Průzkumy ukazují, že většina populace přibere o vánočních svátcích 2–4 kg. Na vině je samozřejmě přejídání, nevhodná skladba jídelníčku, méně pohybu a konzumace alkoholu, popř. sladkých nápojů. Pokud se zdravý člověk jeden den přejí, s jeho hmotností se vůbec nic nestane. „I jednorázové přejedení však může být rizikové pro lidi, kteří se léčí s cukrovkou, vysokým krevním tlakem, dnou nebo žlučníkem,“ upozorňuje Iva Málková, zakladatelka iniciativy STOB: Stop obezitě.
Nadměrný energetický příjem či konzumace alkoholu u diabetiků vede ke zhoršení jejich stavu. Může dojít až ke ztrátě vědomí, hrozí i zhoršení stávajících ischemických potíží s rizikem mozkové příhody nebo infarktu myokardu.
Diabetes v ČR
- Větu „Máte cukrovku“ každý rok slyší z úst lékaře kolem 16 000 nových pacientů.
- V České republice se s touto nemocí léčí 861 647 pacientů – konkrétně v roce 2013 to bylo 449 679 žen a 411 968 mužů. Téměř vždy se jedná o diabetes 2. typu.
- Málo pohybu, nepravidelné jídlo, nadměrný stres – to vše jsou hlavní faktory ovlivňující masivní nárůst tohoto onemocnění.
- Diabetes 2. typu má často souvislost s nezdravým životním stylem. Včasným odhalením a prevencí jej můžeme ovlivnit.
- Až čtyřem z pěti případů diabetu 2. typu lze předejít – především rozumnou, vyváženou stravou a dostatečnou fyzickou aktivitou.
Riziko pro cukrovkáře
Nadměrný energetický příjem u lidí s cukrovkou vede k dekompenzaci onemocnění s vyššími hladinami cukru (hyperglykémii). Dalším rizikem je například kombinace metforminu (lék na zvýšení inzulinové citlivosti) a alkoholu, která může vést až k rozvratu vnitřního prostředí organismu. U diabetiků, kteří si aplikují inzulín, může být nebezpečím i hypoglykémie, ke které dochází při velkém poklesu hladiny cukru, zejména při nadměrné konzumaci alkoholu.
Riziko je možné snížit prostřednictvím vhodně nastavené medikace, nicméně diabetici se nemohou spoléhat, že se jim cukrovku podaří udržet pod kontrolou pouze díky moderním lékům. Měli by tomu každodenně napomáhat dodržováním zdravého jídelníčku a dostatkem pohybu.
Vánoční zásady pro diabetiky
Jak zvládnout vánoční jídelníček bez obav z následků a přitom si svátky užít?
1. Jídlem si neubližujte
- Nepřejídejte se. Vychutnejte si svou porci a u jídla nespěchejte. Požitek z jídla neroste s jeho množstvím.
- Nemějte vánoční dobroty stále na očích, čím větší překážku k dosažení cukroví musíte překonat (cukroví ve sklepě), tím méně ho sníte.
- Pozor na návštěvy, nemusíte sníst vše, co vám bude nabídnuto, naučte se asertivně odmítat.
2. Posviťte si na tuky
- Místo máslových krémů používejte krémy pudinkové, tvarohové, využívejte želatinu nebo nízkotučné krémy či rostlinné tuky.
- Uberte z receptu část tuku (třetinu) a nahraďte ho mlékem, jogurtem či kefírem.
- Plechy nevymazávejte, využijte pečící folie.
- Polevu na cukroví si připravte sami z kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa. Při nákupu čokolády hledejte název „čokoláda“ na obale, dejte si pozor na méně kvalitní náhražky čokolády, ve kterých je část kakaového másla nahrazena palmovým nebo kokosovým tukem s obsahem méně vhodných nasycených mastných kyselin.
- Smaženého kapra či řízek zbavte tuku osušením do ubrousku nebo krátkým ponořením do vroucí vody.
