Rýže ze sushi se původně nejedla. Končila v odpadu

17. 2. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Historie sushi je dlouhá a pestrá stejně jako jeho příprava a možnosti konzumace. Kde má sushi kořeny i proč nevadí, že ho neumíte jíst hůlkami?

Toto ikonické, původem japonské jídlo, má mnoho rozličných podob a chutí, a snad každý si tak najde to svoje pravé ořechové. Podle dat společnosti Dáme jídlo se zvedají počty objednávek sushi ročně o více jak polovinu a čísla stále rostou.

Rybí maso se rýží jen konzervovalo

Dnešní podoba sushi pochází z poloviny 19. století a vznikla v Tokiu, kde původně sloužila jako občerstvení pro divadelní publikum. Rázem se z tohoto pokrmu stal fenomén, který si do dnešního dne Japonci užívají také na své vánoční tabuli.

Málokdo ale ví, že se sushi do našich luhů a hájů dostalo až z jihovýchodní Asie, kde nejdřív mělo podobu nare-sushi, což bylo jídlo z ryb kvašených v rýži. Prosolené ryby se na několik měsíců vložily do vařené rýže, případně směsi rýže a obilí, kde pak probíhalo mléčné kvašení. Tím se rybí maso zakonzervovalo a mohlo se tak skladovat poměrně dlouho dobu. Navíc tak bylo obohaceno o další živiny, které ryby neobsahují. Rýže se ovšem nejedla, jako pouhý konzervační prostředek se vyhazovala.

Další zajímavosti ze světa sushi

  • sushi v doslovném překladu znamená „kyselá rýže“
  • v průběhu historie si každá část Japonska vytvořila vlastní sushi speciality
  • japonské sushi je zdrojem řady kvalitních bílkovin, proteinů, minerálů, nenasycených kyselin a má malé množství tuků a kalorií
  • syrová ryba je zdravější než tepelně upravovaná

Sushi mají nejraději Západočeši, jedí ho mezi obědem a večeří

Podle informací společnosti na rozvoz jídla Dáme jídlo od roku 2021 narostly objednávky sushi o více jak polovinu. Největšími fanoušky této japonské pochoutky jsou obyvatelé Plzeňského kraje, Prahy a Jihomoravského kraje.

„Sushi je rok od roku populárnější. Je jasně vidět, že Čechům přirostla japonská kuchyně k srdci a rádi si ji vychutnají. Díky tomu, že námi doručované sushi vždy vyzvedáváme čerstvě připravené přímo z restaurace a zákazníkům ho dovezeme do 30 minut, tak se nemusí nikdo bát o jeho čerstvost,“ uvádí Adam Kolesa, šéf společnosti Dáme jídlo.

Galerie: Připravte si sushi jako profesionál

Největší chuť na sushi mají Češi po 15. hodině, dopřávají si ho tedy hlavně jako pozdní oběd nebo večeři. Z dat také vyplývá, že nejoblíbenější je japonská kuchyně od pátku do neděle, kdy má člověk nejvíce času, a může si tak jídlo v klidu vychutnat.

Statistiky Dáme Jídlo potvrzuje také jednatelka společnosti Sushi Chef Simona Pfeiferová: „Nejvíce objednávek máme během víkendu, ale oblíbenost sushi roste hlavně v čase obědů v průběhu pracovního týdne. Sushi je lehký pokrm, takže vás během pracovního dne neuzemní tolik, jako kdybyste si třeba dali typickou českou kuchyni. Nejlepší období je pro nás od října do dubna, kdy je horší počasí a lidé tráví více času doma, kam si také nejčastěji sushi objednávají.” 

A jaké druhy sushi máme v oblibě?

Ačkoliv jsme ještě před sedmi lety psali, že my Češi máme rádi sushi netradiční, konkrétně s kaviárem a mangem, dnešní preference jsou jiné. Obecně vzato, neradi riskujeme.

„Mezi nejčastěji objednávanými druhy sushi jsou ty s lososem, tuňákem nebo vegetariánská verze s avokádem. Někdy se ale na naše doporučení nechají přesvědčit a zkusí něco nového – třeba sushi s úhořem, což je velká pochoutka, zatím ale málo objevená zákazníky. Přibývá ale i těch, kteří se nebojí riskovat a oblíbí si třeba netradiční sushi, které jim naši sushisté doporučí,“ vysvětluje Simona Pfeiferová.

Nejoblíbenější sushi v Česku

1. Sushi maki. Jde o rýžovou rolku zabalenou v mořské řase s náplní. Těch existuje nespočet – od lososa přes okurku a avokádo až po nakládanou ředkev nebo vaječnou omeletu.

2. Sushi kalifornia. Jde o sushi naruby, kdy je rýže na rozdíl od maki zvenku řasy a náplně.

3. Sushi nigiri. Skládá se z válečku rýže jemně potřeného wasabi omáčkou a obloženého kouskem ryby.

Jak správně sushi jíst?

Sami Japonci nejraději konzumují rukama, takže vlastně ani nezáleží na tom, zda umíte hůlky používat, nebo ne. Konzumace vidličkou je ale nepřípustná a měli byste se jí při pojídání sushi zcela vyhnout.

K sushi obvykle bývá jako doplněk wasabi a sójová omáčka, do které si váleček lehce namočíte. Podle Simony Pfeiferové by se wasabi nemělo míchat s omáčkou, nýbrž potřít na horní část sushi válečku a poté konzumovat. Zázvor, který bývá součástí sushi setů, slouží k neutralizování chuti mezi pojídáním různých druhů sushi. Takže když si dáte maki a poté přecházíte na jiný druh, třeba na kalifornskou rolku, zázvor připraví vaše chuťové pohárky na další japonskou specialitu.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).