Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili porušení hned několika právních předpisů při kontrole provozovny „Večerka“ v Hrobčicích na Teplicku.
Živé i usmrcené plody moře jen tak na dvorku
Na dvoře provozovny a v přilehlém skladu inspektoři zjistili přes čtyři sta kilogramů mořských živočichů v živém i zabitém stavu.
„Různé druhy mořských ryb, chobotnice, sépie, krabi, ústřice a další živočichové byly provozovatelem skladovány zcela nevyhovujícím způsobem – volně ložené v přepravkách, igelitových pytlích, polystyrenových a dřevěných boxech,“ popsal mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Zboží bylo podle inspekce zcela nechráněné před vlivy okolního prostředí. „Podmínky skladování neumožnily zajistit bezpečnost skladovaných živočichů a potravin, zejména s ohledem na rizika kontaminace z vnějšího prostředí a rozvoje mikroorganismů,“ uvádí SZPI.
Prošlé potraviny mezi ostatními
Inspektoři v provozovně dále našli šest druhů potravin s prošlým datem minimální trvanlivosti. Provozovatel je nabízel mezi ostatním zbožím bez jejich oddělení a označení informací, že se jedná o potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti.
Prach z rekonstrukce a dlouhodobá špína
V části provozovny probíhala rekonstrukce a nedostatečné zabezpečení těchto prostor proti úniku prachu vedlo ke zvýšenému výskytu prachu v prodejní části provozovny.
K dalším porušením předpisů patří skladování předmětů nesouvisejících s prodejem potravin v provozovně, znečištění podlahy a stěn dlouhodobými nečistotami, zanedbaná údržba mrazicího zařízení, hromadění starého pečiva a další.
Provozovateli – Xuan Tung Nhu z Bíliny – inspektoři nařídili odstranit zjištěné nedostatky a zahájí s ním správní řízení o uložení pokuty.
Galerie: Nejhorší potraviny