Rýže patří z hlediska výživy člověka k jedné z nejdůležitějších obilovin. Je hlavní složkou potravy pro velkou část současného lidstva. Archeologické nálezy z Asie a Afriky dokládají pěstování rýže před více než 3000 lety př. n. l.
Rýže se dostala do Evropy v 8. století přes Španělsko. První rýžoviště byla založena teprve v roce 1522 v Itálii. Během tisíciletí se vyvinuly dvě hlavní linie, rýže vodní (nížinná) a rýže suchá (horská).
Druhy rýže
Zrno rýže se loupe a poslední vrstva brousí. Odstraní se obaly zrna (oplodí, osemení a vrstva, která obsahuje vitamíny a minerální látky). Na trhu se můžeme setkat s bílou rýží (středně a dlouhozrnnou, ze které jsou odstraněny všechny obaly), rýží natural (má hnědou barvu a není odstraněna poslední vrstva s vitamíny a mineráliemi), rýží pololoupanou (má slupku obroušenou jen částečně), rýží parboiled (je žluté barvy, po uvaření zbělá, upravuje se speciální technologií v tlakových nádobách, obsahuje vitamíny a minerálie, které přejdou ze slupky do oloupané rýže), rýží ve varných sáčcích a rýží instantní. V prodejnách zdravé výživy pak koupíte směsnou rýži (jde o kombinaci rýže parboiled a tzv. indiánské rýže). Indiánská rýže (Zizania aquatica) má delší zrna černé barvy.
Základní nutriční hodnoty základních druhů rýže
Energetická hodnota (kJ) |
Energetická hodnota (kcal) |
Bílkoviny (g) |
Sacharidy (g) |
Tuky (g) |
|
Rýže dlouhozrnná |
1530 |
366 |
6,7 |
80,4 |
0,4 |
Rýže kulatozrnná |
1530 |
366 |
6,7 |
80,4 |
0,4 |
Rýže extra kvality |
1530 |
366 |
6,7 |
80,4 |
0,4 |
Rýže natural |
1580 |
378 |
7,4 |
72 |
2,2 |
Lehce stravitelné jídlo pro miliardy
Domovem rýže je tropická jižní Asie. Vedle pšenice a žita je rýže nejdůležitější obilovinou světa, která poskytuje potravu skoro polovině světa. Nejhodnotnější je přírodní hnědá rýže (rýže natural). Loupaná bílá rýže je zbavena povrchových vrstev obsahujících minerály a B vitamíny. V zbylém zrnu je velký obsah sacharidů a malé množství bílkovin. V tzv. parboiled rýži je uchováno 80 % cenných živin.
Důvody, proč je rýže tolik ceněna:
- Rýže je lehce stravitelná, nepůsobí plynatost a je tudíž vhodná pro výživu dětí, starých lidí a pro lidi s žaludeční, žlučníkovou či pooperační dietou.
- Rýže neobsahuje cholesterol.
- Rýže neobsahuje lepek (gluten) a proto je vhodnou potravinou pro lidi, kteří mají problémy s jeho snášenlivostí.
- Hrnek uvařené rýže obsahuje pouze 150 kalorií.
- Díky obsahu minerálních látek a vitamínů je hnědá rýže ideální potravinou pro zdravé vlasy, nehty, kůži a kosti.
- Rýže je bohatá na slizotvorné substance, což má význam pro léčbu zažívacích potíží a střevních onemocnění.
- ,,Rýžový sliz“ pomáhá zmírnit průjem.
- Konzumování rýže zlepšuje stav kůže při lupence.
- Rýže obsahuje osm esenciálních aminokyselin. Pokud uvaříme rýži s luštěninami (např. čočkou, hrachem či sójou), získáme plnohodnotný zdroj bílkovin.
- Rýže podporuje vylučování vody a zplodin metabolismu přes ledviny.
- Škrob v bílé i hnědé (natural) rýži se tráví a absorbuje pomalu a při tom trvale uvolňuje do krve glukózu, což pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru. To je výhodné u lidí trpící cukrovkou či hypoglykemií (sníženou hladinou krevního cukru).
- Rýže pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty.
- Konzumace rýže snižuje krevní tlak.
- Vývar z rýže pomáhá při vysokých teplotách a zánětech.
- Působí preventivně i léčebně proti ledvinovým kamenům kalciového typu.
- Podle makrobiotiky patří hnědá rýže mezi energeticky vyrovnané potraviny, tudíž není ani extrémně stahující či rozpínavá.
Čtěte dále: Chcete si pochutnat, nebo zhubnout? S rýží je možné obojí