Paní Čepelíková nikde nepíše, že je vegetarián. Píše jen, že nejí krávy a prasata.
A jakou toleranci byste si představoval? Je to článek konstatující zjištěná fakta. A to s tou popelnicí je prostě pravda. 90% lidí, kteří nečtou, co do sebe hážou a naivně se spoléhají na "hodný" potravinový business, čímž si ze žaludku dělají odpadkový koš. Stačí se podívat kolem sebe, jak čím dál víc lidí vypadá.
Mili pane, jakozto vegetarian po vice nez 20 letech zkusenosti vas muzu ujistit, ze intolerance nekterych vegetarianu se naprosto neda srovnavat s agresivni nesnasenlivosti vetsiny ceske "masozrave" populace, ktera pri pouhe zmince o tom, ze nekdo neji maso, porada jeho verejne lyncovani. Vy sam jste toho ostatne nejlepsim dukazem.
clanek se podle me dostupnych informaci nezaklada na pravde,vyroba e920-cystein je od roku 2001 geneticky,
www.TRANSGENde/datenbank/zusatzstoffe 108cystein e920
kontrolovala jsem hledani stranek na webu cz,
tyto stranky mi nedal seznam.cz ale google.cz-kde je nabidka nastaveni ptekladu.
Pěkný večer,
není mi zřejmé, co přesně se nezakládá na pravdě. I ve Vašem odkazu stojí, že se cystein vyrábí (extrahuje) z vlasů, štětin a peří. Jednoduše, existují dva různé způsoby výroby. Domnívám se, že v článku je to celkem srozumitelně popsáno a doloženo fotografiemi a scany zaslanými přímo z centrály firmy Wacker.
L-cystein se vyrábí pomocí biotechnologií právě ve firmě Wacker. Nicméně i přímo v jejich tiskových materiálech se píše, že se L-cystein vyrábí v Číně...
Přeji hezký víkend
Katka Čepelíková
Tak todle musim ale okomentovat, neb clanek, ani pisatele, ani ucel, naprosto nechapu. Prijde mi to ne jako clanek nekoho kdo rozumi o cem pise, ale spis jako nejaka socialisticka propaganda, nebo proste demagogicky blabol... Takze za prve, gumovi medvidci se taky delaji z kopyt a paznehtu a spouste lidem je to ukradene nebo to nevi, ja to vim, ale ani tak mi to nedela zadny problem. Kopi Luwak, kava pro gurmany, se dela ze semen z trusu cibetky coz je neco jako takova vysmata kuna, o chovu jatecnich zvirat nebo drubeze toho byly natoceny mraky a stejne to vetsina ji s naprostym klidem i kdyz by na jatkach pravdepodobne hodila na kazdem rohu. Francouzi jsou dokonce takova prasata ze ji hlemyzde, nekdo ji kaviar, nekdo hmyz... Tak nevim jestli pisatel clanku je takova slecna, ze ji vse jen koser (z koser jatek by ste mozna hodili za rohem take mimochodem...) nebo ji pouze zeleninku a vesele etiolizuje, nebo snad spis nema dost znalosti na to, aby se bez nejakych demagogickych predsudku podival na spoustu procesu, ktere uz jsme davno zapomneli, a ktere jsou bliz prirode a mnohdy ucinnejsi a levnejsi nez prumyslova totalni synteza - kterou by zase jini mohli kritizovat stejne, ze je to neco umeleho atd... Podobne debaty jsou modni, a muze se zapojit kazdy blbec, tudiz vysoce zadane a dobre i do Betynky nebo Katky..
Ecka - vitaminy, tabletovaci prisady, aromata, aminokyseliny, plniva, kluziva, lestidla, mineralni soli, dulezite slouceniny stopovych prvku, atd - tezko hazet do jednoho pytle, ale budiz, je modni Ecka hanit, stejne jako nadavat na politicke pomery, kdyz tomu nerozumime a nemuzem nic delat, je dobre aspon nekoho nebo neco zlyncovat...
A ted k tomu cysteinu - ze by se nekdo zamyslel nad tim ze cystein je semiesencialni aminokyselina, jednoduse receno pokud je telo v poradku, muzem si jej vyrobit, ale taky to muze byt za jistych podminek problem... Cystein obsahuje siru, krome toho ze je v kope bilkovin, a kdyby v nich nebyl, nefungovala by dost mozna valna vetsina enzymu ktere drzi pohromade take napriklad disulfidickymi mustky (ztrata tvaru, ztrata funkce...), najdeme jej treba v cytochromu P450 - jeden z nejdulezitejsich enzymu v jatrech metabolizujici kdeco (rika se tak 3/4 vsech leku, xenobiotik zpracovava oxidativne rodinka cytochromu at uz chcete nebo ne, at uz zle"" latky metabolizuji na dobre" nebo naopak! ), a co takhle glutathion, toho asi taky neni potreba, protoze ten jen a pouze pusobi v tele jako silny antioxidant, vychytava volne radikaly, peroxidove a jine, navic ta sira ma obrovskou afinitu k tezkym kovum, ktere dokaze z tela vyvazat tim ze s nimi vytvori pevny komplex, to se tyka kadmia, rtuti, olova... A co dalsi enzymy? Alkoholdehydrogenaza, atd.... Zkratka pro me je jen dobre ze mam cysteinu dostatek, pokud to nekomu vadi, a chce zit bez cysteinu, pravdepodobne po splneni prani zahy umre sam a zapomenut jako kterykoli jiny demagog ktery nevi co pise - teda sorry, zurnalista...
