Jedním z povinných upozornění na balení doplňků stravy je věta: „Výrobek neslouží jako náhrada pestré stravy.“ Potravní doplněk je – jak říká už jeho název – prostě doplněk a jeden výrobek ani celý soubor vám nemůže vykompenzovat přínos, který tělu poskytuje různorodá přirozená strava. S tímto tvrzením souhlasí i nutriční specialistka Hana Málková ze společnosti STOB a dodává: „Mnoho lidí má pocit, že se bez doplňků stravy neobejdou. Věří, že je pročišťují, detoxikují apod. Mnohem důležitější je však dbát na kvalitní pestrou stravu, ve které se vám dostane vše potřebné.”
Naopak doplňky stravy lze obvykle nahradit vyváženým jídelníčkem a vhodně zvolenými potravinami. Z právního i praktického hlediska ostatně doplňky stravy jsou potravinou. Je třeba si uvědomit, že doplňky stravy nenahrazují vyváženou stravu, ale ani léky. Ty mají přesně dané složení, procházejí zkouškami účinnosti a bezpečnosti. Doplňky stravy v žádném případě neléčí onemocnění. Pro tyto účely je nutné volit lék, který vám doporučí či předepíše ošetřující lékař. Pokud se tedy potýkáte s méně či více závažným onemocněním, rozhodně nespoléhejte na doplňky stravy, samoléčbu nebo rady lékárníků, ale vyhledejte pomoc doktora.
Galerie: Vitamíny v potravinách
Zde jsou tipy, jaké potraviny vybrat, abyste doplňky stravy nepotřebovali:
Problémy s klouby
Bolí vás klouby? Jezte lososa, kefír nebo pomeranče. Pokud byste rádi předešli problémům s klouby, soustřeďte se především na výživu chrupavky, která se postupem času opotřebovává. Její základní stavební hmotou je kolagen, který najdete v tuňákovi, lososovi, krůtím mase, telecích játrech nebo třeba v červené mořské řase. Naše tělo si ho dokáže vyrobit také samo. Přirozenou produkci kolagenu dokáže stimulovat vitamín C, který je obsažen v černém rybízu, šípku, kiwi, jahodách, v červené paprice, křenu a brokolici. Stejně působí i potraviny s vitamínem B3, například tuňák, játra, krůtí maso, fazole, hrách, vejce, nebo ty s vysokým obsahem hořčíku, jako jsou například banány, ořechy nebo celozrnné pečivo.
Vypadávání vlasů
Trápí vás vypadávání vlasů? Vaše tělo volá po omega-3 mastných kyselinách, zinku, proteinech, železe, vitamínech A a C a selenu. Zaměřte se na potraviny bohaté na tyto živiny, jako jsou ryby, maso, mořské plody, vnitřnosti, ořechy, luštěniny, obilniny nebo třeba mořské řasy. Vitamín A se pak vyskytuje především v karotce, rajčatech a špenátu. Podívejte se na 10 tipů, co jíst pro zdravé vlasy.
Pro pevné nehty
Péče o nehty začíná uvnitř, potřebují řádně vyživit. Pro pevné nehty je kromě vitamínu A důležitý také vitamín D, který zabraňuje jejich lámání. Najdete ho v rybách, vejci a másle. Vápník pak napomáhá růstu nehtů. Najdete jej v mléku a mléčných výrobcích, špenátu, fících a brokolici. Podívejte se, jak a čím doplnit vápník.
Křečové žíly a hemoroidy: prevence a pomoc při léčbě
Potraviny mohou nahradit i doplňky stravy proti křečovým žilám a hemoroidům. Je důležité připomenout, že v případě onemocnění tohoto druhu je nutné vyhledat pomoc lékaře. Správně zvolené potraviny mohou sloužit pouze preventivně nebo doplnit probíhající léčbu naordinovanou přímo lékařem.
Prospěšný pro vás může být vitamín E, který podpoří krevní oběh a pomáhá odstranit pocit těžkých nohou. Najdete jej v olejích, mléce, bílém i červeném mase savců, ale také v burských oříšcích, sójových bobech, luštěninách a špenátu. Lecitin nebo koenzym Q10 pak nabudí váš krevní oběh. Největší přírodní zásobárnou lecitinu jsou vaječné žloutky, játra a sójové boby. Koenzym Q10 se hojně vyskytuje v kukuřici, ořeších, sóji, mase, rybách, brokolici, špenátu a rostlinných olejích. Pro cévní stěnu je velmi důležitý vitamín C a bioflavonoidy neboli antioxidanty, zejména rutin, který ji udržuje pružnou. Rutin obsahují červené papriky, červená rajčata a hlavně pohanka.
V případě hemoroidálních onemocnění vám prospěje také vláknina. Díky ní byste neměli mít zácpu, která může rozvinutí varixů v oblasti konečníku podpořit. Můžete ji přijímat ze sušeného ovoce, kukuřice, mandlí, jablek, hrušek, ovesných vloček, luštěnin, pohanky nebo třeba z avokáda. Většina lidí však nemá hemoroidy, ale praskliny, proto je vhodné nechat stav posoudit lékařem.
V menopauze
Svůj jídelníček můžete upravit také v době menopauzy. Je dobré tělu dopřát přírodní hormony fytoestrogeny, které dokáží částečně kompenzovat pokles hormonů. Vyskytují se v sóje, sójovém mase a tofu. Vhodné jsou také omega-3 mastné kyseliny a rostlinné steroly obsažené v rostlinných tucích. Důležité jsou i bílkoviny, vláknina, vápník a vitamíny D, E a B. „Déčko“ získáte ze slunečního záření, sádla, slaniny, lososa a mořských plodů. „Béčko“ pak z ořechů, obilovin, luštěnin, brokolice, brambor, chřestu, avokáda, banánů a vnitřností.