Hlavní navigace

Sangvinik je zábavný společník, vyhledává nové zážitky. Ale neumí dotahovat věci do konce

9. 9. 2024

Sdílet

 Autor: Freepik.com/nensuria
Veselý, živý, upovídaný a zábavný optimista. Tak bývá často popisován jeden z druhů temperamentu známý jako sangvinik. Podle nejstarší typologie temperamentu je jeho elementem vzduch, který symbolizuje nestálost, přelétavost a aktivitu. Sangvinici bývají skvělí společníci a velice dobří zaměstnanci, mohou se ale uchylovat k povrchnímu a nespolehlivému chování.

Kdo je sangvinik?

Co se dozvíte v článku
  1. Kdo je sangvinik?
  2. Vlastnosti sangvinika
  3. Typologie osobnosti

Sangvinik je jeden ze čtyř druhů temperamentu. Každý typ temperamentu má své typické vlastnosti, ale prakticky u žádného člověka se nestane, že by měl rysy výhradně jen jednoho temperamentu. Na čistokrevného sangvinika, cholerika, flegmatika nebo melancholika tudíž jen tak nenarazíte. Většinou se v nás mísí dva či více druhů temperamentů, ale jeden z nich má navrch.

Pokud je někdo z větší části sangvinik, bývá popisován jako stabilní extrovert. Pokud před takového člověka postavíte částečně naplněnou sklenici, optimisticky prohlásí, že je z poloviny plná. Sangvinici mají rádi život a působí ve společnosti otevřeně, živě a nenuceně. [1, 2, 34]

Vlastnosti sangvinika

Oproti jiným typům temperamentu má sangvinik hodně širokou škálu emocí a tím pádem i mnoho možností, jak se může chovat. Má hodně zájmů, neustále potřebuje být v pohybu a zvládne vykonávat hned několik činností najednou. Lidi pracující na vedoucích pozicích a veřejně známé osobnosti mají často jako převažující typ temperamentu právě sangvinika – díky tomu dokážou komunikovat a jsou rádi, když se na ně upírají zraky ostatních. Pro sangviniky je také velice důležitý fyzický kontakt. Doteky a objímání s ostatními lidmi vnímají jako přirozené.

Kladné vlastnosti sangvinika

Sangvinik je rád ve společnosti ostatních lidí a chová se k nim vřele a nadšeně. Snadno navazuje nové vztahy a neustále se usmívá. Prakticky ze všeho si umí udělat legraci a obrátit i trapnou situaci v žert. Sangvinici bývají lační po nových zážitcích a vědomostech. Pokud něco nového zažijí, dokážou o tom poutavě vyprávět. Často si také zachovávají až do dospělosti určitou dětskou důvěřivost, takže mohou působit naivně.

Pro tento typ temperamentu je typická značná dávka kreativity – již malí sangvinici v dětských letech si umí hrát a zabavit se prakticky se vším, co mají po ruce. V dospělosti to představuje velkou výhodu pro zaměstnavatele, kteří hledají tvůrčí, aktivní a průbojné zaměstnance hýřící inovativními nápady. Navíc často vynikají v nejrůznějších kreativních oborech, jako jsou malba, tanec či hudba. Mezi sangviniky najdete také vynikající herce. [5, 6, 7, 89]

Záporné vlastnosti sangvinika

Osobnost sangvinika je plná energie a nestálosti, což se promítá do jeho činů a názorů. Často má rozděláno hned několik věcí najednou, takže může mít problém dotáhnout vše do konce. Pro některé sangviniky bývá hodně náročné koncentrovat se na práci a zůstat v klidu. Navíc se v nich skrývá překvapivá soutěživost – a pokud prohrají, mohou pořádně vybouchnout. V takovýchto chvílích se chovají spíše cholericky. To vše jsou ale vlastnosti, na kterých se dá zapracovat. Pokud se sangvinik naučí větší trpělivosti, pomůže mu to především v jeho pracovním životě.

