Proč nejíst jogurty? Mléčné "bakterie" svou činností štěpí mléčné bílkoviny a tím usnadňují jejích stravitelnost. To samé platí o mléku, do kterého se přidává tuk přístrojem s "kladívkem", a ten tvoří kapénky o cca stejné velikosti, aby byl jejich povrch co největší a tím pádem co nejlépe přístupný pro trávící enzymy v našem těle.
Já osobně preferuji bílé selské jogurty bez škrobů a barviv a pod. Třeba všechno červené (jahůdky, lesní ovoce a pod) mají většinou karmín, který se dělá z rozemletých brouků a není zdraví nejprospěšnější, a taky fruktosový syrup, který podle studií inhibuje v těle glukagon. Tak proč to do sebe cpát? Do si raději dám domácí marmeládu do jogurtu.
Dříve jsem slepě kupoval takové ty maličké i slazené zelené kelímky. Při konzumaci jednoho denně po delší dobu (asi rok) a při vysazení na několik týdnů se u mne objevil jakýsi abstinenční příznak, projevující se mírnou bolestí kostí, určitě nesouvisející s osobním životem. Při pokračování v užívání příznaky odezněly, ale zjistil jsem, že na značce jogurtu vlastně vůbec nezáleží, snad jen na chuti a cenové dostupnosti. Dnes preferuji asi ten nej - jogurt(hezký - český s holandským názvem a pečetí kvality) a mám 0,5 kg balení na tři dny za super cenu, zkrátka "Méně někdy znamená více!", v tomto případě více chuti, kvality a trvanlivosti za nižší cenu! Mohu jen potvrdit prospěšnost na zažívání, posílení imunity, vitalitu a vůbec nechápu skeptiky, šířící různé hoaxy o škodlivosti jogurtů, snad jen ty slazené od výroby asi nebudou nic moc. Pokud někdo taky zaznamenal jakousi možnou návykovost na jakýkoli jogurt nebo pokud to vůbec existuje, ať se ozve, dík.
Já nemužu být den bez jogurtu :D Miluju je od mala a miluji je dodnes. Je jedno jakej, proste jogurt mám na snídani, na večeři, a tak.. po hl. jídle mám dycky jogurt jako dezert :D a nevadí mi to :) mám je ráda a taky mám hodne ráda všechno z mléka (cereálie, sýry, samotné mléko) :)