Není pravda, že když potravina neobsahuje tuk tak je dietní, opak je pravdou, hrozinky mají energetickou vydatnost na úrovni 3/4 bílého cukru, tedy vůbec nejsou dietní :-)
Navíc hrozinky obsahují 60 % sacharidů z toho zhruba polovina je fruktóza, takže denně je možno zkonzumovat maximálně 80 g hrozinek, jinak hrozí předávkování fruktózou a s tím související negativní záležitosti.
Rozhodně tedy nejsou nějaký zvláštní zázrak.
V poslední době výrobci vymysleli novou fintu: konzervuji rozinky rafinovanym olejem. Takže ke všemu tomu cukru je tu ještě tuk. Jak praví autor článku, cukr sám o sobě je zde dobrým konzervačním činidlem. Takže tuk je úplně zbytečný a nesmyslný.
Stejně jako rozinky jsou takto ošetřeny i sušené brusinky. Pokud přečtěte ta miniaturní písmenka na obalech, jistě najdete přidany olej i v jiném sušeném ovoci.