Ještě další poznámka - paella je jídlo valencijské a tam je také jakýmsi národním jídlem. Španělsko je země několika autonomních oblastí s velmi odlišnou kulturou a samozřejmě i kuchyní. Jinak srovnávat jakkoliv paellu s rizotem je vhodné tak možná pokud se chcete nějak zle dotknout nějakého Valenciána a asi bych to přirovnal k srovnávání svíčkové a roštěné. Také paella z darů moře (tzv. mariscos) není paella klasická, ta se totiž připravuje z masa a to bývá různé podle oblastí. Nejčastěji to je maso králičí v kombinaci z kuřecím. Dále má celá příprava tohoto pokrmu opravdu velmi odlišnou přípravu od rizota a každá rodina má většinou své "tajemství přípravy". Ta pravá paella se totiž připravuje na dřevě pomeranče a není vůbec jednoduché docílit správného vyvážení všech ingrediencí, teploty a času přípravy. Pokud chcete poznat rozdíl mezi rizotem a paellou, doporučuji navštívit valencijský venkov. Přírava paelly jako společenská událost s přáteli a hosty je pro Valenciány potěšením, které Vám nikdo neodmítne. Přeju pěkný den, Tomáš Zeman.