Pokud nové značení bude znamenat i to, že výrobci se budou muset do uvedených mantinelů vecpat, tak si začnu vařit vlastní pivo a to trvale.
Naprosto sprosté obyčejné pšeničné pivo, vyrobené "domácím pivovarem" může mít klidně 14-15% alkoholu, ale přitom podíl mladiny nemusí být závratný.
Klasický ječný ležák bude mít 14% prakticky vždy a já netoužím po zředění.
Kvalita piva, chuť, se nedá navázat přímno na množství alkoholu. Dříve existovaly i výborné osmičky a sedmičky, dnes nepředstavitelné.
Jediné co nová vyhláška může přinést je čurdění piv a větší množství pivních limonád (ochucených piv). Pravděpodobně i více peněz do státní kasy kvůli nemravné dani.
Už i tak je to s našimi pivami katastrofální. A to říkám jako nepivař, jako člověk který pivo pije jen v létě po prašné práci či po celém dni na slunci.