Vazeny pane, nedelejte prosim z lidi nesvepravne idioty. Jim pouze smetanove jogurty, piju plnotucne mleko, nejlepe automatove. Klidne i do toho fast foodu se stavim. Ale nesezeru toho kvanta a mam dost pohybu. Takze nevidim duvod proc bych mel doplacet na vasi neschopnost dorucit lidem poselstvi, ze ne vsechno co se tvari zdrave (napriklad nizkotucne kremy od Danone co se tvari jako jogurt) je opravdu zdrave. A ze nizkotucne jogurty pozirane po kilech mi vahu nesnizi...
A jestli muzu neco doporucit... nejvic pro zdravi naroda udelate tim, ze budete po hypermarketech a vyrobcich potravin slapat, aby etikety vyrobku byly presne. Tzn ze med "ze zemi EU a mimo EU" je Cina... ne kazdemu to dojde.
Já s názorem v článku zase souhlasím. Stát by měl nezdravé potraviny danit vyšší daní. Pokud bych měl jmenovat některé konkrétní kategorie, pak by to byly cukrovinky, salámy s nízkým podílem masa, zmiňované krabicové mléko, "sýry" a pod. z rostlinných tuků, alkohol, jídla v konzervě a pytlíku. Určitě by se to vrátilo na nižších nákladech do zdravotnictví!
Stat zakazuje prodavat jako jidlo vsechno co je zdravotne zavadne. Takze by pripadne dan nemela co zasahnout, protoze nezdrave potraviny se na trh vubec dostat nesmi.
Jinak jogurt, ktery obsahuje zelatinu a mleko tam nema 100% podil sice neni jogurt dle tradicniho pojeti, nicmene neni nezdravy, protoze obsahuje mene tuku je mozne ho oznacit pro nasi tloustnouci populaci jako vhodnejsi nez plnomlecny a plnotucny jogurt. To same plati o syrech z rostlynych tuku, ktere jsou kvalitnejsi nez tuky zivocisne. Salam s nizkym podilem zivocisnych bilkovin taky neni principialne zdravotne zavadny. Clovek nema potrebu zivocisnych bilkovin nejak enormni. Dokonce tu najdeme lidi (i vedce), kteri tvrdi, ze se bez masa zije lepe a zdraveji nez s masem (vegetariani). Konzerovani jidel do konzerv, neni nic spatneho, jidlo vydrzi v konzeve velmi dlouho (i desitky let) a ke konzervaci je vlastne pouzita pouze teplota, coz je casto vyhodnejsi nez jine zpusoby konzervace (treba mrazeni).
Navic na skladovani cerstvych potravin je potreba vyrazne vetsi mnozstvi energie, tudiz jejich skladovani vice znecistuje zivotni prostredi. Coz je neco co si nikdo nepreje.
Problem v "nahrazkach" je pouze v tom, ze spotrebitel je casto klaman, protoze nevi co presne kupuje. Ale tohle je vice problem principu, ze je nekdo klaman, nez ze by se jednalo o problem zdravotni.
-- Kdo, jakým způsobem a pod jakými vlivy určuje, co bude stát považovat za závadné? (Neptám se, abych dostal odpověď, odpovězte si sami.)
-- Umělý jogurt a pod. -- Takové věci by se měly ovšem jmenovat jinak a ne podsouvat svým označením zdání pravosti.
-- Rostlinné tuky -- Fajn, používejme kvalitní oleje, ale neupravujme a nedělejme z nich všelijaké margaríny a kuneroly. Proč je cpát, kam nepatří?
-- Když budu chtít mouku, sóju, tužidla, emulgátory a barviva nebo co, opatřím si je čisté a nestojím o nějaké směsi prodávané jako salám.
-- Konzervování/konzervované potraviny ano, jen však v nouzi a nakrátko. Je naivní představovat si, že se konzervuje pouze teplem. Oblíbenější a hojnější je použití chemie, např. benzoanů.
-- Sami jsme se rádi a lehce vzdali osvědčených a nízkonákladových způsobů uchovávání potravin. Kdo má dnes sklípek na brambory, zeleninu a jablka? Kdo na podzim nasmaží povidla, nastrouhá zelí a naloží do hrnce/bečky, nasuší křížaly...? Proto hledáme jiné způsoby konzervace a utěšujeme se tím, jak jsou nízkonákladové a zdravé.
I to klamání je problém zdravotní. Nebo mi chcete namlouvat, že ty náhražky a doplňky jsou zdravé a nezávadne? Více třeba na stránkách o "vylepšovadlech" potravy.
Pohoda, hezký den
Přesně tak. Vyrábějte si klidně "cosi" z rostlinných tuků, ale prosímvás, nenazývejte to sýrem.
Ohledně vyššího zdanění "nezdravých" a "falešných" potravin bych byl i celkem pro, ačkoliv podobné věci většinou neschvaluji. Potíží ovšem zůstává to určování co jo a co ne. A tady je zas akorát další díra pro byrokracii a korupci. Proto, ačkoliv se mi líbí myšlenka zvýhodnění "poctivých" potravin, z praktického hlediska bych se ale toho rozdělování obával...
potravinové náhražky o kterých tu píšete rozhodně zdravé nejsou. Smysl zdravé potraviny spočívá v tom, co v potravině je. To co v potravině není nemůže být zdravé. Potraviny konzumujeme proto, aby se látky v nich obsažené účastnily metabolických procesů v našem organismu. Pokud účinné látky z potravin vyjmete, ztratí svou užitnou hodnotu, tedy nejsou zdravé, jsou to tzv. prázdné potraviny. Námitka předsedy asociace o nadmíře konzumace škrobů a cukrů je na místě, protože podvádění zákazníků, tím že potraviny "ředí" levným škrobem je bohužel dnes naprosto normální. Jenže ruku na srdce, nutí zákazníky někdo to kupovat? Do jisté míry ano, mnohdy nemají na výběr. Další perla na našem stole je různě zpracovaný rostlinný tuk. Jen si zjistěte jak vznikl margarín a co to vlastě je. Mně ten průmyslový odpad už domů nesmí! Pomatené vegetariány a pseudo-ekology řešit nehodlám.