Hlavní navigace

Konec vyšetření přes konečník. Pojišťovny zaplatí mužům nad 50 let prevenci rakoviny prostaty z krve

1. 11. 2023

Sdílet

Aktualizováno: Doplněno vysvětlení urologa o rektálním vyšetření a PSA. (2. 11. 2023 10:41)
Podoba prevence rakoviny prostaty se příští rok změní. Zdravotní pojišťovny začnou kromě vyšetření přes konečník plošně hradit také to z krve, tzv. PSA. Pro část mužů proto může být prevence příjemnější.

Prevence rakoviny prostaty je nesmírně důležitá. Nejen, že v ČR touto zhoubnou chorobou ročně onemocní osm tisíc mužů, ale pokud se onemocnění zachytí včas, rapidně vzrůstá šance na jeho přežití. „Je-li onemocnění odhaleno v pokročilém, stadiu, naděje na vyléčení klesá o 40 %,“ podotýká lékař Tom Phillipp, předseda správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která se od ledna 2024 zapojí do nového screeningového programu.

Fakt, že rakovina prostaty je u mužů nejčastějším zhoubným nádorem, i ten, že ročně na tento typ onemocnění zemře zhruba 1500 pacientů, přivedla Ministerstvo zdravotnictví k tomu, že do novelizovaných sazebníku výkonů a úhradové vyhlášky pro příští rok zahrnulo nový, plošný, tzv. screeningový program. Jeho cílem je, aby lékaři za peníze zdravotních pojišťoven aktivně vyhledali muže v nejvyšším riziku a odeslat je na vyšetření, které případnou rakovinu odhalí včas.

Komu je prevence určena

Screening započne od ledna 2024 a hradit by jej měly všechny zdravotní pojišťovny – právě proto se dostal do předpisů ministerstva.

Program včasného záchytu rakoviny prostaty bude určen mužům od 50 do 69 let, kteří dosud neměli nárok na hrazené vyšetření tzv. PSA. Jde tedy o muže bez podezření na toto onemocnění či bez výskytu tohoto typu rakoviny v rodině.

Nahoďte knír. Začíná Movember, měsíc boje za mužské zdraví Přečtěte si také:

Nahoďte knír. Začíná Movember, měsíc boje za mužské zdraví

V čem nový program spočívá

Do programu budou zapojeni praktičtí lékaři a ambulantní urologové. „Pacientům by měli podrobně vysvětlit účel programu a poučit je o průběhu vyšetření. Na základě toho se pak pacient rozhodne, zda se zařazením do programu včasného záchytu karcinomu prostaty souhlasí, či nikoliv,“ uvádí VZP v tiskové zprávě, ve které představila podrobnosti nového screeningu.

Podstatou prevence je odběr několika mililitrů krve a jeho odeslání do laboratoře na vyšetření tzv. prostatického specifického antigenu (PSA). 

Jde o protein, jehož hladina je v krvi obvykle nízká. Pokud ale dojde ke zvětšování prostaty, a to i nezhoubnému, začne se zvyšovat. Lékaři proto s pomocí hodnoty PSA dokáží odhalit zvýšené riziko rakoviny. V takovém případě pacienta odesílají k urologovi. Pokud se diagnóza potvrdí, pacient je zpravidla léčen v onkologickém centru.

V případě, že prevence neodhalí zvýšenou hladinu PSA, další odběr krve následuje za dva či případně čtyři roky.

Odběr krve jako přijatelnější varianta

Odběr krve sice nemusí být pro některé příjemný, protože se ale preventivní vyšetření prostaty zpravidla dělá prstem lékaře přes konečník, může vyšetření PSA pro muže představovat mnohem příjemnější formu prevence.

Neznamená to ovšem, že urologové přestanou vyšetření přes konečník provádět. „Vyšetření PSA v žádném případě nenahrazuje vyšetření konečníkem a toto vyšetření nadále zůstává nezbytnou součástí diagnostiky karcinomu prostaty,“ podotýká urolog Hynek Skoták. „Výše PSA  dost často nemá s velikostí prostaty vůbec nic společného a je pouze součástí komplexního vyšetření, které má potvrdit nebo vyloučit rakovinu prostaty,“ dodává ambulantní specialista.

Vyšetření PSA není novinkou. Dosud je ale pojišťovny hradily zejména mužům, u kterých rozbor doporučil lékař. Třeba kvůli tomu, že v rodině mají výskyt rakoviny prostaty. To se s příchodem plošného screeningu mění.

„Vyšetření PSA se provádí běžně, a to současně s rektálním vyšetřením, rozdíl je v tom, že nyní bude odběr PSA doporučován celoplošně, zatímco doposud to leželo pouze na iniciativě pacienta nebo jeho lékaře,“ vysvětluje lékař Hynek Skoták. Na vyšetření z krve proto mohou i příští rok dosáhnout muži, kteří věkem nespadají co cílové skupiny pro nový screeningový program.

Důležitost prevence rakoviny prostaty v listopadu každoročně připomíná mezinárodní kampaň nazvaná Movember, v ČR organizovaná Nadačním fondem Muži proti rakovině, v rámci které si muži nechávají po celý měsíc růst pod nosem knír. Netradiční formou tak chtějí upozornit na to, že prevence je důležitá a není se za co stydět.

Zapojíte se do nového programu zaměřeného na rakovinu prostaty?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).