Růžová vína k létu patří a jsou zdravá

19. 6. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Pochopitelně: záleží na množství. V každém případě by ale byl hřích letos v létě nevyužít toho, že Česko je geograficky jedna z nejlepších oblastí právě na výrobu růžových vín na světě.

Jen letos si už na mezinárodním poli stihla moravská a česká růžová vysloužit 18 medailí.

Zatím nejúspěšnější jsou vína z produkce Vinařství Hort, která jen od ledna letošního roku bodovala v mezinárodní konkurenci a získala celkem šest medailí, mimo jiné v srdci země vinařství zaslíbené – v Paříži. Nejlepšími českými růžovými víny tak zřejmě jsou jejich Franceska, pozdní sběr 2011, Pinot Noir, pozdní sběr 2011 a Zweigeltrebe, pozdní sběr 2011.

Pozadu ale nezůstávají ani další vinaři: chybu neuděláte nákupem růžových vín z vinařství Bzenec či Vinařství Volařík, která už letos také několikrát bodovala na mezinárodním poli. A čím to, že právě česká růžová jsou tak úspěšná?

Česko: růžových vín ráj

"Růžová vína jsou vždy specifická pro daný region. Vzhledem k tomu, že Česká republika disponuje vynikající geografickou polohou, je jasné, že moravská a česká růžová vína mají ty nejlepší předpoklady být součástí světové špičky. Považujeme proto za důležité podpořit růžová vína i marketingově. Myslím, že dnes již čtyřletá podpora ze strany Vinařského fondu ČR se, jak je vidět, začíná vyplácet a tomu jsme samozřejmě rádi,“ říká Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu ČR.

A nejen Česko, ale i Slovensko je velmi podobný region, takže i jejich růžová vína stojí za to a mají podobnou kvalitu jako ta naše. Jde totiž o dostatek slunce, ale ne jeho přebytek, jako je to v jižnějších krajích, a vyvážený poměr kyselin. Proto česká (respektive moravská) růžová vína nejsou tak sladká jako ta z jižních zemí, dobře osvěží k letní večeři a ráno jde člověk s lehkou hlavou do práce. Navíc jsou zdravá: víno obsahuje složku resveratrol, která je velmi prospěšná lidskému zdraví.

Kombinovat se navíc dají s překvapivými jídly: například s pěnou vyrobenou z moravského uzeného a šunky s hořčicí a křenem – viz www.ruzove.cz. A také i v drincích třeba s borůvkovým džusem a ledem. Jen jediné pravidlo je tady důležité: růžové musíte vždy dobře vychladit.

Máte vlastní recept na dobrý drink s růžovým vínem? Podělte se o něj!

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).