Klasifikace piv už dávno existuje, krásně ji nakreslil před časem jeden článek ve Vesmíru.
Jen tak mimochodem, všimněte si, že to co považujeme za různorodá česká piva je ve skutečnosti jeden specifický druh Pilsener z piv vyráběných ve světě.
Pokud nové značení bude znamenat i to, že výrobci se budou muset do uvedených mantinelů vecpat, tak si začnu vařit vlastní pivo a to trvale.
Naprosto sprosté obyčejné pšeničné pivo, vyrobené "domácím pivovarem" může mít klidně 14-15% alkoholu, ale přitom podíl mladiny nemusí být závratný.
Klasický ječný ležák bude mít 14% prakticky vždy a já netoužím po zředění.
Kvalita piva, chuť, se nedá navázat přímno na množství alkoholu. Dříve existovaly i výborné osmičky a sedmičky, dnes nepředstavitelné.
Jediné co nová vyhláška může přinést je čurdění piv a větší množství pivních limonád (ochucených piv). Pravděpodobně i více peněz do státní kasy kvůli nemravné dani.
Už i tak je to s našimi pivami katastrofální. A to říkám jako nepivař, jako člověk který pivo pije jen v létě po prašné práci či po celém dni na slunci.
Tu sa tomu zas niekto rozumie ako hus do piva... doslova.
Pletiete tu nieco o 14-15 % alkoholu, neviem kolko piv s takymto obsahom ste skutocne niekedy pil. Islo by o 30 stupnove pivo. Ano, niektore pivne specialy dosahuju aj takejto stupnovitosti, ale tych je minimum a psenicnych este menej (ak vobec nejake).
"Milujem", ked sa niekto zacne rozculovat nad niecim, comu ani nerozumie a este zacne tahat nejake cisla len tak z paty.
To ste ma fakt pobavil :-) Plzen je jedno z najkvalitnejsich piv, ktore sa vyraba takto vo velkom. To ze ma 12 stupnov ale alkohol len ako 11-tka nie je chyba ale vyhoda. Pivo ma plne telo a lepsiu chut.
Niekto proste pije pivo z chuti, vy zrejme len aby ste sa ozral a je vam jedno co pijete, hlavne nech to ma co najviac alkoholu.