...rýžový olej? Tady se pořád propagují takové cizokrajné zhůvěřilosti, jako je palmový a kokosový olej, ale že asijská kuchyně má podstatně více v oblibě olej z rýžových otrub, o tom se taktně mlčí. Přitom zrovna ten se prakticky nepřepaluje, dá se aplikovat i kosmeticky a poslouží i jako mazivo. :-)
Však výrazy jako "někteří odborníci tvrdí", "je všeobecně známé" a podobné věci dost často předcházejí kravinám.
Už jsem si vypracoval reflex, že když mám nutkání napsat něco podobného, tak si raději zkontroluju jestli nepíšu kravinu. A místo tohohle oslího můstku můžu napsat zdroj. Ale je pravda, že nejsem novinář :)
Je zarazejici, ze u oleju nejsou uvedeny ve slozeni zadne antioxidanty. Typicke jsou napr. E306 a E321. Pritom oleje jsou vetsinou v pruhlednych lahvich a snadno vystaveny svetlu. Jen ty drazsi, doufejme ze kavlitnejsi, jsou v tmavych lahvich, a dokonce sklenenych, ne plastovych.
Jak je to tedy s antioxidanty v olejich? Chapu, ze Butylhydroxytoluen nezni prave moc potravinarsky...