Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit, zda provozovatelé společného stravování (restaurace, pivnice, rychlé občerstvení, cukrárny, vinárny, čerpací stanice apod.) plní novou povinnost a zpřístupňují spotřebitelům snadno čitelnou informaci o přítomnosti alergenních látek v nabízených pokrmech. V rámci akce inspektoři SZPI v červenci a srpnu 2015 uskutečnili sto čtrnáct kontrol v uvedeném typu provozoven. Nesplnění povinnosti informovat spotřebitele o alergenních látkách inspektoři zjistili u čtyřiceti dvou kontrol, tedy u třiceti sedmi procent kontrolovaných provozoven společného stravování.
Jídla obsahovala nejčastěji alergeny: celer, hořčici a vejce
V rámci těchto kontrol bylo odebráno padesát pět pokrmů pro analýzu v laboratoři SZPI. Cílem rozboru bylo ověřit, zda pokrmy neobsahují i jiné, než v provozovně deklarované alergenní látky. Přítomnost nedeklarovaných alergenů analýza potvrdila u jedenácti vzorků, tedy u každého pátého odebraného pokrmu. Rozbor nejčastěji potvrdil přítomnost nedeklarovaného celeru (42% z nevyhovujících vzorků), hořčice (25%), vajec (17%), mléčné bílkoviny (17%) a arašídů (14%).
Jednalo se mj. o následující případy:
Lesní plody koláč - přítomnost mléčné bílkoviny v množství 675 miligramů na kilogram (mg/kg),
Italský salát – přítomnost celeru a přítomnost hořčice v množství vyšším než 1 350 mg/kg,
Domácí malinový koláč s tvarohem a domácí šlehačkou – přítomnost vajec v množství 135 mg/kg,
Rýžovo-jogurtové knedlíky s jahodovým přelivem – přítomnost vajec v množství vyšší než 135 mg/kg.
Případy výskytu nedeklarovaného alergenu v pokrmu jsou obzvláště závažné, protože mohou způsobit spotřebiteli s alergií zdravotní komplikace. Podrobné informace k jednotlivým pokrmům s výskytem nedeklarovaného alergenu jsou průběžně zveřejňovány na portálu Potraviny na pranýři v sekcích Pokrmy a Cukrářské výrobky a těsta a to včetně místa odběru.
Zdroj: SZPI