Rozbor jídel ukázal, že hospody značí alergeny špatně

1. 10. 2015

Sdílet

Jste alergičtí a přišlo vám vhod povinné označování alergenů v jídlech? Dlouho jsme se neradovali. Podle rozborů, které iniciovala inspekce, obsahovalo každé páté jídlo v hospodě nedeklarované alergeny.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit, zda provozovatelé společného stravování (restaurace, pivnice, rychlé občerstvení, cukrárny, vinárny, čerpací stanice apod.) plní novou povinnost a zpřístupňují spotřebitelům snadno čitelnou informaci o přítomnosti alergenních látek v nabízených pokrmech. V rámci akce inspektoři SZPI v červenci a srpnu 2015 uskutečnili sto čtrnáct kontrol v uvedeném typu provozoven. Nesplnění povinnosti informovat spotřebitele o alergenních látkách inspektoři zjistili u čtyřiceti dvou kontrol, tedy u třiceti sedmi procent kontrolovaných provozoven společného stravování.

Jídla obsahovala nejčastěji alergeny: celer, hořčici a vejce

V rámci těchto kontrol bylo odebráno padesát pět pokrmů pro analýzu v laboratoři SZPI. Cílem rozboru bylo ověřit, zda pokrmy neobsahují i jiné, než v provozovně deklarované alergenní látky. Přítomnost nedeklarovaných alergenů analýza potvrdila u jedenácti vzorků, tedy u každého pátého odebraného pokrmu. Rozbor nejčastěji potvrdil přítomnost nedeklarovaného celeru (42% z nevyhovujících vzorků), hořčice (25%), vajec (17%), mléčné bílkoviny (17%) a arašídů (14%).

 

Jednalo se mj. o následující případy:

Lesní plody koláč - přítomnost mléčné bílkoviny v množství 675 miligramů na kilogram (mg/kg),
Italský salát – přítomnost celeru a přítomnost hořčice v množství vyšším než 1 350 mg/kg,
Domácí malinový koláč s tvarohem a domácí šlehačkou – přítomnost vajec v množství 135 mg/kg,
Rýžovo-jogurtové knedlíky s jahodovým přelivem – přítomnost vajec v množství vyšší než 135 mg/kg.

Případy výskytu nedeklarovaného alergenu v pokrmu jsou obzvláště závažné, protože mohou způsobit spotřebiteli s alergií zdravotní komplikace. Podrobné informace k jednotlivým pokrmům s výskytem nedeklarovaného alergenu jsou průběžně zveřejňovány na portálu Potraviny na pranýři v sekcích Pokrmy a Cukrářské výrobky a těsta a to včetně místa odběru.

Zdroj: SZPI

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).