Tatarák z hovězího masa je u nás tradiční pochoutkou. Pro ty, kteří toto jídlo nemají v lásce – nebo mají, ale rádi zkusí i něco jiného, však existuje zajímavá varianta vyrobená právě z ryb.
Pochutnat si totiž můžete na tataráku z lososa, tuňáka, ale i z českého kapra. Příprava je jednoduchá, postupovat můžete třeba podle receptu šéfkuchaře ze společnosti Nordsee, a požitek rozhodně stojí za to.
Tatarák z ryb je skvělou variantou pro ty, kdo s konzumací syrových potravin teprve začínají. „Ryby jsou totiž najemno nastrouhané a doplněné o další ingredience. Podle odborníků je navíc riziko nákazy Salmonellou nebo dalšími bakteriemi u syrových ryb mnohem menší než při konzumaci syrového jatečního masa,“ říká Marek Sedlák.
Podle ředitele společnosti Nordsee, která se specializuje na nákup i přípravu ryb, v českém prostředí zatím stále není konzumace tepelně nezpracovaných ryb příliš běžná, zatímco například v Asii se syrové ryby v různé podobě vyskytují na jídelníčku denně. Syrové rybí maso přitom obsahuje pro tělo velmi cenné vitamíny B12, A a D, ale i fosfor nebo vápník.
Tatarák z kapra
recept šéfkuchaře Nordsee
Ingredience (2 porce)
- 200 g kapřích filet
- 1 cibule
- 1 žloutek
- ½ lžičky sladké mleté papriky
- špetka mletého kmínu
- sůl
- mletý pepř
- tabasco
- hořčice, kečup
- citrónová šťáva
- zelená petrželka
Postup přípravy
Kapří filety zbavte kůže a vykostěte. Maso omyjte a pomelte na masovém strojku. Pokud nemáte strojek k dispozici, můžete maso nakrájet na velmi malé kostičky. Smíchejte s najemno nakrájenou cibulí, přidejte žloutek a promíchejte. Dochuťte solí, pepřem, mletou paprikou a kmínem dle potřeby. Přidat můžete také trochu hořčice, kečupu nebo kapku tabasca.
Zdroj: TZ Nordsee