Musím súhlasiť s pani doktorkou v zdôrazňovaní príjmu ovocia a zeleniny. Avšak bolo by veľkým omylom, sústreďovať sa pritom na vitamín C. Paradoxne, citrón obsahuje pomerne málo vitamínu C, len nejakých 25-60mg/100g.
Dostatok vitamínu C sa ani nedá zabezpečiť čisto konzumáciou ovocia či zeleniny. Mal by si ho totiž tvoriť organizmus sám, a nebyť genetickej poruchy, ktorá postihuje človeka, denná spotreba by zrejme dosahovala rádovo niekoľko gramov denne, ako u ostatných cicavcov.
Ach jo.
Ta "genetická porucha" je pár desítek miliónů let stará, tedy je to prostá evoluce, která jednoduše nechala zakrnět co nebylo třeba a rozvinula jiné věci.
Tělo stejně nedokáže uložit do zásoby více než nějakých 0,07 gramů, protože více se stejně do plazmy nevejde. Cokoli nad to nemá moc smysl, protože tělo je stejně nuceno tento přebytek zlikvidovat - přeměnou na kyselinu šťavelovou, následnou neutralizací skrze vápník z kostí (tedy riziko osteoporózy) a vyloučit skrze ledviny (kde ještě navíc hrozí ledvinové kameny - šťavelany jsou nejčastější z nich). [Z toho důvodu se také ve vědecké medicíně nepoužívá terapie velkým množstvím vitamínu C, ale jeho solí - askorbátem.]
Zakrnělá metabolická dráha pro výrobu vitamínu C dokáže regenerovat oxidovaný vitamín C (kyselinu L-dehydroaskorbovou). Tedy lidské tělo dokáže i zoxidovaný vitamín C použít (proto různá varování před ničením vitamínu C v potravinách jeho oxidací jsou hloupostí).
Pokud má někdo slabší ledviny, pak předávkování vitamínem C či jeho abnormálně vysoké dávky není to pravé ořechové. V takovém případě mimo jiné dlouhodobé abnormálně vysoké dávky vitamínu C mohou mít jako následek časem silnou nedoslýchavost.
Ty blbosti o nutnosti vysokých dávek vitamínu C už jsem slyšel tolikrát, až to hezké není.