Rozhodne si nemyslim, ze zijeme v nejakem idealnim svete, v rovnovaze, klidu a pohode. Je treba delat kompromisy, telo si umi sice vyrobit spoustu veci a teoreticky je tety nepotrebuje, prakticky vlivem stresu, toxinu apod. ma ve spouste techto biosyntez nemale problemy a telo pak trpi nedostatkem, coz celkem resi pridavky techto semiesencialnich latek v potrave.
Jo, jeste detail, ono z vlasu se to skoro nedela uz aspon podle dat co jsem sehnal z wikipedia a jinde (jen asi z 20ti procent), spise z kachniho peri...
Citace z clanku: Bezpečnostní údajový list ES, najdete tam varování, které byste u přídatné látky do potravin jistě najít nechtěli: Dráždí oči, dýchací orgány a kůži. --- tak to je taky bomba, tisice latek ktere se davaji do potravin, leku, kosmetiky maji takove ci horsi oznaceni, protoze ono neco jineho je jeden gram neceho zapeceneho v rohliku napriklad a neco jineho pracovat s 25kg pytlem chemicky ciste latky, jde o legislativni znaceni, toxicke davky u mnoha na prvni dojem neskodnych a pozivatelnych substanci jsou nekdy prekvapive nizke (a pokud mate v cistem stavu, riziko je samozrejme vysoke...), toxicka davka muze byt treba v desitkach gramu, kdyz snite ctvrtkilo obycejne kuchynske soli, pravdepodobne taky muzete chystat brzky funus, atd... Kofein z kavy je taky skodlivy pri poziti a drazdivy, napada mne dvacet dalsich prikladu, ale no comment, asi bojuji s vetrnymi mlyny, tady snad pomuze kdyz se autor clanku podiva i na ostatni popisy - R a S vety - u chemicky cistych pridatnych latek ci surovin v protravinarske vyrobe... Myslim ze cely clanek je dost zmateny, zaujaty, nedomysleny, misty hloupe argumentujici, jednostranny, manipulativni, na konci by se dalo rict ze celkem demagogicky a hloupy...
Asi bych mohl napsat reakci mnohem presnejsi a jasnejsi a bez chyb, i tech pravopisnych, ale vzhledem k tomu na co reaguji mi to prijde jako naprosta ztrata casu a snad aspon v nejakych bodech toto poslouzi k zamysleni tem kteri chteji...
Paní Čepelíková, vy se trápíte stopovým množstvím produktů získaných možná z vlasů v pečivu a přitom hlavní složkou každého pečiva je mouka a ta se u nás mele ze zrní napadeného škůdci. Někdy až 5% mouky není z obilí, ale z hmyzáčků v něm zažraných. To by vám mělo zkazit chuť na pečivo spolehlivěji.
Stačilo by, aby jste trávili více času ve škole a zajímala se alespoň trochu o biochemii...Pokud šíříte takové blbosti, tak jste pro mne jako celý internetový portál hodně klesli. Je to škoda, daly by se zde najít určitě i nějaké zajímavé články.
To že někdo rozšíří podobné pochybné téma na více stránkách (což v dnešní době není žádná věda) a způsobí tím podobnou davovou psychózu přece není směrodatné k tomu aby jste to šířili dál. ,,vlasy číňanů" :-D opravdu k pobavení. Vždyť se nad tím zamyslete, v klidu si najdete aminokyselinu L-cystein (hlavně z nějakých důvěryhodných stránek - např. biochemie) a popřemýšlejte, jestli jste jen nepomohli šířit další blbost, která Vám svým obsahem kazí image...
že to obsahuje "veka" toho produktu klausismu babiše, to mě vážně nepřekvapuje..
a zajímalo by mě, jaké sajrajty vznikají v té kyselině nejen z organického materiálu, ale i zbytků např. tužidel a kdoví čeho...to bude lahůdka
taky by mě zajímalo, kdy se někdo z odpovědných bude zabývat tím, aby se to klamavě neoznačovalo jako "zlepšující přípravek", ostatně názvy složek by vůbec neměli obahovat své hodnocení..