dá tak fakt jen na tu hotovku to zhltnout a napít se před tím a potom v práci. Na večeři pokud z toho má člověk něco mít, tedy nejde tam jen zaplnit žaludek, ale skutečně si užít jídlo a třeba si i s někým popovídat to není. Pro mě je to hlavní důvod, proč do restaurace zajdu jen výjimečně.
"Spatne restaurace diky vam skonci" - v tom mate asi pravdu, do takovych opravdu nechodim. Jinak do restauraci chodim odhadem 500x rocne a ani jedna z nich zatim za ta leta neskoncila.
"do tech kvalitnejsich stejne nevkrocite." - pokud je vasim meritkem kvality jen cena tak to mate opet pravdu, za blbce at je nekdo jiny :-)
Já mám dojem, že tato cenová politika (stlačit cenu jídla a zahojit se na nápojích) naopak podporuje nekvalitní restaurace. U jídla musí šetřit na surovinách, kdežto u pití, kde je nulová přidaná hodnota není šetřit kde. Takže kdyby místo toho si nechaly rezervu u jídla (dražší jídlo) a za rozumnou cenu prodávali nápoje, tak nebudou tolik tlačeny k šetření na surovinách.
Ale jak píše kolega, cena není vždy měřítkem kvality i ve velmi drahé restauraci může člověk dostat nekvalitní jídlo.
Opet chybi nejake srovnani se zahranicim aby se ukzalo, kde je vlastne ta "cerna dira" pro kterou "nejde" v mistnich podminkach udelat jidlo za 70 Kc.
Nevsiml jsem si, ze by v zahranici byla napriklad marze v restauracich na vina oproti prodejni cene v obchode vyssi nez 100%. U nas, pokud uz v restauraci nejake vino vubec maji, je to bezne az 300 az 400% a bylo uz o tom popsano mnoho megabytu blogu o vine. Neni tajemstvi za jake ceny se dodavaji vina do gastronomie, takze ta marze je ve skutecnosti jeste vyssi a samozrejme i vinari z toho nemaji radost.
Predpokladam ze vse je to kvuli tomu strasne "levnemu" jidlu :-)))
A posledni poznamka, dobre si vzpominam na cenotvorbu v letech, kdy restauracni sluzby prechazely mezi dvema kategoriemi DPH. Kdyz se DPH zvysilo, vsichni narikali a zvysily se ceny. Kdyz opet DPH vratilo zpet, nikdo nic nerikal a ceny zustaly stejne. A tak se to stale opakovalo :-)
Tak prosim jeste nejakou dalsi pohadku, jak se "neda" vydelat. ..
re: Opet chybi nejake srovnani se zahranicim aby se ukzalo, kde je vlastne ta "cerna dira" pro kterou "nejde" v mistnich podminkach udelat jidlo za 70 Kc.
zde je male srovnani - makro/metro Benatky : ceny surovin zhruba na pulce cen v makru Praha (rajcatova drt 10kg 2€ u nas 300Kc - dokonce 6xlevnejsi), ceny bezneho jidla v restauraci 12-15€ u nas 70-90Kc, najmy v Praze vyssi , mzdy nizsi ale vyssi odvody, energie zhruba stejna, pocatecni investice taky :-))) nejak jsem zavaril kalkulacku a nemuzu se dopocitat kolik by to jidlo u nas vlastne melo stat, aby to bylo srovnatelne.
re. DPH
v kterem oboru nakupujete/odpocitate 10% a odvadite 20% ??? To jste nevedeli , co?