Vlákno názorů k článku Rybí polévka: Používejte maso z rybích hlav od anonym - Je na každém domácím kuchaři/kuchařce, jestli žábry v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 12. 2015 10:46

    bez přezdívky

    Je na každém domácím kuchaři/kuchařce, jestli žábry v hlavě nechá či nee. Zkuste je však nejdříve vyloupnout a podívejte se na ně pod lupou (jen pro otrlé). Samozřejmě se bavíme o čerstvě zabitém kaprovi, ne o mražené kapří hlavě ...
    Jednou jsem vařila polévku z asi 5-ti maličkých kapřích hlaviček a z jedné jsem zapomněla vyndat jedny žábry. Polévka nebyla hořká, ale po konzumaci zůstala na jazyku taková divna pachuť, takže to je asi to, o čem mluvily naše babičky - ne, že by byla polévka hořkostí nepoživatelná, ale že nechává hořkou nepříjemnou pachuť na jazyku.

    PS: zajímavé je, že se vůůůbec nepíše o očích - já je sice dloubám, ale znám i případy, kdy oči v hlavě nechávají a vaří. Jak to děláte vy?

  • 17. 12. 2015 12:04

    Regina (neregistrovaný)

    Žábry jsem jednou omylem nevyndala u jedné z hlav a polévka hořká nebyla. Tak nevím... A co s očima? Nechávám je v hlavě a věřte nebo nevěřte jsem jedna z mála lidí, co je od mala po uvaření jí. Jedla je moje maminka a dala mi také ochutnat, chtěla jsem to. Dítě nemá pocit ošklivosti, ten vzniká výchovou. Takže kapří oko je výborné :-) Opravdu. Jím i uvařený mozek z kapří hlavy.

  • 17. 12. 2015 17:51

    bez přezdívky

    Ano, máte pravdu, zkušenost se předává generačně. Můj otec vždy oči+žábry odstranil a pak hlavy daroval komusi ze sousedství :))

    Vůbec nevím, ani jak po uvaření vypadají, natož, jak chutnají. Změní nějak svůj vzhled/tvar/barvu? Věnujete oku nějakou zvláštní péči při očistě?

  • 17. 12. 2015 23:26

    Regina (neregistrovaný)

    Hlavy po uvaření trochu zblednou a změknou. Oku zbělá čočka, jinak trochu zesvětlí jako hlava. Oku žádnou péči nevěnuji, vidličkou se lehce vydloubnou a vyplivnu jenom bílou čočku velkou jako antiperle. Párkrát se mi ji podařilo rozkousnout, má takovou křídovou příchuť, nic ošklivého. To oko chutná příjemně slaně, je to opravdu pro mne velká pochoutka.
    Je zvláštní, za syrova bych to oko asi nebyla schopná vydloubnout, přišlo by mi to nepříjemné :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).