První Restaurant Day se konal v roce 2011 v Helsinkách. Cílem bylo přinést do ulic kvalitní domácí jídlo a připomenout si princip komunitního života. Jednodenní festival improvizovaných restaurací měl velký úspěch, pokračuje a šíří se dál.
Čtyřikrát ročně, v předem ohlášený den, si restauraci může otevřít kdokoliv, kdo si na to troufá. Stačí postavit stůl na trávník, rozprostřít deku v městském parku nebo vytáhnout gauč před činžák na hlučnou ulici.
„Velký zájem je také o oživování kulturních objektů a historických památek, které přitáhnou pozornost veřejnosti a vdechnou místům nový život,“ říkají koordinátoři české verze. Česká republika se loni zařadila mezi 31 zemí světa, kde ojedinělý kulinární festival probíhá. V den konání posledního Restaurant Day, tedy 16. listopadu 2013, se otevřelo 1383 restaurací ve 31 zemích světa.
A další Restaurant Day se blíží: v neděli 16. února se bude konat Restaurant Day v ČR už po čtvrté.
Místo a čas konání Restaurant Day:
Neděle, 16. února 2013, po celém světě, a také v Praze, Brně, Berouně, Lednici, Děčíně a Jeseníku.
Sledovat a registrovat nově vznikající subjekty lze na stránkách akce, facebooku a v aplikaci: