Hlavní navigace

Jedlé zlato, lanýže, originální pizza i vareniky. To je nabídka podzimního festivalu Restaurant Week

Sdílet

Už druhého října vypukne další kolo oblíbeného food festivalu Restaurant Week, v jehož rámci si můžete dopřát menu ve špičkových restauracích za velmi příznivou cenu. Tentokrát s podtitulem Jídlo nezná hranic.

Podzimní ročník světového festivalu, který se už poněkolikáté koná i v Praze a poprvé také v Brně, potrvá od 2. do 27. října. Znova tak můžete vyzkoušet chutě celého světa, aniž byste museli balit kufry, říká za organizátory šéfka akce Anna Grosmanová. Své menu představí nejen restaurace zaměřené na populární italskou, francouzskou nebo asijskou kuchyni, ale nově také podniky nabízející gruzínská či izraelská jídla. Navíc z podhledu do menu je jasné, že i dlouhodobě oblíbené kuchyně lze pojmout úplně jinak, než jsou hosté zvyklí. 

Podle Anny Grosmanové alias Foodpioneer, úspěšné foodblogerky, která za akcí v Česku od počátku stojí, se počet zapojených špičkových pražských restaurací vyšplhal na více než pět desítek a dalších šest se přidalo v Brně. 

Zůstává to, co si zákazníci oblíbili možná nejvíc, a to je poměr cena/výkon. Princip je stejný jako na jaře: speciální menu, které restauratéři k této akci připraví, bude mít dvě cenové kategorie, jedna za 790 korun na osobu, druhá za 490. 

Taky nevíte, co jsou foie gras? I tak můžete do dobré restaurace a neutrhnout si ostudu Přečtěte si také:

Taky nevíte, co jsou foie gras? I tak můžete do dobré restaurace a neutrhnout si ostudu

Na jaře byla cena levnějšího menu o sto korun vyšší, teď na podzim stojí méně. Podle Grosmanové chtějí jít pořadatelé hostům naproti a přejí si, aby byl Restaurant Week ještě dostupnější. Věříme, že cenová hladina 490 korun je pro naše návštěvníky přívětivá. Zároveň nám tato cena umožní zapojení mnoha velmi zajímavých podniků právě v Brně, dodává.

To nejlepší, co nabízíme

Stále platí, že účastníci si mohou na webu vybírat vždy ze dvou různých pevně sestavených menu, která obsahují předkrmy, hlavní chody a dezerty, a to většinou i ve vegetariánské, někdy dokonce veganské verzi. Všechny restaurace budou podle pořadatelů připravovat to nejlepší, co jejich kuchyně nabízejí, aby si návštěvníci užili nezapomenutelný gastronomický zážitek. Rezervace se uzavírají vždy den předem, aby restaurace mohla v klidu nakoupit čerstvé jídlo přímo na počet rezervací.

Restaurant Week 

Českká edice stejně jako ostatní po celém světě navazuje na předchozí úspěšné ročníky. Poprvé se konal roku 992 a od té doby ho obvykle dvakrát ročně pořádají v New Yorku, Chicagu, Londýně a dalších evropských městech, včetně Polska, kde tato myšlenka vznikla. 

Víc informací o festivalu Restaurant Week a seznam všech zúčastněných restaurací najdete už brzy na oficiálních stránkáchwww.restaurant-week.cz

Nejoblíbenější jarní podniky

Představu o tom, o jaké podniky je největší zájem, mohou dát i výsledky návštěvnického hlasování o nejoblíbenější restauraci letošní jarní edice festivaku. 

Titul vůbec nejoblíbenější restaurace získala hotelová restaurace Alcron Restaurant. Z hotelových restaurací mají návštěvníci v Čechách ještě stále velký respekt a vlastně se do nich bojí chodit. Myslí si, že když v nich nejsou ubytovaní, nemůžou tam vstoupit. Přitom je tomu naopak. Dveře jsou otevřené všem a hoteliéři by moc rádi přivítali i širokou veřejnost, říká Anna Grosmanová, kterou vítězství hotelové restaurace hodně potěšilo. 

Hotelové restaurace mají podle ní obvykle perfektní servis, příjemné prostředí a velmi často nadprůměrnou gastronomii. To potvrzuje i ocenění za nejlepší obsluhu, které získala hotelová restaurace The Artisan hotelu Marriott.

Celkové vítězství jarního Restaurant Weeku napříč kategoriemi si odnesla fine-diningová restaurace Apelace 21, druhé místo získal BLUE WAGON. Obě restaurace zaujaly velmi kvalitním provedením, špičkovým servisem, ale také útulným a nevtíravým prostředím. Třetí skončila restaurace Brick´s, která mimochodem vybojovala i titul za nejlepší předkrm.

Amuse bouche 

Malý předkrm velikosti jednoho sousta, podává se v dobrých restauracích na velké lžíci, nebo na dezertním talířku. Není na menu, připravuje ho šéfkuchař a je to pozornost na účet podniku. 

Restaurace, jako jsou tyto, své zákazníky rádi překvapují něčím navíc. Například maličkostmi ve formě amuse-bouche, které budou podniky v podzimní edici festivalu nabízet mnohem častější než v předchozích letech. Rádi bychom hostům nabídli prémiový zážitek, a tak budeme restaurace, které nabízejí amuse-bouche označovat na našem webu hvězdičkou, abyste je nepřehlédli, popisuje Anna Grosmanová. Dalším očekávatelným vítězen v kategorii Nejlepší hlavní chod byl Next Door by Imperial Zdeňka Pohlreicha. Líčka na červeném víně se zkrátka překonávají těžko.

Rezervace už jsou v plném proudu, ale bookovat si místa v restauracích stále jde a to jak na všední dny, tak na víkendy, v odpoledních i večernách časech. Můžete zavítat i do méně obvyklých etnických restaurací připravujících ukrajinské, japonské, nebo halal jídlo. Poznat jinou kulturu můžete také například v gruzínských podnicích Samefo nebo Vazi. V obou restauracích totiž každý pátek pořádají ve večerních hodinách tradiční gruzínské taneční vystoupení, které určitě stojí za zhlédnutí.

Kdo volí fine diningové restaurace, toho určitě potěší zapojení podniku Dejvická 34, který se pyšní michelinským Bib Gourmand. Menu zde reprezentuje italskou kuchyni šéfkuchaře Tomáše Černého, který se zaměřuje na jednoduchá, ale kvalitní jídla inspirovaná středomořskou kuchyní. Čokoládové crème brulée s kokosovou šlehačkou a jedlým 22 karátovým zlatem – dovedete si představit ještě něco výstřednějšího než jíst zlato?

Víte, z jaké země pochází boršč, ramen, hranolky či třeba chilli con carne? Udělejte si test

Když se řekne vepřo knedlo zelo, málokdo pochybuje o tom, že jde o českou specialitu, stejně jako pizza nezapře Itálii a španělskou paellu by si asi taky správně tipnul skoro každý. Ale i mezi zdánlivě typickými jídly existuje spousta chytáků – vyzkoušejte si v našem testu, jak se v nich vyznáte.

Zajímavé menu najdete například v River Smokes Club, kde můžete ochutnat pokrmy připravené metodou uzení, což dodává jejich chuti výraznou hloubku. Jako dezert tam podávají čokoládové brownies se smoukovanými
třešněmi, slaným karamelem, malinovým gelem a slaninovou solí. Své fanoušky mají i asijské restaurace, které jsou  oblíbené zejména kvůli rybím pokrmům a sushi. Na jaře bodovalo například japonské Bisutoro. Oblíbené jsou i tradiční vietnamské Nhà hai hành a Teplá kačka, nebo Imperial Sushi.

KL24

Prostřednictvím našich restaurací se ale můžete podívat opravdu do celého světa. Itálii reprezentují například pobočky La Bottega, do Francie se podíváte v Bílé krávě, máme indické, americké i argentinské menu. Samozřejmě nezapomínáme ani na to české, ochutnáte ho V zahradě nebo hotelové restauraci The Artisan oceněné v minulém ročníku za nejlepší obsluhu, láká dál Anna Grosmanová

Letos se poprvé připojí Brno, kde se můžete těšit například na mongolskou restauraci Arslan Buuz nebo mexickou Hermanos. 

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).