„Jihočeské moře“ Rožmberk i blízká Třeboň slavily rybí svátek.
Rožmberk se loví jednou za dva roky. Na tuhle akci se obvykle sjedou místní i přespolní, zaplní třeboňské hotýlky a penziony a od pátku do neděle si pochutnávají na rybách. Podávají se ve všech možných úpravách nejen přímo u hráze rybníka, ale i ve všech restauracích v Třeboni.
Vede kapr, ale jsou tu i sumci, štiky, pstruzi, amur, lín, candát…
Polévky, ryby smažené, pečené, grilované, uzené; rybí hranolky, steaky, špízy, kostky, medailonky, rybí klobásy i guláš…
Podívejte se na nabídku a atmosféru letošního výlovu Rožmberka:
Praktické informace:
- aktuální zprávy: http://www.trebonsko.cz/
- termín: říjen jednou za dva roky, příští výlov bude v roce 2014
- doprava: vlakem do zastávky Lužnice (cca 1 km od hráze); autem až na místo, je ale třeba počítat s velkými kolonami; pěšky nebo na kole po turistické značce z Třeboně (cca 7 km)
Umím si sice představit, že by tu mohla být o něco lepší organizace, kulturnější zázemí pro strávníky a ve větším množství a mnohem méně smažených jídel, respektive mnohem více těch nesmažených, ale přesto – je to zážitek a pochutnáte si.
Na hrázi a z jedné její strany jsou stánky s občerstvením, všechny v obležení; na druhé straně hráze se prodávají ryby nezpracované, maximálně vám je klepnou. I tady se stojí fronty, o čerstvě nalovené kapry, pstruhy či sumce „na doma“ byl ohromný zájem. Ale bohužel – další možnost bude zase až za dva roky.
Čtěte dále: Leklá ryba nevadí a stahování kůže je zlozvyk