Na clanek jsem nechtel reagovat, abych nebyl negativni, ale tenhle komentar mi neda.
(1) Pojmem "cukr" se oznacuje sacharoza, coz je sloucenina fruktozy a glukozy. Rikat sacharidum cukry by se nemelo, na vyzivovych znackach jsou pod kategorii cukry zarazeny monosacharidy, disacharidy a oligosacharidy, tedy obecne kratke sacharidy.
(2) Fruktóza v ovoci je špatná, což neznačí, že je špatné ovoce obecně. Ale ovoce v současnosti je přešlechtěné, má hodně cukru a naopak málo antioxidantů a užitečných látek. Nejužitečnějším ovocem jsou nešlechtěné bobule (třeba lesní borůvky). Fruktóza přispívá k jaterní de novo lipogenezi, což ústí v ukládání tuku a srdečně-cévním onemocněním (tedy vám žádnou velkou energii po ránu nedodá) a taktéž zvedá hladinu kyseliny močové, čímž může vyvolat záchvat dny.
(3) "Sacharidy jsou základ stravy a pokud jejich poměr vůči bílkovinám a tukům nepřekročí rozumnou mez, jsou nezbytné"
Tohle tvrzení samo o sobě mě zvedlo ze židle, protože se jedná o obyčejnou lež, bez ohledu na četnost jejího opakovaní. Sacharidy nejsou nezbytnou složkou stravy. To, že jsou základem stravy nic neznamená, to je pouze konstatování faktu. Lidské tělo umí žít bez sacharidu a daří se mu fajn - historicky máme příklady v Inuitech, Masajích, lovcích bizonů v severní Americe a dalších loveckých/pasteveckcýh skupinách (ostatně, kolik myslíte že měli sacharidů obyvatelé střední Evropy v době ledové, když přišla zima?), které se téměř výhradně živily masem (hlavně tukem) a tedy bez sacharidů. V současnosti je také nemalé množství lidí, kteří žijí a i vrcholově sportují s minimem sacharidů a daří se jim dobře.
Možná by se "odborníci", od kterých čerpáte, měli naučit rozdíl mezi glukózou v krvi a sacharidy ve stravě a přečíst si něco o glukoneogenezi a ketóze.
(4) "tuky-bílkoviny-sacharidy na 1:2:4, kalorické denzitě jídla pod 600KJ/100g a současně zařazení zeleniny."
Zelenina sama o sobě hubnout nepomáhá, kalorická denzita nic zásadního dlouhodobě neovlivňuje a ten poměr je celý nějaký divný, jde o gramy? Potom tedy energeticky 25 % - 25 % - 50 %. Jde o energii? Potom tedy 14 % - 28 % - 57 %. V obou případech je tam dost bílkovin, takže se s tím zasytit dá, ale nepřeju si vidět, co s člověkem udělá takové množství sacharidů a tak málo tuku ve stravě - hlavně s dostupností vitamínu rozpustných v tuku při dlouhodobé konzumaci něčeho takového.