Retropotraviny připomínají lidem časy, kdy určité potraviny byly ještě v pořádku.
Například v párcích bylo místo sóji maso, v jogurtu bylo místo škrobu mléko a smetana, v sušenkách byla místo cukru chuť, v jisté lepší čokoládě místo rostlinného tuku kakaové máslo. Každý pamětník do jednoho to potvrdí.
Stačí připomenout nedávnou kauzu piškoty Opavia ...
Třeba kdo si pamatuje uzeniny z masokombinátu v Úvalech - velebnosti, to byl hnus, tehdy jsem se odnaučil jíst párky, to bych snad dal přednost těm dnešním, vegetariánským. Doslechl jsem se, že tehdy se ta kvalita řešila i na stranických schůzích, soudruzi prý ujišťovali, že tu kritiku postoupí výš, když jednou na nějakou schůzi přišel někdo z vedení masokombinátu a z publika se ho někdo ptal, jak reagují na kritiku tak ten masokombinanťák se podivil, že o žádné kritice neví.
Asi tak, ono těch šmejdů bylo až dost, blbé bylo ovšem to, že tehdy prostě nebyla mnohdy alternativa. Zrovna s párky plně souhlasím, ty mi taky za "bolševika" nikdy moc nechutnaly, dnes jsem schopen najít lepší. Vcelku přijatelné tehdy byly salámy (pokud byly zrovna na krámě), ovšem dnes také není žádný problém sehnat plně vyhovující, žádné velké shánění či nákup za přehnané ceny nutné není, stačí se vyhýbat nejvýraznějším úletům privátních značek.
S masem to před rokem 1989 už bylo horší, tam zásobování vázlo velmi často a běžně se nakupovaly věci podle toho, "co bylo", ne podle toho, co by člověk chtěl. V tomto ohledu je dnes výběr někde úplně jinde a kvalita také horší není.
Dobré byly tehdy špekáčky, dneska už jsou dobré zase snadno dostupné, ale tady zrovna byl z více důvodů (viz i poznámka dále) po jisté dobu výkyv kvality dolů opravdu hodně velký (z masných výrobků možná vůbec největší).
Jinak malá poznámka k "sójovým párkům" - tohle zrovna úplně typický příklad náhražek není. Ona se totiž po roce 1989 vyrojila (a nebylo to jen u nás) poměrně šílená móda sójového masa a vůbec sóji ve všech možných podobách, čemuž tehdy propadlo i hodně odborníků na zdravou výživu, kteří na to přísahali. V tomto případě výrobci uzenin spíš následovali trend vzniklý jinde, čímž si ve výsledku hodně ublížili, protože třeba "špekáčky" se sójou se dostaly až do bodu totální nepoživatelnosti.
Naštěstí tato móda po pár letech opadla sama od sebe a dnes se sójou setkáváme v řekněme přiměřeném rozsahu, to zblbnutí po roce 1989 byl ale fakt úlet.
S těmi uzeninami to dnes tak růžové není. Ne, že bych chtěl měnit, ale třeba lovecký, ostravské klobásy, nebo debrecínka které by se aspoň přibližovaly těm původním, se mi ještě koupit nepodařilo. Možná s detektivním úsilím mimo supermarkety by se to někde našlo, ale já už to víceméně vzdal a kupuju, co vím, že je přijatelné. Je pravda, že tehdy na to zas člověk moc neměl.
chcete rict, ze dnes v parcich neni maso, v jogurtu mleko,a smetana, v susenkach chut? muzete napsat kde bydlite, ze bych se tam prijel podivat, ale spise vam neverim a myslim si, ze lzete.
i na nasi vesnici o 8 tisicich lidech maji parky s masem, jogurty se smetanou a dobre susenky, dokonce i kvaskovy chleba. pro vas to bude jiste jako scifi, podle toho co pisete, ale dokonce to maji ve vice kramech, muzete si vybrat zda si to koupite v supermarketu nebu zajdete vedle do malyho kramku..