Zdravím Vás Terko, okurky nemusí být přikryté a zakrývají se čímkoliv, celofánem, talířkem nebo originálním víčkem ke sklenici, ve které máte okurky. Ale trošku se to „hýbe“, takže když máte sklenici po vrch naplněnou nálevem, když začne kvasit, může sklenice přetékat. Takže bych hlasovala pro víčko trošku „volnější“. Tak ať se Vám okurky podaří!
Kvašené okurky normálně zavařuju dvacet let a vydrží několik let jako čerstvé. Jak na to? Kvašáky nechám prokvasit na slunci, tak aby nebyly úplně měkké, aby byli kvašené, ale ještě pevné, měkké už nejdou zavařovat. Vezmu vodu s kvasinkami v které kvasili a přes síto ji naleliji do lahví s kvašáky a zavíčkuju a normálně zavařím v zavařovacím hrnci jako okurky na 85 stupňů 30 minut. V zimně přijdou k chuti, takto to dělám 20 let není na tom nic těžkého je potřeba, ale použít k zavaření vodu v které kvasili okurky a nic s ní nedělat. Po zavaření je v lahvích dole bílí kal z kvsinek a to je normální a nic se s tím neděje v lahvi i několik let. Po otevření a snězení kvašáků se voda vypije je chutná.