Hlavní navigace

Vznikla databáze služeb pro rodiny vážně nemocných dětí. Je volně dostupná

14. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Nadace rodiny Vlčkových/Rozcestník
Rodinám s vážně nemocnými dětmi pomáhá nová online služba s názvem Rozcestník. Jde o databázi ověřených poskytovatelů zdravotních či sociálních služeb. Dostupná je odkudkoliv a její využívání je bezplatné.

Databáze Rozcestník vznikla pod křídly Nadace rodiny Vlčkových a na jejím vzniku se podílely desítky odbornic a odborníků z celého Česka.

Rodiny vážně nemocných dětí v Rozcestníku najdou seznam poskytovatelů různých typů služeb – od zdravotních, sociálních, psychoterapeutických a psychologických přes vzdělávací služby a volnočasové aktivity. 

Rozcestník obsahuje přes jeden tisíc ověřených zařízení poskytujících 55 typů služeb ve všech krajích. Každý údaj je pečlivě ověřený regionálním koordinátorem, takže se na něj můžete vždy spolehnout, uvádí tisková zpráva Nadace

Díky moderní léčbě může Michaela i s roztroušenou sklerózou chodit do práce Přečtěte si také:

Díky moderní léčbě může Michaela i s roztroušenou sklerózou chodit do práce

Vyznat se v džungli

Rodinám pomůže vyznat se v džungli a najít pro své dítě nejrůznější druhy pomoci a péče i ověřené zdroje informací.

Vážně nemocné děti potřebují praktického lékaře, neurologa, ortopeda, gastroenterologa, specialistu na plicní onemocnění a spoustu dalších specializací. Potřebují nelékařské zdravotnické pracovníky, sociální práci, nadace, spoustu pomůcek, pomoc se vzděláváním… Těch věcí je moc, vyjmenovává ve videu k Rozcestníku Jan Hálekprimář novorozeneckého oddělení ve Fakultní nemocnici Olomouc, jenž se zaměřuje na neonatologii, dětskou neurologii a paliativní medicínu. Pokud se rodina ocitne v této situaci, tak si hledá cestu, jak najít informace o jednotlivých službách, a je to džungle. Mým snem proto bylo, aby měla k dispozici prostor, kde se tyto informace, které budou utříděné a aktuální, dozví. Teď takové místo existuje, dodává.

Oteklé a modrající prsty upozornily Evu na závažnou nemoc. Úplně jí změnila tvář Přečtěte si také:

Oteklé a modrající prsty upozornily Evu na závažnou nemoc. Úplně jí změnila tvář

Služba nejen pro rodiny

Databáze ale není pomocníkem jen pro rodiny. Využívají ji i ti, kteří s nimi pracují. Rozcestník používám u rodin, o které pečujeme nebo které přijdou do poradny. Mohu jim tak osobně a už během prvního setkání najít poskytovatele napříč ČR na míru jejich potřebám. Ve chvíli, kdy mají akutní potřebu nějaké konkrétní služby, mohu ušetřit čas, který by mi zabralo vyhledávání, vysvětluje Petr Gubiškoordinátor dětské paliativní péče v Hospici Sv. Jiří v Chebu.

Autoři databáze ji neustále rozvíjejí a rozšiřují o zápisy dalších poskytovatelů služeb. Ti mohou využít možnost registrace přes formulář a společně s regionálním koordinátorem sestavit svůj profil v databázi tak, aby odpovídal skutečné nabídce a poskytl rodinám i odborníkům kompletní informace o poskytovaných službách.

Podívejte se na představení Rozcestníku

Zdroj: YouTube.com

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).