Rodinná farma Zelenka: Kvalitní krůtí maso skutečně od vidlí po vidličku

26. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Rodinná firma se již více než 25 let specializuje na chov a zpracování krůt. O zvířata se tu starají od jejich prvního dne života až do porážky a vědí o nich všechno. I proto si mohou dovolit ručit za kvalitu masa i dalších zpracovaných produktů.

Přestože se chovem krůt u nás zabývá zhruba čtyřicet zemědělských podniků, s nabídkou jejich produkce se spotřebitel v tržní síti nesetká. A pokud ano, tak obvykle jen sezónně. Skutečně velcí chovatelé krůt jsou bohužel v naší zemi jen tři – tím největším je přitom aktuálně rodinná farma Zelenka, která je tak schopna dodávat své produkty do tržní sítě celoročně, a zdaleka navíc nespoléhá jen na odběratele z řad maloobchodních sítí.

Tajemství sedmi krmných směsí

Společnost Zelenka s.r.o., kterou navenek reprezentuje jednatel Tomáš Zelenka (druhým je Vladislav Bobčík), je rodinný podnik založený v roce 1994. Farmu vlastní čtyři sourozenci a specializuje se na odchov a výkrm krůt, jejich zpracování a prodej krůtího a kuřecího masa.

Nemalou zásluhu na tom má i otec Tomáše Zelenky, emeritní profesor Mendelovy univerzity v Brně a expert na výživu a krmení drůbeže, profesor Jiří Zelenka. Výsledkem je sedm různých krmných směsí, jimiž se krůty v průběhu chovu krmí, a konečným efektem vyšší výtěžnost krůt v podobě vyššího podílu krůtích prsních řízků, což jsou spotřebitelsky, ale i chovatelsky nejlukrativnější partie krůtího masa.

Zvířata „v pohodě“

Krůty se chovají na jihomoravských farmách v Bratčicích, Medlově, Prasklicích, Kladerubech a Kozlanech. Pobývají v halách s podestýlkou, od vylíhnutí až do jatečné hmotnosti, což v případě krůt obnáší 14 až 15 týdnu a u krocanů 20 až 22 týdnů.

Dodržování podmínek tzv. pohody zvířat (animal welfare) přitom denně kontroluje podnikový veterinář, a také proto eviduje farma až desetinásobně nižší úhyn zvířat oproti jiným chovatelům krůt.

Podstatné také je, že společnost disponuje vlastní porážkou a zpracováním krůtího masa, takže v praxi doslova naplňuje heslo „od vidlí po vidličku“, kdy je kompletní proces produkce masa od krmných směsí přes chov, porážku a také prodej pod kontrolou chovatele.

Různé možnosti prodeje

V prodeji krůtího masa navíc tato rodinná farma nespoléhá jen na maloobchodní sítě, ale své produkty prodává také ve třech podnikových prodejnách v ČR (dvě z nich sídlí  v Brně a jedna v Židlochovicích) a jedné na Slovensku, v Banské Bystrici. Zájemci o (nejen) krůtí maso si také mohou zboží objednat přes e-shop, vložit do virtuálního košíku a vyzvednout na některém z výdejních míst.

Od roku 2018 funguje rovněž pojízdná prodejna a krůtí maso od Zelenků je tak dostupné v řadě dalších jihomoravských lokalit, například v Adamově, Bílovicích nad Svitavou, Tišnově, Novém Městě na Moravě, Břeclavi a Znojmě. Rozvozní trasy a spektrum nabídky si lze najít na webu Krocan.cz, na uvedené webové stránce kromě toho najdou zájemci také desítky receptů na pokrmy s krůtím masem.

V nabídce není přitom jen samotné krůtí maso, ale i krůtí uzeniny, jako je šunka, tlačenka, klobásy, cigáro, párky, špekáčky nebo uzené krůtí díly – uzená rolka a uzená krůtí prsa. Farma ovšem prodává i jednodenní a rozkrmená krůtí kuřata nebo krmivo pro psy, a krůtí sortiment je navíc doplněn o koření, těstoviny, strouhanky, medy všeho druhu a také klášterní produkty od Milosrdných sester sv. Františka, jako jsou mošty, preclíky, sladkosti, sušené švestky, marmelády a mnoho dalšího.

Není proto divu, že společnost Zelenka s.r.o. neustále posiluje svou pozici na tuzemském trhu a že zájem spotřebitelů o produkty této firmy neustále roste.

Krůtí maso – zdravé maso

Krůtí maso je navíc všeobecně považováno za zdravé a nutričně hodnotné, a je tak jen škoda, že zatímco v minulosti se v ČR chovalo zhruba sedm milionů krůt, v současné době je to přibližně jen milion kusů.

Celoroční dostupnost, několik paralelních odbytových kanálů a prodej zpracovaných produktů z krůtího masa tak, jak své podnikání pojali sourozenci Zelenkovi, by ale mohlo a mělo tuto situaci ve prospěch českých krůt změnit.

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).