Ono se to zas tak moc nevylučuje... "Staré časy" pamatuji a jsem přesvědčen, že představa o vyšší kvalitě potravin před rokem 1989 je mýtus, problémy byly jiné a v součtu asi ještě větší. Problém je právě v tom, že místo abychom se postupně dostali na lepší úroveň ve všech ohledech, tak se vyrojily nové nešvary, minimálně v nejlevnější kategorii :-(
Souhlasím s tím představa o všeobecně vyšší kvalitě potravin před rokem 1989 je mýtus. Ovšem jsou skupiny potravin, kde ta kvalita rozhodně vyšší byla. Snad nejzřetelnější je to u masných výrobků, kde po zrušení standardů došlo k poklesu jejich kvality. To říkají nejen spotřebitelé, ale i samotní řezníci a uzenáři - viz. články http://www.cszm.cz/clanek.asp?typ=7&id=452 nebo http://www.agral.cz/LinkClick.aspx?fileticket=cB64n2Hq428%3D&tabid=730&language=cs-CZ .
Ono je to jak u čeho... Třeba byl donedávna opravdu propad kvality špekáčků, tam to byla fakt tragédie (již celkem vyřešeno patřičnou vyhláškou o značení). U salámů byl problém spíš u nejlevnějších druhů, už ve střední relaci byla ale kvalita proti minulosti minimálně stejná a leckdy lepší.
Na druhé straně ale třeba v mase jako takovém je výběr proti minulosti daleko vyšší a dovolím si říct, že ve většině případů je lepší i kvalita, tady je problém spíš s pár "specifiky" typu "křehčené" drůbeže a vody v mořských rybách.