Domácím pálením se otrávilo v historii docela dost lidí. Vaše chyba je v tom, co za otravu považujete a co ne. Po nedávné "metanolové aféře" si pod tím někteří lidí představí těžné případy otravy a úmrtí. Jenže to je extrém.
Skutečná otrava metanolem z domácího pálení obvykle končila zhoršením zraku, případně slepotou. A těch případů bylo hodně, desítky ročně. Vtip mého dědečka: pijme rychle, stmívá se!
Ještě máte ždibec pravdy v tom, že když se vše udělá správně, tak otrava metanolem nehrozí. Problém je v tom, že někteří lidé to nedělali správně. Někdy to byla neschopnost, jindy pocit chytřejšího, často i nenasytnost. Jak na wikipedii snadno zjistíte, tak metanol má jinou teplotu vypařování než etanol. V určité fázi destilace je ho v destilátu mnohem větší koncentrance. Proto se destilát v těhle fázích musí odlít a vyhodit. A hádejte co se stane, když to "šetrný" hospodář nevylije, ale schová nebo smíchá se zbytkem? Jo, přesně tohle byla ta nejčastější příčina otravy metanolem - chyba v procesu destilace. Dalším zdrojem problému bylo "vylepšování" kvasu, například cukrem. Ono se to nesmí, ale kdo vám to dokáže když si to pálíte sám a doma? Vždycky se našel někdo, kdo to dělal.
Osobně jsem proto rád, že máme oficiální pěstitelské pálenice, kde ten proces hlídají. Kdyby někdo navrhl změnu zákona, že si smím v takové pálenici nechat vypálit z vlastního kvasu bez placení spotřební daně, tak bych to uvítal. Změnu zákona, která by umožnila komukoliv si pálit doma, bych ale nerad. Ta doba tu byla a opravdu to nebylo tak bezpečné, jak by článek na wikipedii naznačoval. Vždycky to totiž někdo pokazil.