Z článku jsem pochopil, že se suší salám, který je již nakrájen na plátky?
Co to je zase za blbost, příští týden přijdou s tím, že je nejlepší nakrájet na plátky tvaroh a prolejt ho parfémem Ementál, Gouda atd., dle potřeby. Ono je to jako se vším, můžete uvařit polévku za 10 minit, ale taky za 6 hodin (nebo i déle), co vám bude nejspíš chutnat více, posuďte sami.
Samozřejmě, že sušení je (nedílnou) součástí zrání, ovšem zde ho od zrání oddělili. resp. podle zatím používaných technologických postupů nebylo možno oddělit zrání od sušení, aniž by se zrání výrazně nezkrátilo, inu mocná éčka dokáží poručit větru dešti. Proto je ta příměra s tvarohem velmi trefná.
Pan chytrej zmínil, že suchý salámy se nemají skladovat v ledničce, ale už jaksi pozapomněl připsat, jak se teda mají skladovat, když v ledničce je to špatně. Přesně jak v parlamentu - při každým dotazu jen házet špínu na ostatní, každej se toho hned chytí a pravda jaksi nemusí bejt zmíněná vůbec, protože dav už nezajímá - ten se totiž už pere o předhozenou kost - v našem parlamentu najdeme celou řadu příkladů, které se tam drží zuby nehty už v řádech desetiletí, ne že by pravdu (na sebe) zmiňovali.
Suchý salámy máme rádi, doma si dokonce salámy pro sebe vyrábíme podle receptů našich babiček - jen všechno pořádně naložit do soli, žádnou jinou chemii, trochu suchýho koření, aby to nebylo cítit po mase (salámové koření - k dostání na internetu, stejně jako recepty, nebojte se toho, sůl všechno špatný zlikviduje, akorát to zrání/sušení trvá dlouho) a pak sušit - někde, kde je tma, sucho, chladno a žádná škodlivá černá plíseň, která by maso zlikvidovala během několika dní, aby to k něčemu bylo, proto tomu QDS moc nevěřím. Moc rád bych to ochutnal.
Zkusil bych to uchovávat v nějaké vakuovací nádobě v té chladničce, to by snad šlo.
A co se týče těch nákupů uzenin, jsem na tom stejně jako vy. Nekupujeme to. Jsou to srajdy.
Nakládáme si a udíme si také svoje. Akorát tedy používáme jednodruhová koření a ty mixujeme. Sůl taky klasickou. Ale ne salámy, ale něco jako " špek - pršuto ". Jen uzení trvá 3 dny a zrání 1/2 roku+. Po roce je to neskutečná lahůdka, když některý kus tak dlouho vydrží :-)
každé malé dítě ví, že fermentovaný salám, když se koupí, musí se co nejdříve vybalit z umělohmotné šprcky a pověsit do suché a větrané komory na háček a nechat minimálně měsíc, já osobně nechávám 3- 4 měsíce vyškolit.Pak má salám tu správnou chuť.I jinak odporná Vysočina má za 3 měsíce naprosto noblesní chuť.Nikdy mě takto školený salám nezplesnivěl, nebo se jinak nezkazil.Dokonce jsem jednou nechal pokusně školit kostelecký Poličan celý rok a byl naprosto úžasný.
Mam dojem, ze zkraceni doby putovani vyrobku od vyrobce k zakaznikovi vyhovuje hlavne vyrobci. Konkurence nespi a je velika, tak se vyrobky osidi na case a tim padem na kvalite. Tu maji dohnat chemicka aditiva a moderni technologie prumyslove premeny potravin.
Z toho sameho uspechaneho duvodu v honbe za ziskem se zakaznikovi prodava nedozrale ovoce- zelene banany, avokado tvrdsi nez kamen, citrusy z etylenove komory.