- Na smažení použijte řepkový olej, který je tepelně stabilnější než častěji používaný olej slunečnicový.
3. Přátelské cukry
- Bílou mouku lze nahradit zcela nebo částečně moukou celozrnnou, která má 2× více vlákniny a podstatně více minerálních látek (zinek, železo, vápník) i vitaminů (B1, B2).
- Při pečení cukroví se snažte méně sladit, místo cukru můžete částečně využít ovoce, nebo alespoň nekalorické sladidlo, čímž radikálně snížíte množství kalorií. Vhodné pro tepelnou úpravu a svou chutí velmi blízké cukru je též sladidlo sukralóza. Další alternativou je poslední dobou stále oblíbenější přírodní forma slazení – rostlina stévie.
- Namísto sladkých a často tučných kousků cukroví jezte čerstvé ovoce.
- Vyhýbejte se alkoholu, zejména tvrdému. Namísto něj si dopřejte sklenku kvalitního vína nebo piva.
- Vyberte si jen pár nejoblíbenějších druhů cukroví a upečte jen přiměřené množství, dojídání cukroví ještě měsíc po vánocích už bude jen z povinnosti a nikdo to neocení.
- Tvarujte o něco menší kousky než v loňském roce (menší kuličky, rohlíčky apod.).
4. Odlehčujte, ale nehladovte
- Jezte pravidelně 5× denně, zařazujte i malé svačinky.
- Nezapomínejte na dostatek bílkovin, které pomáhají umocnit pocit nasycení a snižují glykemický index potravin. Tím předejdete rozkolísání hladiny krevního cukru a neovladatelným chutím na sladké.
- Nezanedbávejte pitný režim. Během dne byste měli vypít alespoň 7 sklenic nekalorických tekutin.
- Zaměstnejte ruce. Při sledování televize pleťte, vyšívejte, ale nejezte. Případně mějte po ruce dostatek zeleniny. Uzobávání zeleniny mezi jídly není na škodu, nevyhládnete a sníte méně nevhodných potravin.
- Namísto majonézového salátu si udělejte lehčí verzi s dostatkem zeleniny, namísto klasické majonézy můžete použít majonézu light a bílý jogurt.
- Chlebíčky s tvrdým salámem nahraďte chlebíčkem šunkovým, místo bramborového salátu použijte tvarohovou pomazánku, namísto tvrdých, tučných sýrů použijte vejce a zeleninu.
5. Začleňte pohyb do sváteční pohody
- Pravidelný pohyb zlepšuje náladu, pomáhá zvládat chutě a udržuje váš krevní cukr v rozumných hodnotách.
- Namísto jídla jděte ven. Procházka se svými bližními vám dá víc než tác chlebíčků a ještě uděláte něco pro své zdraví.
- Pohyb by vás měl bavit. Nazujte si po letech brusle a jděte se bavit s dětmi či vnoučaty na kluziště nebo uspořádejte pěší pátrání po nejhezčím betlému.
- Pokud víte, že jíte přes míru, přidejte na pohybu.
6. Neztraťte nad sebou kontrolu
- Pravidelně si měřte hladinu krevního cukru.
- Pokud budete mít hladinu krevního cukru rozkolísanou, zaznamenávejte si hodnoty do sešitu a konzultujte pak zápis s diabetologem.
- Měřte si pravidelně i krevní tlak a sledujte příjem soli.
Diabetik by ani během vánočních svátků neměl ztrácet ze zřetele svou nemoc a naopak by jí měl uzpůsobit jídelníček a pohybovou aktivitu. Pár dnů přejídání nestojí za závažné zdravotní komplikace způsobené nejen vysokými hladinami krevního cukru, ale i vzestupem hmotnosti, který je pro diabetika víc než nežádoucí.
Více informací a praktickou nutriční kalkulačku naleznete na www.lecbacukrovky.cz.
Zdroj: TZ Příručka pro diabetiky