Výrobce čokolády se dočkal, smí používat tvrzení o zdravé čokoládě.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) odsouhlasil tvrzení o zdravé čokoládě. Je považováno za prokázané, že pravidelný příjem flavanolů z kakaa na lačno přispívá ke zdravému průtoku krve.
Milovníky čokolády potěší stanovisko úřadu EFSA týkající se tvrzení požadovaného belgickou společností Barry Callebaut, že flavanoly v kakau „pomáhají udržovat endoteliární dilataci cév, což přispívá k zdravému toku krve“ u obecné dospělé zdravé populace.
Čtěte téma: Čokoláda – lepší než sex?
Podle úřadu byla prokázána souvislost mezi konzumací flavanolů z čokolády a uvedeným účinkem. K dosažení účinku má být denně konzumováno 200 mg flavanolů, což odpovídá 2,5 g kakaového prášku s vysokým obsahem flavanolu nebo 10 g čokolády z takového kakaa, což může být složkou vyvážené stravy.
Pro potvrzení požadovaného tvrzení předložil žadatel výsledky několika studií na lidech, které jeho tvrzení o zdravotním účinku potvrzují. Efekt byl potvrzen i dvěma ze tří studií na pacientech léčených na srdečně cévní chorobu.
Výživová a zdravotní tvrzení pod kontrolou
Počet potravin, u nichž se při označování a v reklamě používají výživová a zdravotní tvrzení, stále stoupá. Na to, aby tato tvrzení odpovídala skutečnosti, dohlíží Evropská komise ve spolupráci s EFSA.
Existuje celá řada živin a jiných látek v potravinách, které mají výživový nebo fyziologický účinek (například vitaminy, minerální látky včetně stopových prvků, aminokyseliny, esenciální mastné kyseliny, vláknina, různé rostliny a bylinné výtažky). U některých jsou účinky potvrzeny, některé případy jsou sporné. V rámci EU jsou proto stanoveny obecné zásady pro všechna tvrzení uváděná na potravinách a o potravinách (např. v reklamě) s cílem zajistit ochranu spotřebitelů.
K zajištění ochrany spotřebitelů a usnadnění výběru potraviny musí být produkty uvedené na trh bezpečné, musí být náležitě označeny a nesmějí obsahovat klamavá tvrzení. EFSA pak zajišťuje vydávání stanovisek, která vědecky zdůvodňují oprávněnost zdravotních tvrzení navrhovaných výrobci. „Zdravotním tvrzením“ se rozumí každé tvrzení, které uvádí, naznačuje nebo ze kterého vyplývá, že existuje souvislost mezi kategorií potravin, potravinou nebo některou z jejích složek a zdravím.
Přečtěte si: Vyzkoušeli jsme: Jak odhalit falešnou čokoládu?
Zdroje: www.bezpecnostpotravin.cz
EU Food Law
www.szu.cz