Vzhledem k tomu, ze glutamany, ktere prirozene vznikaji pri fermentaci soji, jsou zakladem chute sojove omacky, je trochu absurdni se obavat toho, ze je sojovka obohacena dalsim dodatecnym glutamanem sodnym, zdravotni dopad (az na pripadnou premiru sodiku) bude asi stejny ve srovnani s plne tradicni sojovou omackou.
neodbyla bych v článku další zpracování jen větou "směs se dále zchladí, filtruje, neutralizuje, samozřejmě i dobarvuje"..protože o tu neutralizaci jde především: jak jinak se zbavit kyseliny solné ve směsi, než ji zneutralizovat louhem sodným? Reakcí HCl s NaOH vznikne NaCl a H20. Kyselina chlorovodíková reaguje s hydroxidem sodným na chlorid sodný (kuchyňská sůl) a vodu. Musí být sójová omáčka nutně slaná nebo je to výsledek téhle reakce?
Fascinuje ma, že sa vždy k podobným článkom najprv vyjadrujú ľudia, ktorí majú na článok negatívny názor, alebo majú pripomienky "čiste vedeckého charakteru"......nemám chuť sa tu baviť o tej či onej chemickej látke. Chcem len poďakovať redaktorke za fajn článok. Myslím si že v dnešnej dobe plnej falošných potravín a potravín, ktoré si hádam ani nezaslúžia tohto pomenovania je osveta nanajvýš potrebná.....Potraviny majú obsahovať zdravé veci, majú ľudí nasýtiť, neublížiť a tiež možno uzdravovať. Nevidím dôvod, aby hotové potraviny mali na svojich obaloch štítky, ktorých podstatnú časť tvorí zoznam chemických látok, ktoré nahrádzajú prírodné chute, prírodné vône, prírodné farby....Potrebujeme v skutočnosti 50 druhov jogurtov, 100 druhov sušienok, 20 druhov masla....??? Žijeme v slobodnom svete za neslobodných podmienok, ale koniec koncov je to len a len v našich rukách. Je to jednoduché. Nekupujte nekvalitné potraviny, prestanú sa vyrábať. Pretože tam kde nie je kupec, nie je čo predávať. Ak máte možnosť, kúpte si Bio certifikovaný produkt, alebo potraviny priamo od farmára. Podporíte lepší svet...prajem všetko dobré :)
Máte pravdu. Lidí je mnoho a každý chce mít na výběr, čeho se chytá horda společností (i zahraničních), co chtějí co nejvíce vydělat, aby zabezpečili sebe a své rodiny. No a jak vymačkat co nejvíce z kupců? Využíváním levných náhražek a využíváním nevědomosti lidí, co prahnou po levných potravinách, protože na to lepší "nemají". Hrozné je to, že nezdravých potravin a tím pádem bezcharakterních výrobců je mnoho a odráží se to na zdraví lidí, leč investují do všeho možného, jen ne do svého zdraví. Je to hodně složitý problém...kdo ví, jestli má vůbec smysl nad tím nějako filozofovat. Spíš asi ne. Nezbývá, než hledat poctivých výrobců a za kvalitu si připlatit. Legislativa ty potravinový svinstva (ne)vědomě kryje, takže tomu se moc věřit nedá.
A to si má každý z nás stoupnout k regálu v nejbližším supermarketu a říkat všem neinformovaným kupujícím "To nekupujte, to je aušus"? Jednak by nás brzo vymetla ochranka, a druhak na to málokterý z nás má dost času.
Nebylo by všechno daleko jednodušší, kdyby se podobné potravinářské vejšplechty zakázaly centrálně, takže by vůbec neměly šanci se na ty regály dostat?
Já používám tuhle omáčku http://www.asijske-potraviny.eu/sojove-omacky/64-sojova-omacka-tmava-p-r-b-12x500ml-2147483647.html Ta by měla být kvalitní a správně připravená.