Tito lidé prožívají většinou povrchně a začnou se hodně rychle nudit. Pokud není život sangvinika naplněný spontaneitou a novými vjemy, bude strádat. Rutina ve vztahu, stereotypní koloběh života a nudní lidé ho doslova dráždí. Sangvinik může vykazovat vyšší sklony k rizikovému chování, což je dáno jeho neustálou touhou po dobrodružství. Někteří tak mohou při nedostatku sebedisciplíny sklouznout na scestí a začít užívat návykové látky, pít velké množství alkoholu nebo si vybudovat závislost na hracích automatech.

Interakce s ostatními a neverbální komunikace

Sangvinika bývá všude plno, což se promítá i do toho, jak se tváří, mluví či chodí. Často a rád se usmívá, jen málokdy skloní hlavu. Jeho mluva bývá rychlá, spontánní a plná gest. Mnohdy tak řekne něco, nad čím se zamyslí až ve chvíli, kdy to vysloví nahlas. Rychlost a nestálost lze najít i v chůzi, která nebývá plynulá. Při setkání s jiným člověkem sangvinik hlasitě a přátelsky pozdraví. Někteří vám při podání ruky nenechají dlaň ani na pár sekund, jiní ji naopak pevně uchopí a nepřestanou s ní třást. Co se týče očního kontaktu, sangvinik s ním problémy rozhodně nemívá. Někdy je jeho pohled hodně upřený až vyzývavý, což nemusí být každému příjemné. [10, 11, 12, 13]

Typologie osobnosti

Prvním člověkem v historii, který se zabýval typologií temperamentu, byl starověký lékař Hippokrates. Definoval typologii podle tělních tekutin, která říká, že každý ze čtyř typů temperamentu je ovlivňován převládající tělní tekutinou:

  • Krev (sanquis): dominuje u sangvinika.
  • Žluč (cholé): dominuje u cholerika.
  • Hlen (flegma): dominuje u flegmatika.
  • Černá žluč (melancholé): dominuje u melancholika.

Další typologie temperamentu, kterou popsal švýcarský lékař Carl Gustav Jung, zohledňuje přístup člověka k okolnímu prostředí. Podle něj se lidé dělí na extroverty a introverty. Extroverti jsou družní, otevření a společenští, cítí se dobře ve větší skupině lidí. Introverti dávají naopak přednost menším sociálním skupinám, mají bohatý vnitřní svět a bývají tišší až uzavření. Na tuto teorii navázal německo-britský psycholog Hans Jürgen Eysenck, který ji obohatil o stabilitu a labilitu:

  • Sangvinik: stabilní extrovert.
  • Cholerik: labilní extrovert.
  • Flegmatik: stabilní introvert.
  • Melancholik: labilní introvert.

Typologií temperamentu se zabýval také německý psycholog Ernst Kretschmer, podle kterého existovala souvislost mezi temperamentem a fyzickou stavbou těla. Definoval čtyři typy postav, pro které jsou charakteristické jedinečné vlastnosti:

  • Astenický typ: jde o štíhlou či slabou postavu s nápadně dlouhými a tenkými končetinami. Astenik je uzavřený a málo přizpůsobivý.
  • Atletický typ: má silné a výrazně osvalené tělo, široká ramena, široký hrudník a menší protáhlou lebku. Povahově se jedná o klidnějšího a přizpůsobivého jedince.
  • Pyknický typ: typický je pro něj nižší vzrůst, krátké končetiny a slabší svalstvo. Mívá sklony k přibírání. Pyknik bývá otevřený a společenský, mohou se u něj střídat nálady.
  • Dysplatický typ: kombinují se v něm vlastnosti tří výše uvedených typů, bývá popisován jako neurčitý, nemá jasně definovanou fyzickou konstituci. [14, 15, 16, 17, 18]

Zdroje: nih.gov, sciencedirect.com, temperamenttest.org, betterhelp.com, psychologia.co, verywellmind.com, cuni.cz, studium-psychologie.cz, rvp.cz, muni.cz

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).